jaketi 17.07.05, 22:51 Mam 25 lat i całe nogi moje nogi są pokryte siecią popękanych naczynek. Do jakiego lekarza powinnam się zwrócić. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
zyga2404 Re: Pajączki na nogach 17.07.05, 23:19 Do chirurga naczyniowego - flebologa - w niektórych gabinetach kosmetycznych również zamyka się naczynka. Ale szczerze radzę przed podjęciem decyzji o skleroterapii czy też laseroterapii zasięgnij dokładnych informacji o lekarzu i o zabiegach jakie proponuje - o samej technice również. Czy np używa leku nowej generacji lub np dobrego aparatu laserowego. Najlepiej od pacjentów, z literatury, od rodzinnego może wie który jest dobry itp. Ja dość niedawno przechodziłam te zabiegi. Dość nietypowo chyba boli mnie jeszcze noga czasem i jeszcze mam ślady po zastrzykach (wykonywanych wcześniej) i po laserach (ostatni zabieg 14 czerwca). Poza tym dość długo trzeba nosić specjalne obciskające nogi rajstopy przynajmniej tak jest w moim wypadku. Po laserach nie wolno też się opalać conajmniej przez miesiąć. Jest też sporo innych zastrzeżeń i przeciwskazań. pozdrowienia. Aha przed tym finałem należy się wcześniej przekonać czy wszystko dobrze z krążeniem. Przed laserami parę tygodni wcześniej trzeba odstawić pigułki hormonalne i retinol (prowitamina A). Musisz wszystko sama dokładnie sprawdzić. Powodzenia. Zabiegi są bolesne. Zastrzyki chyba trochę mniej niż lasery - przynajmniej tak było w moim wypadku.Przy ostatnim zażyczyłam sobie podanie do żyły ketonalu. Oczywiście każdy ma trochę inną wrażliwość na ból. Oby wszystko było dobrze. Odpowiedz Link Zgłoś
zyga2404 Re: Pajączki na nogach 17.07.05, 23:23 Aha - nie sugeruję że wiem że do laseroterapii są używane lepsze i gorsze aparaty medyczne. Ja tego po prostu nie wiem. Ale może należałoby się o tym dowiedzieć? Pozdro. Odpowiedz Link Zgłoś
pia.ed Re: Pajączki na nogach - cena zabiegu? 18.07.05, 01:20 Zyga, czy robilas to prywatnie? Mam troche pajaczkow na udzie, wiec poszlam do chirurga w spoldzielni lekarskiej Cena wizyty 60 zl. Po obejrzeniu stwierdzil, ze musze przyjsc na badanie deplera czyli stanu zyl. Przyszlam i zaplacilam 100 zl. Zyly byly w porzadku, wiec lekarz nareszcie podal mi cene zabiegu - 500 zl !!! Mial zrobic to jakas nowoczesna metoda, przy pomocy zastrzykow (ja pytalam sie go o zamrazanie, bo tylko o tym slyszalam i ktore bylo tansze). Z zabiegu zrezygnowalam... Odpowiedz Link Zgłoś
zyga2404 Re: Pajączki na nogach - cena zabiegu? 18.07.05, 09:57 Z tego co wiem takich zabiegów nie robią z państwowej kasy. Zapytaj rodzinnego dla pewności. Ja na to sporo wybuliłam choć ceny były negocjowane na niższe z chirurgiem chętnym do negocjacji. Oprócz czterech zabiegów miałam jeszcze wcześniejszą konsultację, wizyty kontrolne, niektóre leki (wzmacniające serce, krążenie i żyły) były dość drogie. Zastrzyki do skleroterapii sama kupowałam. Rajstopy takie jakie mi polecił lekarz (kupuje sie w niektórych aptekach na zamówienie) 150 zł. A ja musiałam sobie po pewnym czasie kupić drugą parę no i miałam parę tańszych.(Nie wiem czy po usuwaniu samych naczynek trzeba też nosić rajstopy) A zaczęło się od ulotki z ceną zabiegów na udach - 400 Pln (PROMOCJA!), którą przyniosła mi sąsiadka... Okazało się że jest ona nieaktualna - ale ja już tak bardzo chciałam zrobić sobie te nogi...Lekarz uspokajał że i tak robi mi to wszystko znacznie taniej niż na rynku . W sumie zapłaciłam grubo ponad 1500 Pln dokładnie musiałabym policzyć... Szlak mnie trafia bo ponoć te pajączki i żylaki po jakimś czasie się odnawiają. Pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś
zyga2404 Re: Pajączki na nogach - cena zabiegu? 18.07.05, 10:09 Aha i jeszcze poczytaj sobie moje wypowiedzi na tym forum Wątek Żylaki gdzie - w Olsztynie. PS- Myślę że z tymi wszystkimi lekami które jeszcze muszę brać z rajstopami itp zapłaciłam nie jak piszę 1500 ale coś ponad 2000 Pln. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
zoe3 a co powoduje sie ich pojawianie? 18.07.05, 15:25 slyszalam, ze nacieranie octem jabkowym pomaga Odpowiedz Link Zgłoś
jagoda85 Re: Pajączki na nogach 18.07.05, 20:41 Takie zabiegi pomogę tylko na chwilę, pajączki powstają z braku rutyny w organizmie, jeśli nie będzie się jej dostarczało do organizmu "od środka", to takie zabiegi na niewiele się zdają. Odpowiedz Link Zgłoś
landm Re: Pajączki na nogach 18.07.05, 20:44 gabinety medycyny estetycznej oferują takie zabiegi .w gliwicach medestetica - ale nie znam szczegółow. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
pia.ed Re: Pajączki na nogach 18.07.05, 23:11 Dobrze, ze sie nie zdecydowalam na ten zabieg za 500 zl, bo chirurg kazalby pewnie przyjsc mi kilka razy... Kolezanka zrobila takie cos w Szwecji, efekt byl swietny. Coz z tego, pajaczki pokazaly sie w INNYM miejscu! Mnie zaczelo sie to pare lat temu, i stale przybywa. Z drugiej strony jestem w tym wieku, ze nie moge oczekiwac ze bede zawsze miala piekne uda... ale celluitow jak do tej pory nie mam... zawsze pociecha! Odpowiedz Link Zgłoś