Dodaj do ulubionych

skurcze mięśni a dieta

08.12.05, 20:43
męczą mnie straszliwie
łykam w zw. z tym magnez, potas i jem dużo jogurtów (wapń)
niestety nie pomaga:(
jakich pierwiastków może mi jeszcze brakować?

dodam, że nie jem mięsa od kilku lat - ale nigdy nie miałam takich problemów
skurcze są bardzo bolesne i trwają długo, nie jestem w stanie rozmasować
mięśni
Obserwuj wątek
    • artur.kalinski Re: skurcze mięśni a dieta 12.12.05, 16:36
      W skurczu mięśnia bardzo ważną rolę odgrywa poza potasem i magnezem wapń. Jego
      niedobór prowadzi do bardzo bolesnych skurczy mięśni. Uzupełnij swoją dietę o
      mleko i produkty mleczne, orzechy, produkty z pełnego ziarna zbóż. Jeśli to nie
      pomoże, to może zaistnieć potrzeba dodatkowej suplementacji wapnia.

Pamiętajmy też, że składniki mineralne pochodzące z suplementów nigdy nie będą
      wykorzystane (wchłonięte) przez organizm w takim samym stopniu jak z naturalnej
      żywności.
      • linga Re: skurcze mięśni a dieta 13.12.05, 08:38
        Dziękuję za odpowiedź:)
        A ile wapnia powinna jeść wiecznie odchudzająca się kobieta w wieku 30+?
        Nie jem mięsa, orzechów też nie (kaloryczne), jem otręby, chleb razowy (prawdziwy) z ziarnami, ze 2
        jogurty dziennie. Czasem plaster sera ż.
        Chyba jednak dość wapnia w tym nie będzie?
    • monaluiza Re: skurcze mięśni a dieta 13.12.05, 08:50
      linga napisała:

> męczą mnie straszliwie

A czy spróbowałaś zwiększyć ilośc węglowodanów (pieczywo, ryż, kasze, czekolada,
      ziemniaki itp ..)? Czy jest/była jakaś różnica ?

Monaluiza
      • linga Re: skurcze mięśni a dieta 13.12.05, 22:57
        Węglowaodany to ja drastycznie ograniczam;)
        Ale faktycznie, ostatnio w ogóle prawie nie jem chleba (najwyżej kromka
        dziennie, makaronów, kasz, ziemniaków prawie nie - czasem jeden dziennie, o
        czekoladzie nie wspominając;)
        Nigdy nie miałam aż takich problemów. Skurcze wcale nie przechodzą tylko
        nasilają się.
        A dlaczego niby węgle miały by pomóc w tym?
        • monaluiza Re: skurcze mięśni a dieta 14.12.05, 08:27
          linga napisała:

> Węglowaodany to ja drastycznie ograniczam;)

Ostrożnie, bo możesz doprowadzic do głębokiej ketozy - jeśli już tego nie
          dokonałaś... :-(( wtedy często pojawiaja się skurcze mięśni. Zwiększ troche
          węglowodany - powinny skurcze ustąpic.

Najlepiej kup sobie w aptece papierki "Ketodiastix" lub "Ketostix" i sprawdzaj
          poziom ciał ketonowych w moczu, codziennie rano. Zobacz co się dzieje.

Monaluiza

• linga Re: skurcze mięśni a dieta 14.12.05, 20:19
            ale czy wynik będzie wiarygodny jeśli łykam od jakiegoś czasu furagin?
            • monaluiza Re: skurcze mięśni a dieta 15.12.05, 09:33
              linga napisała:

> ale czy wynik będzie wiarygodny jeśli łykam od jakiegoś czasu furagin?

!!! od jakiegoś czasu ?? Poprawa powinna nastapić po kilku dniach ! A masz
              zdrowe nerki ? Długotrwałe stosowanie tego leku może nie być obojętne (
              szczególnie chodzi o nerki i wątrobę). Jeśli nie działa, to znaczy, że może nie
              ma infekcji bakteryjnej! lub masz inny rodzaj bakterii. To trzeba sprawdzić.

Nie sądzę, żeby ten lek miał wpływ na poziom ciał ketonowych, ale dokładne
              określenie interakcji we wspóczesnej farmakologii to wróżenie z fusów.

Monaluiza

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka