Dodaj do ulubionych

Co to może być...

06.08.05, 11:35
Moim problemem są bóle w klatce piersiowej - z lewej strony pod żebrami,
przeszywające, czasem jakbym czuł pieczenie. Ból promieniuje też do pleców,
lewej ręki i szyi, w ręce czasem odczuwam mrowienie i odrętwienie. Miałem
robionych wiele badań - wszystkie wyszły w miarę dobrze. Bardzo się tym
martwię, bo nigdy wcześniej nie miałem podobnych dolegliwości. Większość
lekarzy i forumowiczów zgodnie twierdzili, że to bóle nerwicowe. W związku z
tym udałem się do psychiatry skarżąc się na te bóle. Spędziłem w na oddziale
psychiatrycznym trzy tygodnie, przyjmując leki psychotropowe, lecz ból wcale
nie minął i w dalszym ciągu mi dokucza. Jestem teraz na przepustce. Diagnoza
bóle nerwicowe niestety do mnie nie przemawia. Oczywiście leki działają na
moją psychikę, ale obawiam się, że to nie jest dobre rozwiązanie. Dostaję
leki na schizofrenię, a wiem i czuję po sobie, co one robią z człowiekiem. A
ból nadal mi towarzyszy - jak wierny przyjaciel :\. Ja myślę i obawiam się
choroby naczyń krwionośnych. Na myśl o by passach wpadam w panikę. Proszę
niech mi ktoś pomoże, może wyprowadzi z błędu, a przez to uwolni od brania
tych leków. Bo ja bardzo się boję jakiejś poważnej choroby. Te bóle mam już
od ok 2 miesięcy. Muszę dodać, że mam 21 lat. Jeśli ktoś może coś poradzić,
będę bardzo wdzięczny.
Obserwuj wątek
    • jadwiga_r Re: Co to może być... 06.08.05, 12:50
      Przy bólach w klatce piersiowej, aż przeszywających na plecy, po wykonaniu Ekg
      nie stwierdzono dolegliwości ze strony serca.
      U mnie przyczyną tych bóli jest przepuklina wślizgowa rozworu przełykowego.
      Może u Ciebie te dolegliwości zwiazane są z chorobą refluksową żołądka.
      • cichy_01 refluks 06.08.05, 14:49
        Bardzo możliwe. Dziękuję za wskazówkę. Otóż ja 4 miesiące temu skończyłem z
        bulimią, po ośmiu miesiącach. W związku z tym jakie badania sugerowałaby pani
        zrobić? Wcześniej, ale zaledwie po paru tygodniach miałem robioną gastroskopię
        i wypadło bez poważniejszych zmian. Jednak od tamtego czasu mogło się wiele
        zmienić, bo minęły 4 miesiące od kiedy skończyłem z regularnymi wymiotami. Czy
        u Pani ten ból też jest/był przeszywający i niemal nieustanny? Bo ja tak
        właśnie mam, i bardzo się boję. Pozdrawiam, Dawid
        • cichy_01 Re: refluks 06.08.05, 14:52
          A badania serca - ekg, echo, holter, próba wysiłkowa nie budzą szczególnych
          zastrzeżeń. Badania krwi też są w normie, cholesterol też.
        • jadwiga_r Re: refluks do Dawida 06.08.05, 17:59
          U mnie przepuklinę stwierdzono po wykonaniu zdjęcia rtg żołądka i przełyku.
          Ból nie był nieustanny.Były dni,że czułam sią bardzo dobrze. Wtedy, kiedy
          bolało mnie w klatce piersiowej i miałam przeszywający ból w plecach,
          odwiedziłam dwóch kardiologów.Wykluczyli chorobę serca, ale uznali ,że mam za
          mało ruchu. Zalecili więcej spacerować/intensywnie chodzić.
          Problem rozwiązał się po rtg żołądka i stosownym leczeniu.
    • lawendowa.pani Re: Co to może być... 06.08.05, 14:57
      trzy tygodnie na oddziale psychiatrycznym, leki... brrr!!!

mogę polecić bardzo dobrego diagnostę, który jest skuteczny w takich "trudnych
      przypadkach", warszawa w chodzi w rachubę?
      • cichy_01 pani lawendowa 06.08.05, 15:03
        może być, ale w jakiej specjalności? ja jestem z białegostoku, ale czego się
        nie robi dla zdrowia ;)?!
        • lawendowa.pani Re: pani lawendowa 06.08.05, 15:17
          specjalizuje się w całym człowieku:)))
          da Ci odpwoedź, co jest przyczyną dolegliwości - czy układ nerwowy, czy
          infekcje wirusowe czy inne (one też dają takie nieokreślone albo wędrujące bóle)
          możliwości są niestty tysiące:(
          sama dwa lata temu byłam taką chodzącą zagadką dla lekarzy... na szczęście
          obeszło się bez psychiatryka:))
          adres
          Ośrodek Terapii Naturalnej im O Czesława Klimuszki
          (22) 635 33 44
          602 38 66 59
          • basiaaa5 Re: znam problem 06.08.05, 16:54
            Przeczytalam Twoj problem , i moge powiedziec , ze te dolegliwosci ktore masz
            plyna z KREGOSLUPA . Najprawdopodobniej szyjnego skoro bol idzie az do reki.
            Robiles juz wszystkie badania a ja radze zrobic przeswietlenie kregoslupa , a
            najlepiej rezonans , bo RTG nie wiele pokaze.
            • cichy_01 :) 07.08.05, 11:23
              Dziękuję Pani i pozostałym za cenne dla mnie podpowiedzi. A propos kręgosłupa
              szyjnego to jeden z lekarzy sugerował mi zrobienie prześwietlenia. Może
              rzeczywiście tu tkwi problem, choć nie przypominam sobie konkretnych urazów
              szyi. Jeszcze raz wszystkim dziękuję.
              • basiaaa5 Re: :) 07.08.05, 17:22
                Nie sugeruj sie zadnym urazem .Kregoslup jest tak skaplikowany ze moga nas
                bolec rozne partie ciala. Jak mowilam zrob sobie przeswietlenie , i to nie
                tylko szyjnego ale i piersiowego . Chruje sama na kregoslup i mam przerozne
                dolegliwosci z tego powodu . Pozdrawiam zycze zdrowia
                • venus22 Re: :) 07.08.05, 19:30
                  To raczej reflux albo cos zwiazane ukladem pokarmowym.
                  Po ang heartburn (zgaga) nazywa sie tak dlatego ze uczucie jest takie jakby
                  palilo w okolicy mostka.
                  Przepuklina tez tam mozliwa.

Idz do gastrologa a eventualnie pozniej mozna sprawdzac inne mozliwosci.

Venus
    • mol333 Re: Co to może być... 08.08.05, 13:06
      -Witaj Cichy. Jeżeli mogę coś doradzić to bardzo przekonująca jest teoria z refluksem, poszłabym tym śladem tymbardziej, że niedawno udało ci się wyjść z bulimii. Po zastanowieniu myślę, że powinieneś zrobić wszystko żeby uwolnić się od leków psychotropowych. Zniszczą Ci życie, zmienią Cię w kogoś kim na pewno nie chcesz się stać. Rujnują zdrowie i sieją w organiźmie trudne do wyobrażenia spustoszenie szczególnie w sferze psychiki. Leki psychotropowe uzależniają, robią więcej złego niż dobrego, otumaniają człowieka, powodują wzrost agresji lub apatii, wyzwalają lęki i stany przygnębienia kiedy się je odstawia. Uwolnij się od nich póki nie jest za późno chyba, że od dawna leczysz się psychiatrycznie i leczenie tymi lekami jest konieczne dla zachowania równowagi psychicznej. To, że jest się czy było bulimikiem i że człowieka boli brzuch od wymiotów na tle nerwicowym nie jest według mnie wystarczającym powodem do skierowania na oddział psychiatryczny i leczenia takimi lekami. Jeżeli powodem pobytu w szpitalu był wyłącznie ten ból w klatce to ratuj się, ratuj najpierw głowę a potem przewód pokarmowy u specjalisty gastrologa. Przed tobą całe życie, musisz podjąć decyzje od których zależy jak się dalej ono potoczy. Pozdrawiam, życzę odwagi i zdrowia.

-
      < JUTRO JEST PIERWSZY DZIEŃ Z RESZTY MOJEGO ŻYCIA. CZAS NA ZMIANY! >
      • ihwe ... 26.08.05, 08:37
        Tak, tu się zgodzę... Psychotropy Cię zniszczą młody... Leki otumaniają,
        zwężają pole myślenia... zabijają człowieka.
        • womana Re: ...Szkoda twojej młodości na takie diagnozy 26.08.05, 09:42
          Naprawdę - jeżeli potrafiłeś skończyć z bulimią, masz w sobie siłę, żeby
          skończyć również z psychotropami.Są one nie dla takich jak Ty. Nawet jeżeli
          czasy są trudne i młodemu człowiekowi ciężko się w nich znależć... Ale uwierz -
          jedyną stałą rzeczą w naszym świecie jest fakt, że wszystko cały czas się
          zmienia. Wspaniały filozof i socjolog Zygmunt Bauman pisze, że czasy są takie,
          że zwykły człowiek za bardzo ufa różnym ekspertom, którzy nie zawsze mają
          rację. Bo wszystko jest bardzo skomplikowane i trudno się czasem w tym czasem
          połapać. Jesteś tak młody - zaufaj sobie, nie faszeruj się świństwami nawet
          jeżeli są na receptę. Moi przedmówcy mają rację. Poszukaj przyczyny bólu gdzie
          indziej - nie w swojej psychice,może to od bardzo stresujących okoliczności
          życiowych i tylko pośrednio jest z nią związane, a może to ma związek z
          refluksem, może ból promieniuje od kręgosłupa? Poszukaj lekarza, który jest
          przede wszystkim uczciwym człowiekiem a do tego bystrym. Ludzie często wiedzą
          kto np. nie promuje na siłę jakiś leków (współpraca z firmą farmaceutyczną),
          kto słucha z uwagą tego, co mówi człowiek , ma cza dokładnie obejrzeć i zbadać
          pacjenta i zlecić odpowiednie badania laboratoryjne.
    • emde74 Re: Co to może być... 26.08.05, 09:06
      optuję za refluksem. też go mam i dziś włąsnie jestem zwinięta w trąbkę z
      powodu uporczywego bólu promieniującego na plecy. pzrd. m

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka