29.11.05, 19:32
czego na pewno nie powinienem jeść.
Obserwuj wątek
    • ojcic1 Re: cukrzyca 30.11.05, 09:50
      nie wiem czego nie powininens ale powiem ci ze dobrze zebys jadł taka
      przyprawe "curry"nie wiem czt dobrze napisałem gdzies kiedys mi sie rzucialo ze
      to podobno bardzo dobre na cukrzyce wspomaga prace trzustki a swoja droga
      bardzo dobre poprawia smak mozna to jesc z jajkami tostami itp.
      pzdr.
    • artur.kalinski Re: cukrzyca 06.12.05, 12:25
      Cukrzyca jet schorzeniem zróżnicowanym. Jej odmiany to cukrzyca typu I
      (insulinozależna), cukrzyca typu II (insulinoniezależna) i cukrzyca ciężarnych.
      Każdy z typów cukrzycy ma inne przyczyny powstawania, inny przebieg, inne
      powikłania a także inne założenia stosowanej diety. Bez względu na typ cukrzycy,
      dieta jest jednym z podstawowych elementów leczenia, jednak ciężko jest
      cokolwiek doradzać bez podstawowych informacjo o Twojej dolegliwości. Cukrzyca
      jest schorzeniem przy którym najczęściej kontakt z dietetykiem jest konieczny,
      aby w pełni zrozumieć zazwyczaj dość skomplikowane założenia diety.
      • monaluiza Re: cukrzyca 06.12.05, 14:03
        artur.kalinski napisał:

> Jej odmiany to cukrzyca typu I (insulinozależna), cukrzyca typu II
        > (insulinoniezależna).

A co z tymi, którzy chorują na cukrzycę typu II i muszą brać insulinę ? czyli
        są zależni od insuliny ? ;-) dlatego raczej stosuje się teraz podział na
        insulinozależną i insulinoNIEzależną, chociaż przyczyny i mechanizmy
        patologiczne obu rodzajów cukrzycy są zupełnie inne.

Monaluiza
        • blondyna2005 Re: cukrzyca 13.12.05, 10:46
          jak ktoś bierze insulinę to już jest od niej zależny i wtedy trzeba się już
          bardzo pilnowac. ale nie znam szczegółów mam kontakt z chorobą ale bez
          insuliny. 2 typu.
          • monaluiza Re: cukrzyca 13.12.05, 12:13
            blondyna2005 napisała:

> jak ktoś bierze insulinę to już jest od niej zależny

Nie do końca... jak Pan ekspert powiedział przy zastosowaniu odpowiedniego
            żywienia można całkowicie odstawić insulinę.

> i wtedy trzeba się już
            > bardzo pilnowac. ale nie znam szczegółów mam kontakt z chorobą ale bez
            > insuliny. 2 typu.

Ta jest akurat stosunkowo łatwa do opanowania :-) ale jesli się ja zaniedba, to
            skutki moga być gorsze niz przy typie 1.

Monauliza

• monaluiza Re: cukrzyca 13.12.05, 10:28
      chrusciel1 napisał:

> czego na pewno nie powinienem jeść.

Zbyt dużej ilości węglowodanów szczególnie prostych. Poczytaj też coś na temat
      indeksu glikemicznego. Indeks ten daje też pojęcie o szybkości wchłaniania
      glukozy chociaż nie jest on najbardziej dokładny, ale... zawsze to coś ! :-))

Monaluiza
      • blondyna2005 Re: cukrzyca 13.12.05, 10:53
        z tym indeksem to nawet dobry pomysł. na pewno trzeba ograniczyc białe
        pieczywo, oczywiście cukier, soki z kartonu i tego typu rzeczy. przy duzej
        otyłości trzeba liczyc kalorycznosc produktów. nalezy też ograniczyc tłuszcze,
        w szczególności zwierzęce (tłuste morskie ryby nie, one sa zdrowe). owoce też
        lepiej ograniczyc, szczególnie te z dużą zawartościa cukru (banany, winogrona,
        śliwki). to przy cukrzycy insulinoniezależnej. przy tej drugiej
        (insulinozależnej) nie wiem.
        cukier we krwi obniża cynamon
        mama ma cukrzycę to tyle wiem
        • monaluiza Re: cukrzyca 13.12.05, 12:30
          blondyna2005 napisała:

> z tym indeksem to nawet dobry pomysł. na pewno trzeba ograniczyc białe
          > pieczywo, oczywiście cukier, soki z kartonu i tego typu rzeczy. przy duzej
          > otyłości trzeba liczyc kalorycznosc produktów. nalezy też ograniczyc
          tłuszcze,
          > w szczególności zwierzęce (tłuste morskie ryby nie, one sa zdrowe). owoce też
          > lepiej ograniczyc, szczególnie te z dużą zawartościa cukru (banany,
          winogrona,
          > śliwki). to przy cukrzycy insulinoniezależnej.

ale Ci się namieszało ... :-)

Monaluiza
          • blondyna2005 Re: cukrzyca 13.12.05, 12:32
            dietetyczka tak mojej mamie mówiła. ale oczywiscie moge sie mylic :)
            • monaluiza Re: cukrzyca 13.12.05, 12:58
              blondyna2005 napisała:

> dietetyczka tak mojej mamie mówiła. ale oczywiscie moge sie mylic :)

No i jakie ma Towja mama efekty ? bo przy prawidłowo stosowanej diecie nie
              powinna brać żadnych środków farmakologicznych, bo nie powinno byc juz takiej
              potrzeby. Czy tak jest ?

Monaluiza
              • blondyna2005 Re: cukrzyca 13.12.05, 13:59
                jak stosuje dietę to ma cukier w normie. raz udało mi się ją upilnowac i miała
                tyle co normalny człowiek. tylko ze nie zawsze się to udaje bo lubi słodycze z
                prawdziwym cukrem i podjada w ukryciu. dlatego bierze leki. lekarka
                potwierdziła ze przy ścisłej diecie leki byłyby niepotrzebne
                • monaluiza Re: cukrzyca 13.12.05, 14:26
                  blondyna2005 napisała:

> lekarka potwierdziła ze przy ścisłej diecie leki byłyby niepotrzebne

Tak myślałam. Zwróć w takim razie mamie uwagę, że leki które bierze nie
                  załatwiają sprawy jej cukrzycy. To tylko uśpienie czujności... :-((
                  a to dlatego, że : problemem chorych na cukrzyce typu 2 nie są w zasadzie
                  wysokie poziomy glukozy we krwi tylko wysokie poziomy insuliny. Stosowanie
                  środków farmakologicznych powoduje, że pozimy insuliny, które i tak są już za
                  wysokie są jeszcze wyższe. Leki te działaja dwutorowo :

a. Powodują uruchomienie takich specjalnych białek transportowych, które
                  umożliwiaja transport glukozy do komórki a co za tym idzie spadek poziomu
                  glukozy we krwi - i to jest dobrze !

b. Stymuluja trzustkę do jeszcze większej produkcji insuliny, żeby niemalże "na
                  siłę" wprowadzić glukozę do komórek i to jest baaardzo źle, bo organizm bardzo
                  nie chce mieć wysokiego poziomu insuliny !!! Wysokie poziomy insuliny czynią
                  prawdziwe spustoszenie w organizmie.

U Twojej mamy jest tak : jeśli nie stosuje diety wtedy ma wysoki poziom glukozy
                  we krwi. W jej jednak przypadku (tj. jest chora na cukrzycę) ma również wysoki
                  poziom insuliny, bo ta ilość insuliny jaką wytwarza jej trzustka jest już za
                  mało! No i teraz... bierze tabletke i ... mama cała szczęśliwa, bo cukier jej
                  spadł ale... ZNACZNIE WZRÓSŁ poziom insuliny !! a tego z pewnościa nie wie :-((
                  bo jest nauczona, że jak cukier w normnie to znaczy wszystko jest OK, a tak
                  wcale nie jest ! bo w tym momencie zaczyna ją wyniszczać insulina z bardzo
                  poważnymi konsekwencjami, o których zapewne też nie wie :-(((

Lepiej trzymać sie diety za wszelką cenę.

Monaluiza

• blondyna2005 Re: cukrzyca 13.12.05, 14:49
                    przekarzę jej i postraszę. może coś w końcu dotrze :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka