IP: 195.94.196.* 27.09.02, 13:14
Wrocilam wlasnie od lekarza pierwszego kontaktu, u kterego bylam z powodu
wysokiej temperatury; wystapila u mojej cóoki w nocy. Skarzyla sie takze na
bole brzucha.
Pani doktor powiedziala, ze moze to byc poczatek jakies choroby, ale rownie
dobrze moze tez byc zapalenie wyrostka robaczkowego. Trzeba obserwowac. Moze
ktos z Was wie, na co szczegolnie nalezy zwaracac uwage, by nie przegapic
momentu, w ktorym trzba wiesc chorego do szpitala. Zachowac sie asekuracyjnie
i od razu pojechac do chirurga ? Troche to stresujace, ale jezeli wie sie
jakie sa typowe objawy i nie tylko typowe, to zawsze jest latwiej.
Pomozcie
sowa
Obserwuj wątek
    • Gość: Doki Re: wyrostek? IP: 195.13.26.* 27.09.02, 14:47
      Zapalenie wyrostka to jedno z najtrudniejszych do postawienia rozpoznan, w wielu wypadkach ostateczne rozpoznanie stawia sie srodoperacyjnie.
      Mysle, ze postawa asekuracyjna jest uzasadniona. A moze to uwieznieta przepuklina? Przyznaje, troche mniej czesta u dziewczynek.
      Nie piszesz ile lat ma corka ani czy miala jeszcze inne objawy (wymioty, biegunka...), ani czy bol jest ciagly, czy kolkowy, czy sie przemieszcza... Czy corka jest normalnie przytomna, czy raczej ospala i "lejaca sie przez rece"... Jak wyniki badania krwi? Zbyt wiele tu niewiadomych. Ja bym sprawdzil u chirurga.
      • Gość: sowa Re: wyrostek? IP: 195.94.196.* 27.09.02, 14:59
        Duzo pytan, ale postaram sie na wszystkie odpowiedziec.
        Przede wszytskim nie miala robionych badan krwi. Po drugie, gdy temperatura
        mija, czuje sie swietnie. Nie jest ospala i nie przelewa sie przez rece. Nie ma
        biegunki (normalne stolce) ani wymiotow. Boli ja podzas jedzenia, moze troche
        gorszy apetyt. Ma 11 lat.
        Bol jest ciagly, nie przemieszcza sie. U lekarza miala badany brzuch - tu
        typowe objawy zapalenia, ale bez przekonania. Zrobila tez kilka przysiadow -
        bez bolu.
        Pozdrawiam
        sowa
        • Gość: Doki Re: wyrostek? IP: 195.13.26.* 27.09.02, 16:36
          Gość portalu: sowa napisał(a):

Po drugie, gdy temperatura
          > mija, czuje sie swietnie.

Aha, czyli podwyzszona temperatura wystapila juz wiecej niz raz? Uzylas czasownika niedokonanego...

Z pozostalych odpowiedzi wynika, ze nie jest jeszcze tak zle. 11-letnia dziewczynka moze tez juz symulowac bol brzucha, chociaz trudno jest symulowac goraczke. Moze po prostu poobserwuj co bedzie dalej?
          • Gość: sowa Re: wyrostek? IP: 195.94.196.* 30.09.02, 07:38
            Dzieki Doki za informacje oraz porady. Niestety nie mam dostepu do komputera w
            weekend, ale intuicja podpowiedziala mi co mam robic. Obserwowalam, czyli
            postapilam tak, jak mi poradziles w ostatnim liscie. Zuzka nie ma powodow do
            udawania i nie posadzam ja o to. Obserwacja i pytania doprowadzily mnie do
            odpowiedzi, co najprawdopodobniej jej bylo. Nic groznego w kazdym razie, ale
            profilaktycznie zastosowalam leki przeciw grypie i jeszcze zostawilam ja w
            domu. Teraz temeperatura jest juz wspomnieniem, a nuda, ktora ja opanowala
            swiadczy o zdrowieniu.
            Pozdrawiam i jeszcze raz dziekuje.
            Jezeli mozesz napisac mi, na co szczegolnie nalezy zwracac uwage przy
            podejzeniu zapalenia wyrostka, bylabym wdzieczna.
            Sowa

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka