Dodaj do ulubionych

Pytanko odnoscnie cisnienia

25.06.05, 09:42
Witam chcialem sie tylko zapytac osob kompetentnych czy cisnienie 140 / 80
jest w normie ?
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • megi_megi Re: Pytanko odnoscnie cisnienia 25.06.05, 10:26
      To zależy ile masz lat. Dla osoby dojrzałej górna granica jest własnie taka jak
      podałeś, ale dla osoby młodziutkiej to chyba trochę za wysokie wartości.
      • mrypl Re: Pytanko odnoscnie cisnienia 25.06.05, 11:25
        Mam 29 latek i mialem wazne badania, normalnie mam nizsze cisnienie ale to byl
        tak zwany efekt bialego fartucha :)
        Natomiast zastanawiam sie po prostu czy 140/80 jest caly czas ok czy to juz sie
        traktuje jako nadcisnienie.
        Dzieki za info
        • betka-b Re: Pytanko odnoscnie cisnienia 25.06.05, 18:00
          Sluchaj - efekt bialego fartucha jest czestym zjawiskiem....Wiadomo ,ze czym
          czlowiek starszy tym cisnienie moze wzrastac.Graniczne cisnienie to 140/90-
          wtedy stosuje sie diete obnizajaca cisnienie ,obserwuje sie i ewent.wlacza
          farmakologie.Wskazane sa tez badania w celu ustalenia przyczyny podwyzszonego
          cisnienia.Sa to ekg,badanie wysilkowe-ktore na przyklad moze wykazac chorobe
          wiencowa,arytmie.Bad.wysilkowe wykonuje sie pedalujac rowerkiem lub biegajac na
          biezni i jesli nie masz powaznych zaburzen to podczas tego podnosi sie
          cisnienie gorne -bo wsrasta tetno a dolne sie nie zmienia a po odpoczynku
          wraca do pierwotnego -czyli tego ktore bylo na poczatku badania tzn. jeszcze w
          spoczynku .Ale w moim wypadku to cisnienie spoczynkowe -a dokladnie gorna
          granica juz byla wyzsza -ze stresu a dalsze badanie wypadlo pomyslnie.Ja tak
          reaguje na stres-serducho szybciej bije i podwyzsza misie tylko gorna granica.
          Czyli moim zdaniem jesli miales tak pod wplywem stresu to nie ma sie czego
          obawiac -zreszta 140/80 to bardzo dobre cisnienie i gdybys zmierzyl kiedys tak
          na spokojnie to pewnie bedziesz mial mniej niz 140....a niepokoj powinno
          wzbudzic rosnaca dolna granica.To tyle co powiedzial mi lekarz.Pozdrawiam!
    • primum_non Re: Pytanko odnoscnie cisnienia 25.06.05, 18:37
      Na pewno nie jest.Pytanie,dlaczego.
      • mrypl Dzieki 25.06.05, 22:33
        Dzieki wszystim za odpowiedzi.
        Normalnie mam nizsze ale akurat byly to wazne badania i pytam dlatego zeby sie
        upewnic czy to lekarza zadowoli.
        Dzieki
    • villac Re: Pytanko odnoscnie cisnienia 25.06.05, 21:14
      Polemizowałbym, że dla "trzydziechy" 140/80 to normalne ciśnienie.
      W tych pięknych latach w spoczynku miewałem średnią 115-120/65-70, sądzę , że
      masz ciśnienie podwyższone ale to trzeba mierzyć systematycznie dwa razy
      dziennie przez pewien okres czasu , żeby uchwycić "co jest grane".
      Warto gdyż nie leczone nadcisnienie daje paskudne efekty " na potem".
      • betka-b Re: Pytanko odnoscnie cisnienia 26.06.05, 13:45
        Do Villac>>>>>>>> kolega powyzej dopisal ,ze mial takie pod wplywem stresu-
        efekt bialego fartucha....A poza tym przy trzydziestce to zwyczajnie normalne
        cisnienie zwlaszcza ,ze u wyzej wymienionego kolegi nie bylo ono mierzone w
        spoczynku -fakt ,ze najlepiej aby ta gorna granica byla do 120 a dolna do
        80 .A Twoje cisnienie -w tym wieku nazwalabym raczej niskim.Pozdrawiam!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka