amb25 24.05.05, 10:30 Ugryzł mnie kleszcz prawie miesiąc temu - tak twierdzi dermatolog. Ja żadnego kleszcza nie zauważyłam. Czy każdy ukąszony choruje czy tylko jakiś porcent? Czy ktos może przeszedł coś takiego? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
7em Re: ugryzienie kleszcza 24.05.05, 10:36 amb25 napisała: > Ugryzł mnie kleszcz prawie miesiąc temu - tak twierdzi dermatolog. Ja żadnego > kleszcza nie zauważyłam. Czy każdy ukąszony choruje czy tylko jakiś porcent? > Czy ktos może przeszedł coś takiego? idz koniecznie do dobrego kleszczologa klinicznego. najlepiej z III stopniem specjalizacji. liste dobrych kleszczologow znajdziesz na F Zdrowie./ 5040 Odpowiedz Link Zgłoś
ania_05 Re: ugryzienie kleszcza 24.05.05, 11:42 nie każdy kleszcz jest nosicielem boreliozy i zap. opon mózgowych. ale jesli po ugryzieniu wystąpił rumień lub wysypka, to koniecznie musisz sie przebadać. Odpowiedz Link Zgłoś
kaa3 Re: ugryzienie kleszcza 24.05.05, 11:59 Idz do lekarza i to jak najszybciej. Najlepiej do zakaźnego. Przyjmuje przy każdej przychodni zakaźnej.Zrób koniecznie badania na PCR lub Western Blot. Szybko wykryta bolerioza leczona jest ok. pół roku. Odpowiedz Link Zgłoś
amb25 Re: ugryzienie kleszcza 24.05.05, 13:15 wystapił i to dość dawno. Baanie krwi mi zorbiono, nie wiem w jakim zakresie. Czekam na wyniki. Ten "kleszczolog" to jakaś konkretna specjalność? Odpowiedz Link Zgłoś
hania261 Re: ugryzienie kleszcza 24.05.05, 15:02 Wakacje spedzalismy blisko lasu, czasami nawet trzy znajdowalam wczepione, podobnie i moi bliscy i nigdy na nic nie zachorowalismy, byc moze w tym regionie nie bylo zarazonych kleszczy albo mielismy szczescie.W zeszlym roku po grzybobraniu znalazlam tez dwa a mama miala jednego. Odpowiedz Link Zgłoś
artur737 Re: ugryzienie kleszcza 24.05.05, 16:28 W Polsce 10% kleszczy jest zakazonych. Sadze, ze lepiej jak wezmiesz kilka tygodni leczenia antybiotykiem, jezeli masz jakies obawy. Odpowiedz Link Zgłoś
e_132 Re: ugryzienie kleszcza 04.06.05, 00:34 Ja przeszłam "przez coś takiego" jak ugryzienie kleszcza a właściwie co roku przez to przechodzę. Dla mnie to jak ukąszenie komara mam to gdzieś bo nic na to nie poradzę (raz jednego tylko dnia miałam 17 kleszczy). Nie chronię się np. zakrywając się po uszy ale wyciągam te kleszcze które potem znajdę (pewnie i tak nieumiejętnie a wtedy też zarażają te chore). Ale radzę wam nauczcie się je dobrze usuwać bo nawet jak was ugrtzie zarażony to przez pierwsze 24 godziny was nie zarazi. Odpowiedz Link Zgłoś
mmagda12 Re: ugryzienie kleszcza 04.06.05, 20:20 e_132 napisała: > Ja przeszłam "przez coś takiego" jak ugryzienie kleszcza a właściwie co roku > przez to przechodzę. Dla mnie to jak ukąszenie komara mam to gdzieś bo nic na t > o > nie poradzę (raz jednego tylko dnia miałam 17 kleszczy). Nie chronię się np. > zakrywając się po uszy ale wyciągam te kleszcze które potem znajdę (pewnie i ta > k > nieumiejętnie a wtedy też zarażają te chore). Ale radzę wam nauczcie się je > dobrze usuwać bo nawet jak was ugrtzie zarażony to przez pierwsze 24 godziny wa > s > nie zarazi. Wszystko do czasu ,ale coz to jest Twoje zdrowie. Odpowiedz Link Zgłoś
anek.anek Re: ugryzienie kleszcza 04.06.05, 22:09 tym bardziej, że borelioza może dać znać o sobie po wielu latach - wtedy już w formie zmian w stawach. Odpowiedz Link Zgłoś
mmagda12 Re: ugryzienie kleszcza 04.06.05, 23:09 anek.anek napisała: > tym bardziej, że borelioza może dać znać o sobie po wielu latach - wtedy już w > formie zmian w stawach. Tak to prawda ,wiem cos o tym moja siostra mawlasnie stawowa ,pozno wykryta ,dramat Odpowiedz Link Zgłoś
kicia.kocia23 Re: ugryzienie kleszcza 05.06.05, 14:35 A jak się wykrywa boreliozę? jakie podstawowe badania się robi? Odpowiedz Link Zgłoś
wawan1 Re: ugryzienie kleszcza 05.06.05, 15:20 BArdzo cieżko wykryć późna boreliozę. Przekonałam się na własnej skórze. I gdyby nie postać stawowa, to do tej pory pewnie żadnen lekarz by na to nie wpadł.Tu masz forum-poczytaj dokładnie. Tam jest wszystko. forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=26140 Odpowiedz Link Zgłoś
noemip Re: ugryzienie kleszcza 05.06.05, 15:24 Zmiany są najczęściej widoczne - tzn. rumień wędrujący, czerwona tarcza wokół miejsca ukąszenia, później ew. przerzuty w innych miejscach. Dobry lekarz powinien się zorientować już po tych objawach. Robi się też testy z krwi na przeciwciała, ale musi upływać kilka tygodni od ukąszenia, zanim one się pojawiają. Ja miałam boreliozę i też nie zauważyłam kleszcza. Podobno zarażają też larwy, które trudno zauważyć. Przez trzy tygodnie brałam penicylinę (przez pierwszy tydzień w szpitalu, dożylnie, bo byłam w ciąży...) i rok później na badaniu kontrolnym miałam super wyniki. Ale Tobie życzę ZDROWIA pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
anek.anek wykrywanie boreliozy 05.06.05, 18:33 Po upływie 3-4 tygodni od urgyzienia można zgłosić się do szpitala zakaźnego z prośbą o zrobienie testu z krwi n obecność bakterii powodujących tę chorobę. wcześniej badania nic nie wyrkyją. Do szpitala zakaxnego, bo w Polsce (i w wielu innych krajach) choroby roznoszone przez kleszcze, chociaż zakaźne nie są to są domeną lekarzy "zakaźników". Generalnie w przypadku odkleszczowego zapalenia opon mózgowych sprawa jst prosta, bo choroba rozwija się w ciągu ok tygodnia od zarażenia. Z boreliozą jest o wiele trudniej. Teoretycznie klasyczny rumień pojawia się najpóźniej do 90 dni od ugryzienia. Jeśli nawet nie widzieliście na sobie kleszcza, ale macie nagle jakąś dziwną plamę na skórze, która długo nie znika - zróbcie test na obecność boreliozy. Jednak chociaż rumień jest najczęśtszym objawem choroby, to mogą być też inne: może wystąpić paraliż nerwów - wtedy jest to neuroborelioza. Porażone zostają nerwy w okolicy ugryzienia. Jeśli więc coś sięz Waszym ciałem dziwnego będzie działo nie bagatelizujcie tego, nie mówcie sobie "zawiało mnie", tylko idźcie do lekarza - jeśli był kleszcz to trzeba to lekarzowi powiedzieć. Borelioza, chociaż istnieje od bardzo dawna, stosunkowo niedawno została odkryta. A dlatego, że w wielu przypadkach daje o sobie znać dopiero po wielu latach - i wtedy są to własnie z reguły bardzo poważne zmiany w stawach! Ze względu na czas jaki występuje od ugryzienia do objawów, lekarze długo nie potrafili połączyć tych dwóch rzeczy. Lecznie boreliozy jst stosunkowo proste, jednak długie. Minimalna dawka antybiotyku to 3 tygodnie. Po tym czasie powinny zostać wykonane testy i jeśli wynik nadal będzie pozytywny to kolejne dawki antybiotyku. Jeśli test wypadnie negatywnie, to nie ma żadnego nawrotu. W przypadku neuroboreliozy dodatkowo podaje się sterydy na pobudzenie mięśni plus stosuje się różne rodzaje rehabilitacji (od masaży do naświetleń - ma to na celu pobudzić mięśniei nerwy do pracy). w naszym przypadku rehabilitacja trwała kilka miesięcy (syn miał porażoną połowę buzi). O "stawowej" boreliozie wiem najmniej:(( Ale wiem tyle, że jest niebezpieczna, często - z powodu zbyt późno rozpoczętego leczenie grozi nieodrwacalnymi zmianami w stawach. I najważniejsze: profilaktyka. Kleszcze najbardziej żerują w okresie póxno wiosennym i wczesnojesiennym. Najbardziej lubią modrzewie i leszczynę (ale oczywiscie żerują też na innych drzewach). Przed wyjściem z domu warto się posmarować preparatem odstraszającym kleszcze: nawet zwykłym Offem. Po przyjściu do domu całe ciało trzeba dokładnie obejrzeć i jeśli się trafi kleszcz, to go usunąć: złapć jak najbliżej skóry i jednym ruchem wyrwać (do niedawna zalecano wykręcanie, od 2-3 lat lekarze mówią, ż tak jednak nie wolno robić!). Całe ubranie też treba dokłądnie obejrzeć równie od wewnętrznej strony (kleszcze lubią się "przyczaić" i mogą się wgryźć dopiero następnego dnia). W przypadku zapalenia opon mózgowych nie ma znaczenia czas "żerowania" w skórze kleszcza, wirus jest wstrzykiwany od razu po wgryzieniu się owada w skórę. W przypadku boreliozy ważne jest jak najszybsze usunięcie (im dłużej siedzi wskórze tym wiksza szansa na zarażenie). Po kilku tygodniach można ew. zrobić testy. Odpowiedz Link Zgłoś
asia646 Re: wykrywanie boreliozy 05.06.05, 19:41 Ktoś tu za prosto chyba wszystko ujął, z tą boreliozą wcale nie jest tak łatwo, bo ujemne testy właśnie wcale jej nie wykluczają! A sterydy są przeciwwskazane w leczeniu boreliozy! Prawdą natomiast jest to, że trzeba pójść po skierowanie do Poradni Chorób Zakaźnych. Odpowiedz Link Zgłoś
anek.anek Re: wykrywanie boreliozy 05.06.05, 21:49 hmm, sterydy moje dziecko miało podawane dożylnie przez dwa tygodnia podczas pobytu w szpitalu właśnie w celu pobudzenia nerwów twarzy porażonych na skutek neuroboreliozy. W szpitalu zakaźnym. Odpowiedz Link Zgłoś
rudeboys ugryzienie kleszcza 23.08.05, 14:04 ja wyjalem kleszcza jakies 4 dni temu (nie wiem za bardzo kiedy moglem go zlapac najwyzej dwa dni wczesniej) i caly czas utrzymuje sie w miejscu ugryzienia czerwona plamka okolo 5 mm-jest cala czerwona. czy nalezy isc z tym do lekarza (a jesli tak to do jakiego) czy jeszcze poczekac kilka dni na to co bedzie sie dalej dzialo Odpowiedz Link Zgłoś
polankawlesie Re: ugryzienie kleszcza 23.08.05, 20:31 Jeżeli miałeś kleszcza powyżej 48 godz to zgłoś się do lekarza. Czerwona plamka, którą opisujesz może być podrażnieniem, odczynem alergicznym na kleszcza, nie jest to raczej boreliozowy rumień. Odpowiedz Link Zgłoś