Dodaj do ulubionych

nienormalne ósemki

07.11.05, 14:49
Wyszła mi na razie tylko jedna, i to strasznie krzywo. Nie wiem gdzie wyjdą
pozostałe bo nie mam miejsca. Ale nie w tym problem. Ostatnio strasznie bolał
mnie ząb. Przynajmneij myślałam że ząb bo lekarz stwierdził że to niemożliwe
bo jest zdrowy i że może ósemka która rośnie pcha mi ten ząb i dlatego mnie
boli. Tylko co to będzie jak ta ósemka mi tak będzie rosnąć w bok? Czy moga
mi się przez to pokrzywić zęby? I tak już troszkę na siebie nachodzą... Może
powinnam te ósemki usunąć? Proszę o radę.
Obserwuj wątek
    • rybka_tecza Re: nienormalne ósemki 07.11.05, 15:11
      Pomysł jest nie głupi ale po skonsultowaniu ze stomatologiem. Moze lepiej wyrwac
      inne zeby np chore lub juz leczone. ale warto porozmawiać na ten temat ze
      specjalistą bo w przyszłości mogą pojawić się problemy
      • bobrong Re: nienormalne ósemki 07.11.05, 15:22
        Ale to gdybym wyrwała inne zęby pewnie nie obeszłoby się bez aparatu...
        wolałabym tego uniknąć. Dlatego moze jednak lepiej wyrwać ósemki... nie chcę
        żeby mi się żeby pokrzywiły... a może one się jakoś naprostują?
        • rybka_tecza Re: nienormalne ósemki 07.11.05, 15:29
          zależy ile masz lat ale skoro jeszcze nie masz wszystkich ósemek to ja mysle ze
          na pewno sie rozejdą zawsze mozesz przejsc sie do ortodonty porada nic nie
          kosztuje a on i powie czy konieczny bedzie aparat(choc raczej powie ze tak bo z
          tego ma zysk)
    • justyna0509 Re: nienormalne ósemki 07.11.05, 15:46
      Proponuje udac sie do chirurga szczekowego.zobaczy twoje zeby i zadecyduje.Ja
      juz mam jedna 8 wyrwana i musze jeszcze druga ale narazie poczekam.powodzenia i
      lepiej nie czekaj jesli cie boli.
    • mogra1 Re: nienormalne ósemki 07.11.05, 17:19
      Ja też mam ciągle problemy z tymo 8. Rosną mi 4 na raz. Raz wyżyna się jedna,
      raz druga itd. Ciągle mnie któraś boli. Też rosną mi krzywo bo nie ma dla nich
      miejsca. Nie mam niestety odwagi ich usunąć. Znajoma usuwała w W-wie na Lindlea
      w narkozie.
      • bobrong Re: nienormalne ósemki 07.11.05, 17:31
        I jak to przeżyła? U mnie to się boję że te zeby naprawde mogą się pokrzywić.
        Dlatego nie wiem czy lepiej usunąć te ósemki (domyślam się że to musi być
        straszne) czy może wyrwać np szóstki i założyć aparat, rosnące ósemki przepchną
        zęby w stronę środka zakrywając dziurę. Ale to strasznie radykalne. ciągle mam
        nadzieję że zaczna wychodzić prosto :-(
        • amelka231 Re: nienormalne ósemki 07.11.05, 22:05
          Jeżeli nie ma miejsca to nie wyjdą tylko będą naciskać na pozostałe zęby i faktycznie mogą się pokrzywić.Dużo wiem na ten temat bo sama miałam usuwane 3,zabieg nazywa się dłutowanie i polega na usunięciu zatrzymanych ósemek z kości.Wiem że to brzmi strasznie ale naprawdę da się przezyc,w końcu wszystko robią w miejscowym znieczuleniu.Musisz zrobić pantomogram i marsz do dobrego chirurga szczękowego.
          • amelka231 Re: nienormalne ósemki 07.11.05, 22:09
            chciałam jeszcze dodać że raczej zawsze usuwa się ósemki a nie np 6 czy 7 bo te zębu odgrywają dużo wiekszą rolę.Polecam wejść na forum aparat ortodontyczny lub ortodoncja,tam są całe wątki poświęcone właśnie niewyrżniętym ósemkom.Uważam że narkoza nie jest potrzebna,wystarczy silne,miejscowe znieczulenie,chyba że masz dużo kasy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka