Dodaj do ulubionych

Badania piersi

IP: *.elartnet.pl / *.elartnet.pl 04.11.02, 16:40
Słyszałam opinię wyrażoną przez lekarza,że pomiędzy wykonanym USG piersi a
mammografią powinien nastąpić kilkumiesięczny odstęp. Czy te dwa badania
uzupełniają się czy wystarczy jedno z nich aby mieć pełną diagnozę -chodzi
mi na tym etapie o rutynowe badania kontrolne kobiet 50-letnich ?
Dziękuję za odpowiedż.
Obserwuj wątek
    • Gość: Halina Re: Badania piersi IP: *.dip.t-dialin.net 06.11.02, 20:40
      Najlepiej zrobic jedno i drugie badanie w tym samym czasie. Z wlasnego
      doswiadczenia wiem, ze dobry wynik mamografii niestety nie jest gwarancja.
      Pozdrowiena
      • Gość: Artur Re: Badania piersi IP: *.ss.shawcable.net 06.11.02, 20:53
        Te wszystkie mammografie budza ogromna nadzieje kobiet na wczesne wykrycie raka
        i lepsze leczenie, ale tak naprawde dowody na to, ze tak naprawde jest z roku
        na rok okazuja sie coraz slabsze.
        Czasami wydaje mi sie, i jest to moja opinia, ze lepiej zainwestowac w zdrowszy
        styl zycia: sen, malo stresu,unikanie dymu papierosowego, utrzymywanie
        prawidlowej wagi ciala, zbalansowane zywienie, ruch bo to daje o wiele wieksza
        szanse dlugiego zycia niz mamografia ktora moze ratuje tylko 1 albo 2 kobiety
        na milion w porownaniu z tymi ktore mammografii nie robia sobie wcale.
        Ponadto, leczenie na raka piersi z roku na rok robi sie bezbieczniejsze i
        bardziej efektywne, a nawet tanie z uwagi na to ze wiele patentow na dobre leki
        przeciwrakowe w ciagu najblizszych lat sie po prostu konczy.

Zdrowia,
        Artur

• Gość: Marta Re: Badania piersi IP: *.elartnet.pl / *.elartnet.pl 08.11.02, 23:55
          Interesuje mnie skąd masz takie informacje na temat skuteczności badań.
          Ogólnie interesuję się popularną wiedzą medyczną - z pism jak Wiedza i Zycie
          czy świat Nauki , z innej prasy ale nie spotkałam się z takimi wynikami.
          Jeśli możesz to podaj żródło, tak dla ciekawości.Pozdrawiam.

• Gość: Artur Re: Badania piersi IP: *.ss.shawcable.net 12.11.02, 00:20
            Z miejsca mojej pracy w Kanadzie - Zaklad Epidemiologii. Wyniki odnosza sie do
            tutejszej populacji ale w Polsce jest prawie na pewno to samo.
            • Gość: Marta Re: Badania piersi IP: *.elartnet.pl / *.elartnet.pl 12.11.02, 12:12
              Dzięki za odpowiedż. Powiedz mi tylko w takim razie jak postępować aby np.
              nie trafić do lekarza i nie usłyszeć " za póżno przyszłaś ". Dodam , że
              nie potrafię sama dobrze zbadać swoich piersi, robi to lekarz podczas
              wizyt.Jeśli chodzi o profilaktykę czyli zdrowe życie to akurat jestem wzorowa
              i nie szkodzę sobie świadomie w żaden sposób.Czy te wyniki odnoszą się tylko
              do badań piersi czy także badania okresowe cytologiczne też nie przynoszą
              statystycznie pożądanych rezultatów? Instytut Onkologii w Warszawie objął
              profilaktycznymi badaniami mieszkanki Mokotowa i te badania są bezpłatne.
              Zapewne jest to uzasadnione-wcześnie wykryte zmiany dają się lepiej leczyć.
              W Polsce ostatnio dużo mówi się o profilaktyce - jeżdżą mammobusy, różne
              akcje z kokardkami przypominające o badaniach.
              Pozdrawiam.
              • Gość: Artur Re: Badania piersi IP: *.ss.shawcable.net 12.11.02, 14:40
                To co napisalem znaczy tyle ze powoli ludzie uznaja ze mammografia ani nawet
                badania fizyczne piersi nie sa jakims panaceum. Trudno sie z tego wycofac
                (badania mammograficzne) bo w te programy zainwestowano przeciez miliony.
                Zreszta troche zyc one ratuja wiec nie sa to takie zupelnie chybione
                inwestycje.
                Nie namawiam nikogo by przestal sie badac albo sobie nie robil mammografi to
                bylaby przesada. Nie nalezy jednak takze pokladac w tym badaniu nadmiernych
                nadzieji. Trzeba sie takze liczyc z tym ze pozytywna mammografia jest
                najczesciej falszywa. Przynosi monostwo stresu tym kobietom, ktore sa
                podejrzane o raka by w koncu powiedziec "przepraszam pomylka".
                System ochrony zdrowia tez nie dziala natychmiastowo - sa rozne opoznienia,
                ktore powoduja, ze wczesnie wykryty rak wcale taki wczesny nie jest i drobnym
                zabiegiem wyleczyc sie nie da.
                Jak dotad niestety nie widomo jaki modifikowalny czynnik powoduje raka piersi.
                Pestycydy i herbicydy zostaly juz wykluczone. Ciagle wydaje mi sie ze byc moze
                jakies komponenty kosmetykow moga by odpowiedzialne ale dowodu brak. Badacze
                nie rzucaja sie na ten teren badan bo czyha tu zbyt wiele metodycznych
                problemow (ogromna ilosc i roznorodnosc produktow kosmetycznych).
                • Gość: Marta Re: Badania piersi IP: *.elartnet.pl / *.elartnet.pl 12.11.02, 23:30
                  Przyczyny raka są napewno różnorodne.W jakich środowiskach ta choroba nie
                  występuje tak często? Czy są kraje, populacje czy rasy ludzi które ta choroba
                  różnicuje ?A zaburzenia hormonalne - moga być przyczyną ?
                  Dziękuję za odpowiedż.
                  • Gość: Artur Re: Badania piersi IP: *.ss.shawcable.net 13.11.02, 05:19
                    Tak sa roznice. Najlepiej byc Japonka, mieszkac na wsi i karmic piersia swoje
                    dzieci do kilku lat zycia. Aha, dobrze jest tez nigdy nie nosic biustonosza.

Moze to brzmi troche humorystycznie ale essencja tego jest taka, ze nie sa
                    znane modifikowalne czynniki ryzyka raka piersi.
                    • Gość: Marta Re: Badania piersi IP: *.elartnet.pl / *.elartnet.pl 13.11.02, 23:05
                      Biustonosz spaliłam , Japonką chętnie zostanę -no problem , z resztą chyba się
                      nie uda , ale to już i tak zwiększa moje szanse :-)
                      Dzięki za odpowiedzi. Pozdrawiam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka