Dodaj do ulubionych

co na anginę?

10.02.06, 15:04
Moje gardło po bokach ma białe pęcherzyki. Boli mnie szczególnie rano.
Wczesniej miałam lekkie zapalenie oskrzeli i brałam na to antybiotyk -novamox
750. Po czym nawdychałam się zimnego powietrza na dworze no i angina. Nie mam
temperatury.
Mam jeszcze ten antybiotyk - czy on pomoże mi na angine? Czy jeszcze coś
powinnam na to brać. Nie mam możliwości pójścia do lekarza. Wiec chodzi mi o
jakies domowe sposoby.
Obserwuj wątek
    • wisienka36 Re: co na anginę? 10.02.06, 18:05
      Kup sobie cos w sprayu na gardło Tantum verde, Hascosept, Orofar - jest tego
      mnóstwo), weż parę dni coś p/bólowego (Ibuprom, Nurofen) i płucz gardło wodą z
      solą. Jak nie przejdzie - antybiotyk.
      • enia66 Re: co na anginę? 10.02.06, 22:14
        Jeżeli jest to rzeczywiście angina(a twój opis na to wskazuje)to niestety nie
        pozostaje ci nic innego jak udać się do lekarza.Nie bagatelizuj anginy i nie
        bierz antybiotyku który brałaś poprzednio,bo angina to naprawdę dość poważna
        choroba całego organizmu,i zdarzają się powikłania (wiem coś o tym).Zmykaj do
        lekarza.Życze dużo zdrówka.
    • elisssa Re: co na anginę? 11.02.06, 14:40
      Aptekarz powiedzial ze ten novamox powinnam brać 3x dziennie a nie 2 razy tak
      jak wcześniej na oskrzela. Wzięłam jeszcze Bioparox... do lekarza ide dopiero w
      poniedzialek. Czy taka doraźna kuracja coś pomoże?
      • barka01 Re: co na anginę? 12.02.06, 10:33
        W zasadzie anginie towarzyszy gorączka i to bardzo wysoka. Ja wstrzymałabym się
        z braniem jakichkolwiek antybiotyków do czasu wizyty u lekarza. Twoje naloty na
        gardle lub migdałkach mogą być zwykłą grzybicą jaka zdarza się po braniu
        antybiotyków.
        • elisssa Re: co na anginę? 19.02.06, 04:20
          Lekarka powiedziała ze to angina ropna. Przy okazji od za mocnego smarkania na
          kilka dni miałam zatkane uszy i szum. Nie miałam gorączki. Katar zatokowy.
          Kaszel odrywający. Lekarka chciała mi dać zastrzyki ale nie chciałam.

Dostałam antybiotyk ZINNAT 500 ponoć bardzo silny -działający jednoczesnie na
          zatoki, anginę i uszy. A jaka cena! 30 zł z refundacja a normalnie to 61! Do
          tego lacidofil i tantum verde do ssania. Biore antybiotyk 2x dziennie przez 5
          dni, zakaz wychodzenia z domu. Teraz mi już przeszło. Ale dostałam jeszcze
          jedna dawke antybiotyku na 5 dni. Z tym, ze mogę już wychodzic na dwór.
          To mi wystarczy? Nie bedzie nawrotów? Jak zapobiegać?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka