mezczyzna123 03.06.05, 09:49 Witam. Proszę o odpowiedź za co odpowiedzialny jest potas i jakie są przyczyny niskiej obecności potasu w organiźmie. Pozdrawiam M Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bardu Re: niski poziom potasu 03.06.05, 11:33 Niski poziom potasu może powodować zaburzenia rytmu serca, tak więc spadek poziomu potasu jest niebezpieczny. Kiedy się pije dużo płynów wypłukuje się potas z organizmu. Banany i pomidory mają dużo potasu. Moja kardiolog mówi, że jeden banan to tak jak jedna pastylka potasu, a na pewno smaczniejszy. Ponieważ jednak za niski (tak jak i za wysoki) poziom potasu może być niebezpieczny lepiej wybrać się do lekarza. Odpowiedz Link Zgłoś
villac Re: niski poziom potasu 03.06.05, 11:39 do -bardu- tytułem uzupełnienia: w upały staram się pić min. jedną butelkę soku pomidorowego (kopalnia potasu) a mimo to musze pić "chemię" z torebki gdyż ten pierwiastek występuje w produktach żywnościowych w śladowych ilościach. Odpowiedz Link Zgłoś
bardu Re: niski poziom potasu 03.06.05, 16:14 A wiesz, że teraz są tabletki z potasem - nazywają się Kalipoz. Dla mnie saszetki były obrzydliwe. Odpowiedz Link Zgłoś
villac Re: niski poziom potasu 03.06.05, 11:37 M.in. za prawidłową pracę serca, osoby z arytmią powinny kontrolować i w razie potrzeby uzupełniać poziom potasu. W upały każdy przeciętnie wypija kilka razy więcej niż w inne dni i w ten sposób wypłukuje skutecznie potas, gdyż ten pierwiastek b chętnie ucieka z wszelkimi płynami a najbardziej wiązany jest przez kawę i mocna hertbatę. W takich właśnie dniach należy uzupełniać potas (sercowcy)gdyż mogą być problemy nie tylko z arytmią. Odpowiedz Link Zgłoś
azosiolek Re: niski poziom potasu 03.06.05, 11:41 Potas ma też znaczenie dla kurczliwości mięśni w ogóle (nie tylko sercowego). Spadek poziomu potasu może wystąpić przy przyjmowaniu niektórych leków (ja miałam taki przypadek; to był jakiś antybiotyk, ale w tej chwili nie pamiętam nazwy). Oprócz pomidorów i bananów można zażywać preparaty z potasem, ale to już lekarz powinien zadecydować. Odpowiedz Link Zgłoś
mezczyzna123 Re: niski poziom potasu 03.06.05, 12:09 będę szczery; nie rozumiem. W upalne dni staram się pić duże ilości wody mineralnej, a z Waszych wypowiedzi wynika że im więcej wypije, tym mniej będzie w moim organiźmie potasu. mam nadzieję, że xle to zrozumiałem. Jeszcze jedno: czy papierosy i alkohol mogą u zdrowego człowieka wypłukac potaś w kilka dni( 3- 4)w upalnie dni Odpowiedz Link Zgłoś
take.five Re: niski poziom potasu 03.06.05, 12:55 alkohol tak. możesz mieć okresową nieprzyswajalność potasu. bywa, nieprzyjemne. tętno szaleje, pojawia się niepokój i rodzaj duszności. u mnie podobnie, mimo diety bogatej w potas - niski poziom [kiedyś]. kalydum na receptę, albo aspargin - bez. Odpowiedz Link Zgłoś
vanillaice Re: niski poziom potasu 03.06.05, 17:08 Zainteresował mnie ten wątek. Ja też mam bardzo niski poziom potasu i chciałabym Was zapytać czy może mieć to jakiś związek z bulimią na którą choruję? Odpowiedz Link Zgłoś
franc_tireur Re: niski poziom potasu 03.06.05, 17:57 Tak, to ma związek. To jedno z poważniejszych następstw bulimii. Wraz z wymiotami traci się płyny i dość dużą dawkę elektrolitów, w tym potas. Odpowiedz Link Zgłoś
franc_tireur Re: niski poziom potasu 03.06.05, 17:55 Bo nie każda tzw. woda mineralna jest nią w rzeczywistości. Tzn. nie każda zawiera odpowiednio duże dawki elektrolitów. Te napoje bardzo różnią się między sobą składem pierwiastków (poczytaj informacje na butelkach). Poza tym niedobór potasu może jeszcze powodować zaparcia (aż do niedrożności), zaburzenia pracy nerek i równowagi kwasowo - zasadowej organizmu (zasadowica). Odpowiedz Link Zgłoś
wedrowiec2 Re: niski poziom potasu 03.06.05, 18:04 franc_tireur napisała: > > zaburzenia pracy nerek i równowagi kwasowo - zasadowej organizmu (zasadowica). Zasadowica powoduje przemieszczanie się potasu z przestrzeni zewnątrzkomórkowej do wewnatrzkomórkwej powodując hipokalemię. Odpowiedz Link Zgłoś
franc_tireur Re: niski poziom potasu 03.06.05, 18:12 A niski poziom potasu, o ile wiem, powoduje przesunięcie jonów H do wnętrza komórki (na zasadzie wymiany H/K). To działa w obie strony. :) Odpowiedz Link Zgłoś
wedrowiec2 Re: niski poziom potasu 03.06.05, 18:16 Mam nadzieję, ze zawsze zdąży zadziałać izoforma 3 NHE:) Odpowiedz Link Zgłoś
mezczyzna123 Re: niski poziom potasu 08.06.05, 10:53 Załozyłem ten wątek. Piszecie o przemieszczaniu się K, H. i podajecie inne medyczne określenia. Miałem nadzieję, że ktos mi to wytłumaczy po ludzku, a nie terminologii lekarskiej Odpowiedz Link Zgłoś
carimera Re: niski poziom potasu 08.06.05, 12:32 Mnie kiedys lekarz wysyłajac na badania zeby ocenic poziom potasu ze wzgledu na czeste oddawanie moczu powiedzial ze jesli wynik wyjdzie ponizej normy przy tych objawach to wg.niego diagnoza to Gruczolak przysadki mózgowej.Na szczęsci wynik był dobry Odpowiedz Link Zgłoś
carimera Re: niski poziom potasu 08.06.05, 12:33 Przypomniałam sobie ze cos jeszcze wspominał o mocznicy. Odpowiedz Link Zgłoś
franc_tireur Re: niski poziom potasu 08.06.05, 13:18 Wymiana zdań na temat przemieszczeń nie była skierowana do Pana. Wydawało mi się, że zanim nastapiła udzielono Panu sporo konkretnych, łatwo przystępnych informacji. Ale skoro nie, to spróbuję jeszcze raz. Niski poziom porasu może być spowodowany przez: - utratę potasu przez przewód pokarmowy (np. wymioty, biegunki, nadużywanie środkłów przeczyszczających) -utratę potasu przez nerki > w przeróżnych chorobach nerek > w chorobach pozanerkowych ( tu np. z kręgu hormonalnych -nadmiar kortykosterydów nadnerczowych, nadmiar aldosteronu) > w związku z przyjmowanymi lekami (np. niektóre leki moczopędne, sterydy) - właśnie z powodu owego przemieszczenia potasu ( mniejsza tu o dokładny mechanizm - chodzi o to, że pod wpływem pewnych czynników np. podwyższonego pH krwi, zastrzyku z insuliny potas "wchodzi" do komórek, w związku z czym zmniejsza się jego ilość we krwi; nie ubywa go w organiźmie, ale ubywa tego krążącego w osoczu, bo chowa się on w komórkach) Co taki spadek potasu może powodować?: -osłabienie siły mięśni -zaburzenia rytmu serca (np.dodatkowe uderzenia - uczucie "kołatania") -osłabienie siły mięśni gładkich ( co skutkuje np.zaparciami) -zaburzenia pracy nerek ( przejawiające się np. upośledzeniem zagęszczania moczu) -zaburzenia ze strony układu nerwowego (np.nadpobudliwość albo apatię, zaburzenia czucia ) -zaburzenia tzw. gospodarki kwasowo-zasadowej ( np. spadek zakwaszenia krwi) Co do wody mineralnej - są takie wody, które zawierają minerałów, wbrew nazwie, mało. Nie dość, że nie dostarczają ich organizmowi, to jeszcze picie ich w dużych ilościach może "wypłukać" z organizmu te elektrolity, które już w nim były. Nie podałam ani wszystkich możliwych przyczyn, ani konsekwencji, bo musiałabym napisać książkę. Jeśli coś okaże się niezrozumiałe, proszę napisać co, postaram się wyjaśnić. Odpowiedz Link Zgłoś