mrypl 25.06.05, 09:42 Witam chcialem sie tylko zapytac osob kompetentnych czy cisnienie 140 / 80 jest w normie ? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
megi_megi Re: Pytanko odnoscnie cisnienia 25.06.05, 10:26 To zależy ile masz lat. Dla osoby dojrzałej górna granica jest własnie taka jak podałeś, ale dla osoby młodziutkiej to chyba trochę za wysokie wartości. Odpowiedz Link Zgłoś
mrypl Re: Pytanko odnoscnie cisnienia 25.06.05, 11:25 Mam 29 latek i mialem wazne badania, normalnie mam nizsze cisnienie ale to byl tak zwany efekt bialego fartucha :) Natomiast zastanawiam sie po prostu czy 140/80 jest caly czas ok czy to juz sie traktuje jako nadcisnienie. Dzieki za info Odpowiedz Link Zgłoś
betka-b Re: Pytanko odnoscnie cisnienia 25.06.05, 18:00 Sluchaj - efekt bialego fartucha jest czestym zjawiskiem....Wiadomo ,ze czym czlowiek starszy tym cisnienie moze wzrastac.Graniczne cisnienie to 140/90- wtedy stosuje sie diete obnizajaca cisnienie ,obserwuje sie i ewent.wlacza farmakologie.Wskazane sa tez badania w celu ustalenia przyczyny podwyzszonego cisnienia.Sa to ekg,badanie wysilkowe-ktore na przyklad moze wykazac chorobe wiencowa,arytmie.Bad.wysilkowe wykonuje sie pedalujac rowerkiem lub biegajac na biezni i jesli nie masz powaznych zaburzen to podczas tego podnosi sie cisnienie gorne -bo wsrasta tetno a dolne sie nie zmienia a po odpoczynku wraca do pierwotnego -czyli tego ktore bylo na poczatku badania tzn. jeszcze w spoczynku .Ale w moim wypadku to cisnienie spoczynkowe -a dokladnie gorna granica juz byla wyzsza -ze stresu a dalsze badanie wypadlo pomyslnie.Ja tak reaguje na stres-serducho szybciej bije i podwyzsza misie tylko gorna granica. Czyli moim zdaniem jesli miales tak pod wplywem stresu to nie ma sie czego obawiac -zreszta 140/80 to bardzo dobre cisnienie i gdybys zmierzyl kiedys tak na spokojnie to pewnie bedziesz mial mniej niz 140....a niepokoj powinno wzbudzic rosnaca dolna granica.To tyle co powiedzial mi lekarz.Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
primum_non Re: Pytanko odnoscnie cisnienia 25.06.05, 18:37 Na pewno nie jest.Pytanie,dlaczego. Odpowiedz Link Zgłoś
mrypl Dzieki 25.06.05, 22:33 Dzieki wszystim za odpowiedzi. Normalnie mam nizsze ale akurat byly to wazne badania i pytam dlatego zeby sie upewnic czy to lekarza zadowoli. Dzieki Odpowiedz Link Zgłoś
villac Re: Pytanko odnoscnie cisnienia 25.06.05, 21:14 Polemizowałbym, że dla "trzydziechy" 140/80 to normalne ciśnienie. W tych pięknych latach w spoczynku miewałem średnią 115-120/65-70, sądzę , że masz ciśnienie podwyższone ale to trzeba mierzyć systematycznie dwa razy dziennie przez pewien okres czasu , żeby uchwycić "co jest grane". Warto gdyż nie leczone nadcisnienie daje paskudne efekty " na potem". Odpowiedz Link Zgłoś
betka-b Re: Pytanko odnoscnie cisnienia 26.06.05, 13:45 Do Villac>>>>>>>> kolega powyzej dopisal ,ze mial takie pod wplywem stresu- efekt bialego fartucha....A poza tym przy trzydziestce to zwyczajnie normalne cisnienie zwlaszcza ,ze u wyzej wymienionego kolegi nie bylo ono mierzone w spoczynku -fakt ,ze najlepiej aby ta gorna granica byla do 120 a dolna do 80 .A Twoje cisnienie -w tym wieku nazwalabym raczej niskim.Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś