Dodaj do ulubionych

Laparoskopia - miał ktoś????

15.09.05, 09:50
Wczoraj dowiedziałam się, że będę miała robioną laparoskopię (po wykryciu u
mnie kamieni żółciowych). Obawiam się tego zabiegu, bo to mój pierwszy w
życiu jakikolwiek zabieg szpitalny. Proszę, napiszcie mi coś więcej o tym i o
swoich doświadczeniach.Zupełnie nie wiem co mnie czeka. :((
Obserwuj wątek
    • nona10 Re: Laparoskopia - miał ktoś???? 15.09.05, 11:36
      Miałam niecały miesiac temu - nie ma się czego bać.
      Bez porównania z metodą klasyczną, którą mieli operację wykonywaną moi rodzice.
      A tu - teoria
      www.lazarz-raciborz.com.pl/techniki/laparoskopia.html
      Pozdrawiam i życzę zdrowia
    • wazowa Re: Laparoskopia - miał ktoś???? 15.09.05, 12:52
      czesc ja mialam laparoskopie niecały miesiac temu ale masakrycznie sie czulam
      juz po przez dwa dni bylam strasznie spuchnieta na twarzy a przez dwa tygodnie
      bolal mnie obojczyk i pepek ale pozdrawiam i w gruncie zeczy polecam
      • czarna_mamba5 Re: Laparoskopia - miał ktoś???? 15.09.05, 13:31
        Jesteś w takiej samej sytaucji, w jakiej ja byłam 5 miesięcy temu. To był mój
        pierwszy pobyt w szpitalu, pierwsza kroplówka, no i oczywiście pierwsza
        operacja. Najgorsze chwile przeżyłam po operacji, kiedy przestała działać
        narkoza i zaczęło mnie strasznie boleć. Ale po zastrzyku ból zelżał. Operację
        miałam od 8-mej, o 10-tej byłam z powrotem na sali, a o 17-tej wstałam do
        łazienki. Drugiego dnia po operacji bolały mnie trochę obojczyki. Gdybym
        musiała jeszcze raz zdecydować się na zabieg metodą laparoskopową, nie
        wahałabym się ani chwili.
        Pozdrawiam
    • stonogga Re: Laparoskopia - miał ktoś???? 15.09.05, 15:36
      witam
      Jestem 4 miesiace po i nie zaluje.
      Zapraszam na forum.
      forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=30099
      • bileczka_com Re: Laparoskopia - miał ktoś???? 15.09.05, 22:15
        Też miałam laparoskopowo usuwany woreczek żółciowy.Zostają malutkie blizny
        zamiast jednego długiego cięcia. Obojczyki bardzo bolały,a to z powodu nadmiaru
        dwutlenku węgla w organizmie.
        Brałam na te bóle czopki przeciwbólowe i po kilku dniach bóle odeszły-jak to
        się mówi. :))))
        • angrest DZIĘKI! Laparoskopia - miał ktoś???? 16.09.05, 07:59
          Dziękuję! Za wsparcie i za zaznajomienie mnie z tym, co mnie czeka. Powinnam
          dziś albo jutro iść do lekarza i przedstawić mu swoją decyzję. Przyznam, że to
          co przeczytałam dodało mi sił i zmniejszyło obawy.
          Jesteście wielkie! Dziekuję :) Jak będę już "po" to napiszę o swoich
          przezyciach.
          Pzdr.
          • bardu Re: DZIĘKI! Laparoskopia - miał ktoś???? 16.09.05, 14:07
            Miałam i zniosłam doskonale. Na dobrą sprawę właściwie nie było momentu, żebym
            czuła ból (oczywiście dostawałam środki przeciwbólowe, ale w rozsądnych
            ilościach). Zabieg miałam rano ok. 11:00 a o 18:00 już wstałam. Trzy maleńkie
            blizny i to wszystko. Naprawdę nie ma się czego bać. Powodzenia.
            • krolowamarysienka Re: DZIĘKI! Laparoskopia - miał ktoś???? 16.09.05, 14:19
              hej J ateż miałam ten zabieg tylko przy ciąży pozamacicznej, Trwało to chwilę ,
              później bolał mnie trochę brzuchol ale reszta ok, nie zgadzaj się tylko na
              cewnik, błagam, nie będę pisac czemu.
              Pozdrawiam i trzymam kciuki
              • mika13 Re: DZIĘKI! Laparoskopia - miał ktoś???? 17.10.05, 18:54
                Czy możesz coś więcej napisać o tym cewniku? ja mam laparoskopię 2 listopada -
                usunięcie torbieli z jajnika i jestem zdołowana, nigdy nie byłam w szpitalu i
                nie wiem jak się do tego wszystkiego zabrać? Mam głupie pytanie czy do szpitala
                mam zabrać piżamę czy muszę koszulę nocną? Dzięki za wszystkie wskazówki!
                • calineczka79 Re: DZIĘKI! Laparoskopia - miał ktoś???? 18.10.05, 01:25
                  jezooooo nie demonizujcie tego cewnika - miłe to to nie jest ale czasem
                  potrzebne i naprawdę nie ma co przesadzać!!! w końcu nikt nie robi tego dla
                  swojego widzimisię ale dla waszego dobra :-)

weź to co wolisz ale skoro to oddział ginekologiczny to myślę że koszula jednak
                  będzie wygodniejsza :-/ po zabiegu najczęściej dostaje się jakiś szpitalny
                  łach :-/

wcale Ci się nie dziwię że nie wiesz bo jednak do szpitala nie chodzi się
                  codziennie :-/ ja miałam zabieg w wieku lat 17 (więc patrzę na to już z dużej
                  perspektywy :-D) i jak każda/y z Was bałam się okrutnie ale to już osobna
                  historia :-) nic mnie nie bolało i Was też nie będzie - to zależy od chęci
                  lekarza i pielęgniarek - przy odpowiednio dobranych lekach nic nie czuć zero
                  bólu czy czegokolwiek innego. a i jeszcze chciałam dodać że jak się obudzicie
                  będziecie mieli conajmniej 1 dren więc spoko to jest normalne :-)
                  • mika13 Dziękuję Calineczko 18.10.05, 10:04
                    :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka