Gość: krysia IP: *.udn.pl 09.05.05, 19:15 witam, czy mozecie mi poradzic jakąś maść, krem na zmniejszenie zaczerwienienia? Co powinnam jeść, a jakie pokarmy unikać? Z góry dziękuję!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: man Re: trądzik różowawy IP: 217.197.78.* 09.05.05, 19:52 Unikać ostrych i gorących potraw oraz alkoholu. Dodatkowo warto brać Cerutin 3#1 oraz Calcium Pantothenicum 3#2 tabl. Z maści na noc na zmiany zapalne może być Tormentiol lub maść pięciornikowa złożona. Dobry na rumieńce jest żel Auriderm (2% vit. K), ale cena ok. 60 zł. Podstawowym lekiem na trądzik są kremy z metronidazolem, ale na receptę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: elle Re: trądzik różowaty (rosacea) IP: 213.241.34.* 09.05.05, 23:17 zawsze krem z dobrym filtrem na dzień. metroruboril, sensibio forte, skinoren. oraz leki na receptę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x Re: trądzik różowawy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.05, 23:52 Najlepiej iść do dobrego dermatologa. Skuteczne maści są na receptę, a poza tym rodzaje wyprysków mogą być bardzo różne. Odpowiedz Link Zgłoś
nnike Re: trądzik różowaty 10.05.05, 00:14 Miałam go kiedyś po opalaniu się w górskim słońcu i potem już latami mnie męczył. Byłam u najwspanialszej dermatolog (niestety już nie żyje), która od razu stwierdziła, aby przyjrzeć się wątrobie, a w szczególności woreczkowi żółciowemu. I cóż się okazało? Miałam kilka kamieni, o których istnieniu nie wiedziałam, bo mnie nic nie bolało. Zanim poszłam na zabieg, leczyła mnie skutecznie w następujący sposób: 1) 3 miesięczna kuracja Metronidazolem (koniecznie pod opieką lekarza!) 1 miesiąc - 3 x 1 tabl. 2 " - 2 x 1 " 3 " - 1 x 1 " 2) Zioła do picia. KONIECZNIE. Sypkie: 2 torebki skrzypu, 1 pokrzywy, 1 rdestu ptasiego. Zmieszać i 1 łyżkę stołową zalać 1/2 l wody, i GOTOWAĆ pod przykryciem pół godziny. Wyparowaną wodę uzupełnić do 1 szklanki i wypić na noc 1/2, resztę rano. I tak na okrągło, aż do wyleczenia :) Same wykwity można smarować maścią cynkową, ale raczej na noc, bo jest biała. Powodzenia! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paweł Re: trądzik różowaty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.05, 08:37 Polecam krem, który używa moja mama Anti-Rougeurs lub: AVENE DIROSEAL jest to bardzo delikatny krem przeznaczony do pielęgnacji leczniczej skóry zaczerwienionej, z rozszerzonymi naczyńkami oraz nadwrażliwej.Ma podwójne działania: leczy rumień i zapobiega mu. Powoduje pogrubienie zewnętrznych warstw naskórka, dzięki czemu mikrokrążenie skórne staje się mniej widoczne oraz poprawia mikrokrążenie, co powoduje zmniejszenie przekrwienia i chroni skórę przed nowym zaczerwienieniem.Zawartość wody termalnej Avene, o właściwościach łagodzących podrażnienia powoduje, że natychmiast po nałożeniu na skórę krem przynosi uczucie ukojenia i ochłodzenia.Zaleca się stosowanie kremu na noc.Cena w aptece okolo 58pln Odpowiedz Link Zgłoś
malaga1234 do nnike 10.05.05, 16:55 Ja leczyłam się Tetrolysalem i nic mi nie pomógł. Metronidazol brałam półtora miesiąca plus maści i nic.Może za króto brałam metro? Ale srasznie wysiadł mi brzuch. Nie wiem kiedy znów zacząć kurację? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monhann2 Re: do nnike IP: *.tor.axxent.ca 10.05.05, 22:23 Masc z metronidazolem stosuje juz od pieciu lat. Licze sie z tym, ze nie jest to do wyleczenia, mozna jedynie tradzik ujarzmic i starac sie go miec pod kontrola. Jeszcze jedno, rosacea (tradzik rozowaty) nie lubi nabialu, niestety. Odpowiedz Link Zgłoś
nnike Re: do nnike 11.05.05, 02:20 Jeśli nie pomógł Ci metronidazol, nie truj się bez potrzeby. Pij regularnie te zioła, o których napisałam i zobaczysz jak poprawi Ci się cera :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dżindżer Re: trądzik różowawy IP: 83.238.100.* 11.05.05, 14:11 Nie wolno: gorących, ostrych, kwaśnych, zimnych (z lodówki) potraw, alkoholu, mocnej kawy i herbaty, śliwek (wiem to od mojej pani dermatolog), papierosów. Ja rano i wieczorem przemywam twarz borasolem (do kupienia w aptece), używam żelu z metronidazolem (niestety, tylko na receptę). Konieczny krem z blokerem (co najmniej 50), szczególnie teraz, jak słońce już mocniej świeci. Dobrze łykać rutinoscorbin i witaminę PP. Na zaczerwienienia jest bardzo dobry krem - jak już ktoś wcześniej wspomniał AVENE DIROSEAL. Ja również używam (czasem) korektora Avene w kolorze zielonym. Duży wysiłek fizyczny też nasila objawy trądziku więc jeśli sport to raczej w umiarkowanym wymiarze. No i uniakać słońca - niestety - to najgorsze co może być dla tej paskudnej choroby. Życzę wytrwałości. Odpowiedz Link Zgłoś