mariolkax 18.02.06, 19:44 ....zrobić zastrzyk sama lub czy ktoś z rodziny np córka może się nauczyć od pielęgniarki i mi je podawać.Biorę często wapń, vit B12,żelazo. Pozdrawiam mariola Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
wedrowiec2 Re: Zastrzyki...czy mogę sobie 18.02.06, 19:48 Nawet nie probuj podawać sobie sama zastrzyków z wapniem i żelazem. Odpowiedz Link Zgłoś
mariolkax Re: Zastrzyki...czy mogę sobie 18.02.06, 19:51 No tak też myślałam ale tak z ciekawości zapytałam,bo nieraz słysze ze ludzie to sobie sami podają tylko niewiem co . A dlaczego wapna i żelasa nie można samemu. I czy wogóle oprócz insuliny to można jakiekolwiek zastrzyki sobie robić? Odpowiedz Link Zgłoś
beapud Re: Zastrzyki...czy mogę sobie 18.02.06, 19:50 Nie ryzykuj przyjmowaniem żelaza w domu. Czasem zdarzaja się reakcje anafilaktyczne po jego podaniu, w domu nie masz szans na otrzymanie pomocy w szybkim czasie. Odpowiedz Link Zgłoś
mariolkax Re: Zastrzyki...czy mogę sobie 18.02.06, 19:53 Ale mnie pielęgniarka właśnie w domu robi zastrzyki. No to teraz zaczynam się martwić. Odpowiedz Link Zgłoś
wedrowiec2 Re: Zastrzyki...czy mogę sobie 18.02.06, 20:02 Lepiej zastrzyki otrzymywac w gabinetach zabiegowych. Wprawdzie bardzo rzadko, ale po podaniu domięśniowym żelaza może dojść, jak już moja poprzedniczka pisała do reakcji pseudoanafilaktycznej. Gabinety zabiegowe mają na wyposażeniu odpowiedni sprzęt i preparaty ratujące zycie. Przy podawaniu żelaza reakcja taka może zajść, gdy lekarstwo dostanie sie do krwioobiegu (przypadkowe wkłucie w zyłę lub tętnicę). Odpowiedz Link Zgłoś
beapud Re: Zastrzyki...czy mogę sobie 18.02.06, 20:03 Pielęgniarka ma przy sobie zestaw przeciwwstrzasowy (Hydrocortizon, adrenalinę,itp), w razie draki sama zaczyna udzielanie pomocy. Oczywiście ze można samemu podawac leki podskórnie, domięsniowo, wazne by były to specyfiki które nie powoduja gwałtownych reakcji uczuleniowych (insulina, clexane, morfina u chorych terminalnie i inne) Odpowiedz Link Zgłoś
mariolkax Re: Zastrzyki...czy mogę sobie 18.02.06, 20:07 Dziękuję za wyczerpujące odpowiedzi. A co do wyposarzenia pielęgniarki i sali zabiegowej w moim ośrodku mogłabym dłuuuuuuuuuuuuuuugo polemizować.Hydrocortison to moze mają. Odpowiedz Link Zgłoś
duszkan Re: Zastrzyki...czy mogę sobie 18.02.06, 22:56 W innym wątku wspomniałaś że masz niski poziom zelaza, ale Hb i Ht wysokie. To nie jest wskazanie do podawania żelaza drogą parenteralną. Odpowiedz Link Zgłoś
mariolkax Re: Zastrzyki...czy mogę sobie 19.02.06, 09:33 Duszkan...przeciez chodze do lekarza. Sama sobie nie zleciłam żelaza. A tu pytam z ciekawości jak to jest skoro niedobór żelaza powoduje anemie,to co może być przyczyną takiego stanu u mnie. I jak już wspomniałam wybieram się do specjalisty. Odpowiedz Link Zgłoś