Dodaj do ulubionych

szczelina odbytu

04.06.05, 14:53
czy ktos ma tez ten sam problem?
Obserwuj wątek
    • mol333 Re: szczelina odbytu 04.06.05, 15:02
      Tak. Ja mam podobny problem. U mnie powstała ona po przebytej opercji usuwania zew. i wew. hemoroidów. Operację miałam 4 lutego tego roku. Do dzisiaj mam pęknięcie, które nie może się zagoić.
      • elka56 Re: szczelina odbytu 04.06.05, 15:04
        mam to samo,ale po porodzie,co robisz?
        • mol333 Re: szczelina odbytu 04.06.05, 15:12
          Czy masz problemy z wypróżnieniami?
          • elka56 Re: szczelina odbytu 04.06.05, 15:14
            jak chyba kazdy kto ma szczeline.Robilam juz chyba wszystkie
            badania-rekto,kolonoskopie i teraz chyba operacja,ale boje sie ,jak nie wiem i
            uciekam od tego roznymi sposobami,ale widac nieskutecznie!
          • elka56 Re: szczelina odbytu 04.06.05, 15:14
            moze Ty masz jakis super sposob?
            • mol333 Re: szczelina odbytu 04.06.05, 15:27
              Wykorzystuję wszystkie możliwe sposoby. Staram się ale to bardzo trudne. Przede wszystkim położyłam nacisk na to co jem. Odkryłam ostatnio, że na jakość stolca rewelacyjny wpływ ma u mnie jedzenie surowych warzyw do każdego posiłku, szczególnie wspaniałe działanie mają brokuły, które ścieram na tartce jarzynowej razem z korzeniem(muszą być twarde) i mieszam z pęczkiem pietruszki, 2 jajami gotowanymi na twardo, połową puszki groszku konserwowego i majonezem. Odkąd zjadam większe ilości warzyw przyrządzanych na surowo trochę mniej mi dokucza to pęknięcie i wiem, że nieco się zmniejszyło. Poza tym stosuję maść POSTERISAN H. Teraz mam zamiar wypróbować czopki propolisowe, prawdopodobnie skuteczne na tę dolegliwość. Systematycznie stosuję podstawowe zabiegi higieniczne tej okolicy.
              Ile już czasu się z tym męczysz?
              • elka56 Re: szczelina odbytu 04.06.05, 15:33
                jakies 9 m-cy -tyle ma moj synek.Czasami mniej boli,ale gora 3 dni i wszystko
                wraca znowu,robilam naparowki z kory debu,jak mi kazano,ale pomagalo na
                krotko,ale wyprobuje ta masc o ktorej pisalas.Bo na operacje to chyba na razie
                sie nie zdecyduje.
    • mol333 Re: szczelina odbytu 04.06.05, 15:47
      A czy podczas oddawania stolca masz duże pieczenie? Czy pojawiają się ślady krwi?
      • elka56 Re: szczelina odbytu 04.06.05, 15:50
        to mamy to samo!moze mniej piecze,bardziej boli,slady krwi sa,a czasami nawet
        wiecej.Czasami mam juz po prostu dosyc!!!
        • mol333 Re: szczelina odbytu 04.06.05, 15:54
          a probowałaś jakichś leków, maści?
      • elka56 Re: szczelina odbytu 04.06.05, 15:54
        a bylas u lekarza? I co Ci poradzil?Bo u mnie kazdy mial inne pomysly,ale
        wszyscy mowili zgodnie,ze do operacji.
        • mol333 Re: szczelina odbytu 04.06.05, 16:00
          Ja jak pisałam wcześniej problem z tym pęknięciem mam od operacji. Wcześniej miałam tylko hemoroidy ale nie krwawiące. Operacja była konieczna bo okazało się w badaniu perrectum, że mam polipa na wew. hemoroidzie. Nie można było usuwać jego samego bo groziło silne krwawienie. Po operacji byłam na 3 wizytach kontrolnych u lekarza, który mnie operował. Twierdził, że po prostu nie może zagoić się szew pooperacyjny i przepisał maść POSTERISAN H. Ale używam jej rzadko, po trudnych wypróżnieniach bo boję się efektów ubocznych działania tej maści.
          • elka56 Re: szczelina odbytu 04.06.05, 16:02
            ale jest troche lepiej po tej masci,nie boli tak bardzo przy wyproznianiu?
    • elka56 Re: szczelina odbytu 04.06.05, 15:56
      na poczatku byly czopki,potem polecono mi masc butapirazol,potem rektosol-marne
      skutki
    • elka56 Re: szczelina odbytu 04.06.05, 15:57
      dzisiaj bylam w aptece i wykupilam sobie jeszcze detralex,tak na wzmocnienie
      zyl-zobacZymy
    • mol333 Re: szczelina odbytu 04.06.05, 16:07
      Próbowałam też BALSAM SZOSTAKOWSKIEGO, LINOMAG, a nawet drogą maść dentystyczną SORCOSERYL. W końcu i tam i tu śluzówka a jestem mocno zdesperowana. Robię eksperymenty mieszczące się w granicach rozsądku. W końcu może coś zadziała. Mam już dość tego dyskomfortu. Czasami boję się iść do toalety.
    • mol333 Re: szczelina odbytu 04.06.05, 16:11
      Mam jeszcze pytanie. Czy dolegliwości takie jak pieczenie i ból tawarzyszą ci cały czas czy tylko przy wypróżnianiu. Czy masz wrażenie jakgdyby zwęził ci się odbyt?
      • elka56 Re: szczelina odbytu 04.06.05, 16:13
        tak mam to wszystko
      • elka56 Re: szczelina odbytu 04.06.05, 16:14
        czasami boli caly czas,ale najbardziej w toalecie,niekiedy mam lzy w oczach tak
        boli.Ile mozna sie tak meczyc?
        • mol333 Re: szczelina odbytu 04.06.05, 16:20
          Widzisz ja mam wszystko oprócz bólu. I to mnie zastanawia. Może u mnie to faktycznie jest nie zagojony szew. Może te dwa pęknięcia są podobne ale choroby całkiem inne. Inaczej się zaczęły tzn. inne są przyczyny ich powstania. Chyba w środę wybiorę się do lekarza i to wyjaśnię. Wiadomo, że nie spowoduje to cudownego ozdrowienia ale coś się wyjaśni.
          • elka56 Re: szczelina odbytu 04.06.05, 16:21
            wiesz,mnie na poczatku tez nie bolalo,ta faza przyszla pozniej,wiec jestes w
            lepszej sytuacji.Powodzenia
      • elka56 Re: szczelina odbytu 04.06.05, 16:15
        a ta operacje to mialas w znieczuleniu ogolnym?
        • felinecaline Re: szczelina odbytu 04.06.05, 16:55
          tak sobie poczytalam i zastanawiam sie ile jeszcze czasu zmarnotrawicie na te
          pogaduchy i papranie wszelkimi wyobrazalnymi smarowidlami zanim zdecydujecie
          sie na jedyne racjonalne wyjscie, czyli operacje? Bodaj zeby wtedy jeszcze bylo
          mozna osiagnac zadowalajace wyniki.
          • felinecaline Re: szczelina odbytu 04.06.05, 16:56
            operacja oczywiscie w znieczuleniu ogolnym.
        • mol333 Re: szczelina odbytu 04.06.05, 16:59
          Operację miałam w znieczuleniu ogólnym. W tym samym czasie leżała ze mną kobieta mająca podobną przypadłość do twojej - szczelinę z guzkiem wartowniczym. Z tego co wiem wszystko jej się ładnie zagoiło a męczyła się tak jak ty. Więc może powinnaś zdecydować się na operację. Powinnaś znaleźć jednak świetnego fachowca najlepiej chirurga żebyś nie wpadła z deszczu pod rynnę.
          Odnośnie RECTOSALU, to według mnie jeden z najgorszych wyborów ponieważ wysusza śluzówkę a przy tej przypadłości powinno się stosować leki działające przeciwnie, nawilżające i uelastyczniające ją. Wiadomo, że jak coś jest suche pęknie szybciej niż jak jest nawilżone i natłuszczone. Lekarze traktują jednak chorych przedmiotowo. Pozdrawiam
    • zuza_ona Re: szczelina odbytu 04.06.05, 17:29
      ile sie lezy po takiej operacji w szpitalu?
      • mol333 Re: szczelina odbytu 04.06.05, 20:37
        Ja leżałam 4 dni. W drugiej dobie podniosła mi się temperatura. Leży się 3-5 dni.
        • zuza_ona Re: szczelina odbytu 04.06.05, 21:57
          dzieki
          • mmagda12 Re: szczelina odbytu 04.06.05, 22:45
            Maz juz mial 3 operacje.Pierwsza w 1996r ,jak sie okazalo zle byl
            zoperowany.Narazie spokoj ,caly czas pod kontrola lekarza .Nie lekcewazcie
            sobie,to jest powazny problem chorobowy .

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka