Dodaj do ulubionych

badanie dna oka

IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 30.11.02, 22:32
Internistka zaleciła mi wykonanie badanie dna oka u okulisty, no i zrobiłam
to badanie. Dostałam wydruk następującej treści:

Ciśnienie wewnątrzgałkowe:
oko lewe - 24 mmHg
oko prawe - 24 mmHg

Badanie dna oka przy poszerzonych źrenicach:
OPL-Tarcza nerwu wzrokowego o prawidłowych granicach w poziomie dna oka, o
zabarwieniu prawidłowym. Poszerzone wnęki naczyniowe. Naczynia tętnicze o
wzmożonych refleksach. Plamki żółte bez zmian.

Rozpoznania i zalecenia:
w badaniu dna oka - angiopathia hypertonica I
Wskazana diagnostyka w kierunku jaskry. Zalecono wykonanie perymetri
komputerowej.

I mam pytanie. Czy ktoś mógłby mi przełożyc z polskiego na nasze??
Wiem, ze jakiejś wielkiej tragedii w tych wynikach nie ma, ale też nie
wszystko jest dobrze,a ja nie wiem co. No i co to jest ta perymetria
komputerowa.

Będę wdzięczna za pomoc.
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • Gość: Doki Re: badanie dna oka IP: *.1-200-80.adsl.skynet.be 01.12.02, 12:06
      Gość portalu: anma napisał(a):

> Ciśnienie wewnątrzgałkowe:
      > oko lewe - 24 mmHg
      > oko prawe - 24 mmHg

Norma cisnienia srodgalkowego to 10-21 mmHg. Twoje cisnienie jest za wysokie.

> Badanie dna oka przy poszerzonych źrenicach:
      > OPL-Tarcza nerwu wzrokowego o prawidłowych granicach w poziomie dna oka, o
      > zabarwieniu prawidłowym.

Powtarza sie przymiotnik "prawidlowy".

Poszerzone wnęki naczyniowe. Naczynia tętnicze o
      > wzmożonych refleksach.

Tetnice siatkowki sa prawdopodobnie stwardniale, byc moze wskutek nadcisnienia.

> Plamki żółte bez zmian.

OK.

> Rozpoznania i zalecenia:
      > w badaniu dna oka - angiopathia hypertonica I

= uszkodzenie naczyn krwionosnych w przebiegu nadcisnienia, stopien I, czyli niezbyt zaawansowane

> Wskazana diagnostyka w kierunku jaskry.

A zlecono dlatego, ze podwyzszone jest cisnienie srodgalkowe.

Zalecono wykonanie perymetri
      > komputerowej.

Perymetria to badanie rozleglosci pola widzenia. Wyglada ono z grubsza tak, ze patrzysz na jeden punkt na ekranie, a od skraju ekranu przesuwa sie drugi jasny punkt. Masz zasygnalizowac moment, gdy go dostrzezesz. Robi sie to dlatego, ze w jaskrze pole widzenia sie zweza.

No i chyba czas zadbac o cisnienie krwi. I ewentualnie sprawdzic cukier.
      • Gość: anma Re: badanie dna oka IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 01.12.02, 15:49
        Dzięki Doki, jak zawsze :-) Trochę liczyłam na to ze to Ty się odezwiesz...
        No własnie od cisnienia w ogóle się zaczęło. Ostatnio częściej boli mnie głowa
        ale inaczej niż przy migrenie, do której juz przywykłam i nie zdarza się
        często ostatnio. Poszłam do lekarza, kazał kontrolować ciśnienie i wyszło, ze
        mam "to drugie" (chyba rozkurczowe?) za wysokie, bo nawet 95 i 100. Dzisiaj
        np. miałam 120 na 95. Ale czasem bywa i 130, 135, 140. Powyzej 140 sie nie
        zdarzyło. Dostałam skierowanie na badanie TSH, cholesterol, trójglicerydy i
        dno oka. Na cukier nie dostałam, ale chyba zrobię i tak. Na razie zrobiłam
        tylko to dno oka. A mozesz mi jeszcze powiedzieć czemu moze mieć znaczenie
        TSH?
        pozdrawiam
        • Gość: Doki Re: badanie dna oka IP: *.1-200-80.adsl.skynet.be 01.12.02, 18:00
          Nadczynnosc tarczycy jest czestsza niz sie powszechnie uwaza, ok 9-11 osob na 1000 powyzej 18 roku zycia ma te przypadlosc, z tego 9 razy wiecej kobiet niz mezczyzn. Nadczynnosc tarczycy moze dawac objawy przez Ciebie opisane. TSH to test przesiewowy w tym kierunku.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka