Dodaj do ulubionych

Rwa kulszowa POMOCY!!!

03.04.06, 17:25
mecze sie juz 3 miesiac gdyby nie przeciwbolowe to bym chyba umarla z bolu.
Podali co zawsze jak to sie mowi standard : ketonal forte (sklad ketoprofenum)
i mydocalm na rozluznienie miesni teraz zmienili mi leki dzialanie to samo i
sklad lekow podobny balcofen i ketores (sklad ketoprofenum) nastawiane dwa
kregi krzyzowe i jeden piesiowy masaze i inne takie zaraz zbankrutuje do
pracy chodzic nie moge bo usiasc na tylku nie da rady na dluzej zaraz mnie
zwolnia przez ta chorobe i nawet na leki nie bede miec zrujnuje mnie ta rwa
zaraz mi sie skoncza rezerwy wywala z pracy wywali mi watroba i nabawie sie
wrzodow rzoladka albo jakiegos niezytu nobo ile mozna z bolem walczyc . Moze
macie jakas rade, jakies rozwiazanie, mojego mezczyzny ciotka meczyla sie na
to pol roku nie wiem ile by sie meczyla gdyby nie to ze bezmyslnie rzucila
sie na lozko cos ja mocniej zabolalo i tak rwalo ja pare godzin i przeszlo od
reki na zawsze , no przynajmniej do dzis jest ok, no ja nie bede sie rzucac
bezmyslnie na lozka choc w desperacji i to mi przychodzi do glowy ;] mam 25
lat a kuleje jak 60sieciolatka zaraz watrobe bede miec jak nalogowy alkoholik
i wrzody jak nerwicowiec pomozcie jakos sugestie porady cokolwiek POZDRAWIAM
Wiktoria
Obserwuj wątek
    • werka40 Re: Rwa kulszowa POMOCY!!! 03.04.06, 18:04
      wiktosiaa - chciałabym Cię pocieszyć, ale niestety sama mam ten problem tyle
      że to trwa nie 3 miesiące ale 9. To jest jeden wielki koszmar.Wszystko
      przebiegało u mnie podobnie jak u ciebie.Tabletki, zastrzyki, masaże,
      nastawianie dysków, ćwiczenia, prądy. I wszystko na nic, a najgorsze jest
      to,że wcale mi się niepolepsza a wręcz odwrotnie, coraz gorzej chodzę i nic
      nie mogę poradzić, wyje w nocy i w dzień, nie mogę leżeć ani na boku ani na
      plecach, na brzuchu też. Też mam 25 lat a czuje się jakbym miała 60. Moja
      babcia, która ma 83 lata chodzi lepiej i fizycznie jest sprawniejsza. Nie
      mogę tego znieść, teraz jeszcze dostalam dobrą pracę i się męcze w kółko
      KETONAL, KETONAL...
    • werka40 Re: Rwa kulszowa POMOCY!!! 03.04.06, 18:06
      JAK MASZ NUMER GG TO NAPISZ, MOŻE RAZEM BĘDZIE NAM RAŹNIEJ,POZDRAWIAM
      • wiktosiaa Re: Rwa kulszowa POMOCY!!! 03.04.06, 19:38
        moj nr gg 2212250 to co piszesz mnie przeraza 9 miesiecy?? toz to sie nie da
        tak zyc a ja dopiero 1/3 tego przezylam wspolczuje Werciu i sle przytulasy
    • sanis Re: Rwa kulszowa POMOCY!!! 03.04.06, 18:15
      wiktosiaa, ja niedawno przeżywałam ten sam horror. Już myślałam, że mi w pracy
      podziękują za "miłą współpracę". Leczyłam się u dwóch lekarzy: ortopedy ,
      następnie u innego, prowadzącego moją rehabilitację.
      Brałam różnego rodzaju leki, ale gdy po nepofamie zaczęłam świrować, poprosiłam
      o zastrzyki. Brałam dwie serie naklofenu oraz jednocześnie co drugi dzień 10
      zastrzyków z nivalinu (ten jest drogi: ok. 85 zł). Pomogło na jakiś czas.
      Bardzo dużo daje rehabilitacja. Moja trwała miesiąc a obejmowała ogrzewanie
      lampą solux oraz masaż ultradźwiękowy. Mnie to pomogło.Ale nie całkowicie. Do
      dzisiejszego dnia mam drętwe miejsce na prawym pośladku. Wróciłam więc do
      pracy.Od samego początku staram się nie dźwigać ciężkch rzeczy, więc może
      rozejdzie sie po kościach. Życzę Ci powrotu do zdrowia.
      • anka9910 Re: Rwa kulszowa POMOCY!!! 03.04.06, 19:04
        Jeśli jesteście z Krakowa to proponuję dr. Rutowicz. Pomogła mi przy rwie
        dwukrotnie. Już po pierwszym masaźu poczułam ulgę i ból był do zniesienia. A
        potem już było coraz lepiej. Pamiętam jak nie mogłam się do niej dowlec.Nie
        wierzyłam że mi pomoże. A jednak .Dlatego z czystym sumieniem ją polecam.Podczas
        pierwszego masażu krzyczałam z bólu.Ale tam często się słyszy pojękiwania
        pacjentów .
      • wiktosiaa Re: Rwa kulszowa POMOCY!!! 03.04.06, 19:43
        a jak dlugo to trwalo, staram sie oszacowac srednia , bo moze bede
        statystycznie przechodzic , szukam pocieszenia bo juz nerwow i lez mi zabraklo
        • anka9910 Re: Rwa kulszowa POMOCY!!! 03.04.06, 20:32
          Całkowita poprawa była ok. dwa miesiące od rozpoczęcia masaży. Początkowo
          chodziłam dwa razy w tygodniu , a potem już tylko raz.Słyszałam od innych
          pacjentów że też są zadowoleni.Rwę miałam kilkakrotnie /mam 49 lat/.Raz do niej
          nie poszłam , poszłam do prywatnej poradni zrobili mi zastrzyk/ tzw. blokadę i
          owszem ból powoli ustępował ale nie czułam przez parę miesięcy nóg / jakby były
          nie moje/Aby wyjść po schodach musiałam się trzymać poręczy i dosłownie na siłę
          ciągnąć nogi za sobą.potem gdzieś się dowiedziałam że taka blokada może
          uszkodzić kręgsłup.Od tej pory wierzę tylko w metodę pani doktor, może na
          początku bolesna ale skuteczna.Ostatnio miałam rwę jakieś 8 lat temu i po
          masażach pani doktor mam do tej pory spokój.
          • wiktosiaa Re: Rwa kulszowa POMOCY!!! 03.04.06, 20:47
            no ja na masaze chodzilam ale dalam spokoj raz dlatego ze efekt byl mierny dwa
            ze siniakow mi narobili jakos juz nie wierze w te masaze moze jakas inan
            metoda elektromagnez na to dziala? jakies bioprady? ponoc na korzonki ma sens
            ale czy na rwe da rade , nie wiem co powiedziec lekazowi chce sama zdecydowac
            o tym co mieliby mi robic a nie zeby mnie tylko po katach przeganiali i
            obiecywali poprawe zdrowia , chce powiedziec konkretnie ze chce jakichs lamp
            czy cos podobnego bo masazy juz nie chce
            • anka9910 Re: Rwa kulszowa POMOCY!!! 03.04.06, 21:14
              Ale to nie jest masaż jaki robi masażysta To tak jakby ci nastawiali
              kręgosłup.Zwykłe masaże nic nie pomagają, a tu czujesz od kręgosłupa aż do stopy
              /wzdłuż nogi /jak coś się ustawia.Takie dziwne promieniowanie. Nie umiem tego
              opisać ale to przynosi ulgę.
              • wiktosiaa Re: Rwa kulszowa POMOCY!!! 03.04.06, 21:16
                no takie tez odczucia mialam promieniowanie az sie goraco robilo ;] czyli
                mowimy o tym samym
    • luks28 Re: Rwa kulszowa POMOCY!!! 03.04.06, 19:07
      jeżeli jestes z wawy to kontakt na gazetowego emaila
      • wiktosiaa Re: Rwa kulszowa POMOCY!!! 03.04.06, 19:42
        ale zo co jakiego maila? czesto bywam w wawie cow zwiazku z tym?
        • wiktosiaa Re: Rwa kulszowa POMOCY!!! 03.04.06, 21:06
          help help help :(
    • elcia664 Re: Rwa kulszowa POMOCY!!! 03.04.06, 23:17
      Witam!
      Ja też miałam rwę kulszową jakieś 6 lat temu,cierpiałam miesiąc ale u mnie
      skończyło się że wylądowałam w szpitalu doszło do tego że straciłam władnośc
      w nodze prawej.Wcześniej przed szpitalem żadne leki już na mnie nie
      działały,ani zastrzyki.
      W szpitalu na oddziele neurologi,położyli mnie do łóżka na twardej desce z
      nogami uniesionymi do góry pod kątem prostym i tak leżałam bez ruchu parę dni
      niemogłam wstać nawet do toalety,oczywiście dawali mi też zastrzyki,ale
      niepamiętam juz jakie,zapamietałam tylko tabletki jakie dostawałam Myloastan.
      Gdy mi póżniej porobili badania tomografie komputerową to stwierdzili
      Dyskopatię na poziomie L5 S1,inaczej mówiąc wypadł mi dysk i uciskał na nerw.
      Gdy Ci ból dokucza musisz leżeć w pozycji z nogami podniesionymi do góry np.
      na krześle,taborecie,lub jakiejś skrzyni,żeby nogi były w pozycji pod kątem
      prostym.Sprawdż to napewno pomoże .Pozdrawiam Ela.
      • wiktosiaa Re: Rwa kulszowa POMOCY!!! 04.04.06, 10:25
        uh tylko jak tu spac w takiej pozycji, a co z tym kregiem??? nastawili CI czy
        na stol wyslali?
        • elcia664 Re: Rwa kulszowa POMOCY!!! 04.04.06, 11:17
          Ja spałam w takiej pozycji,wolałam to niż odczuwać ból.
          Mówili coś że jakby mi niepszeszło to wtedy operacja,ale jakoś powoli
          ustępował ból i władność odruchu skokowego w prawej nodze.
          Jak narazie mam spokój ,owszem są dni że mnie boli krzyż ale wtedy zaraz kładę
          się z nogami do góry i to mi pomaga,odciążasz w ten sposób,kręgosłup .
          Idż do lekarza i poproś o prześwietlenie albo Rtg kręgosłupa,
          Pozdrawiam Ela
          • wiktosiaa Re: Rwa kulszowa POMOCY!!! 04.04.06, 11:43
            ale ja mam przeswietlenie 2 lekarzy to widzialo jeden z Warszawy drugi z mojego
            miasta i nic nie widzieli hopkus pokus albo co kregarz widzial wiecej bez
            rentgenu w sumie o nic nie pytal kazal sie polozyc pomacal i powiedzial co boli
            i jak boli wyrychtowal kregi nastawil co bylo donastawienia no i na mase
            masarzy do niego chodzilam ulga byla ... przez dwa dni mniej bolalo i na nowo
            rwalo, poza tym spie na plecach z poduszka pod krzyzem ulga jest ale bez
            rewelacji ja nawet nie wiem co odciazac jak odciazac no kregoslup jasne ale to
            nie kregoslup boli a nerwobol przy kregoslupie czasem mam wrazenie ze to jakas
            magia bo mi mowia ze to nerwy a ja mam wrazenie jakby mi jakis miesien czy
            sciagne zle przeskoczylo na posladku a jak staram sie prostowac noge to mi cos
            pod kolanem strzyka noja nie wioem czy kazdy tak ma ciagnie mnie lydka strzyka
            pod kolanem jak prostuje ledwo noge to mi sie takl wszystko napina jakby mi
            kawal sciegna wycieli i mi brakowalo do calkowitego wyprostowania albo jakby mi
            gdzies wskoczylo nie tam gdzie trzeba wiecie jak to jest jak sciegno od
            palucha w dloni przeskoczy to rwie i nie da sie go zgiac nmo ja mam takie
            odczucia z ta moja rwa stoje prosto nie mogesie pochylic spuszczam glowe w dol
            jest jeszcze gorzej juz nawet do polowy sie nie pochyle noja wiem ze to nerwy
            przy kregoslupie no ale odczucia sa dziwne ;]
    • luks28 Re: Rwa kulszowa POMOCY!!! 04.04.06, 14:42
      a próbowałaś zabiegu neuromobilizacji lub integracji funkcjonalnej?
      • wiktosiaa Re: Rwa kulszowa POMOCY!!! 04.04.06, 15:16
        hmmm nie, a jak to wyglada
        • wiktosiaa Re: Rwa kulszowa POMOCY!!! 05.04.06, 20:40
          uh
          • repair Re: Rwa kulszowa POMOCY!!! 05.04.06, 22:10
            Nie uh tylko GOOGle.pl. Na oba tematy znajdziesz coś po polsku.
            R
            • wiktosiaa Re: Rwa kulszowa POMOCY!!! 06.04.06, 09:37
              tia google??? czysta surowa informacja a ja potrzebuje czegos z autopsji a nie
              artykulu tego samego na 6 roznach stronach do tego o przyczynach i cwiczeniach
              rehabilitacyjnych ktore sa oczywiste a o lekach, co kto bral i jak to pomagalo,
              rodzajach zabiegow i rezultatach ... google ... masz 6 lat? nie po to jestem na
              forum zeby mnie ktos na te durne google wysylal grrrrr
              • repair Re: Rwa kulszowa POMOCY!!! 06.04.06, 10:59
                > tia google??? czysta surowa informacja a ja potrzebuje czegos z autopsji a
                nie
                > artykulu tego samego na 6 roznach stronach do tego o przyczynach i cwiczeniach
                >
                > rehabilitacyjnych ktore sa oczywiste a o lekach, co kto bral i jak to
                pomagalo,
                >
                > rodzajach zabiegow i rezultatach ... google ... masz 6 lat? nie po to jestem
                na
                >
                > forum zeby mnie ktos na te durne google wysylal grrrrr
                Z tego typu podejściem możesz nigdy nie rozwiązać swojego problemu. Trzeba nad
                tym trochę przysiąść, aby sobie poradzić - to jest z autopsji.
                R
                R

• wiktosiaa macie na mnie psy wieszac to lepiej nic nie piszci 06.04.06, 12:37
                  no gooogle to rzeczywiscie zrodlo ... przyczyn choroby a ja chce zywego
                  czlowieka ktory mi powie np. na forum jak sobie poradzil z problemem jak mu
                  szlo i co mu robiono kazdy jest inny i kazdy lekarz poleca co innego chce
                  wiedziec co ile to kosztuje i takie tam a nie szczegolowego opisu choroby tyle
                  to mi lekarz wyjasnil to chyba bardziej kompetentny czlowiek no i poza tym
                  wyjsnil co sie ze mna dzieje a nie co sie dzieje ze statystycznym Polakiem z
                  rwa k. .... macie na mnie psy wieszac to lepiej nic nie piszcie
    • luks28 Re: Rwa kulszowa POMOCY!!! 05.04.06, 22:33
      www.funktionelle-integration.de/osteopathie/pl/index.html
      free.of.pl/n/neuromobilizacje/
      i wszystko jasne,...pytanie?
    • amj02 Re: Rwa kulszowa POMOCY!!! 06.04.06, 03:47
      Ja tez mecze sie juz prawie 2 miesiace. Sa dni ,ze wcale chodzic nie moge.
      Dostalm lekarstwo (nie pamietam nazwy). POmoglo ale mam sensacje zeladkowe po
      nim.Pojechalam na wakacje , bylo ok a teraz spowrotem wrocilo tylko nie w takim
      stopniu. Zauwazylam ,ze im dluzej siedze wowczas bol sie na sila.Wiekszosc dnia
      spedzam siedzac przy biurku. Wczoraj bylam u lekarza, dostalam zastrzyk z
      hydrocortisone (nie wiem czy poprawnie napisalam nazwe). Mam czekac do
      poniedzialku czy mi pomoze . Jesli nie to lekarz ma zlecic MRI.
      Gosia
      • repair Re: Rwa kulszowa POMOCY!!! 06.04.06, 08:59
        > Ja tez mecze sie juz prawie 2 miesiace. Sa dni ,ze wcale chodzic nie moge.
        > Dostalm lekarstwo (nie pamietam nazwy). POmoglo ale mam sensacje zeladkowe po
        > nim.Pojechalam na wakacje , bylo ok a teraz spowrotem wrocilo tylko nie w
        takim
        >
        > stopniu. Zauwazylam ,ze im dluzej siedze wowczas bol sie na sila.Wiekszosc
        dnia
        >
        > spedzam siedzac przy biurku. Wczoraj bylam u lekarza, dostalam zastrzyk z
        > hydrocortisone (nie wiem czy poprawnie napisalam nazwe). Mam czekac do
        > poniedzialku czy mi pomoze . Jesli nie to lekarz ma zlecic MRI.
        > Gosia
        Przekaż temu lekarzowi, że ma "rewelacyjne" metody leczenia Twoich bólów
        (prawdopodobnie spowodowanych szeroko pojętym stresem). Rozumiem, że jak już
        wyjedziesz z MRI to wszystko przejdzie jak ręką odjał. Zapytaj go o to.
        R

• wiktosiaa Re: Rwa kulszowa POMOCY!!! 06.04.06, 09:53
          moze ja jakas tempa ale ... MRI a co to?a ten zastrzyk to jakis przeciwbolowy
          czy od czego? ze tak negujesz
          • abek2 Re: Rwa kulszowa POMOCY!!! 06.04.06, 10:21
            kobieto! nie szkoda Ci zdrowia na jakieś pierdoły? Idż do kogoś kto się na tym
            zna niech Cię zbada i wyleczy.Nie czujesz co Repair chce Ci pokazać,że te
            wszystkie badania MRI działają na ludzi jak wibrator.Jak już ktoś ma to badanie
            to jest tak szczęśliwy jakby właśnie przeżył o..... .MRI jest bardzo mylne w
            diagnozowaniu dysfunkcji kręgosłupa.Repair zna dobrze rynek stolicy więc Ci
            kogoś poleci np ekipę mgr Jacka Sobola.Nie pamiętam adresu,może On pamięta.Pozdr
            • wiktosiaa Re: Rwa kulszowa POMOCY!!! 06.04.06, 12:32
              " Idż do kogoś kto się na tym zna niech Cię zbada i wyleczy" no fajnie fajnie
              to ze niby ja nigdzie sie nie lecze i wogole czekam na trzesienie ziemi????
              lekarz sie chyba na tym zna w koncy jest lekarzem no ale w sumie to ja nie wiem
              moze nim nie jest albo sie nie zna .... tylko kto go do gabinetu wpuscil i
              kazal ludzi przyjmowac .... problem w tym ze mnie wyleczyl z wady kregoslupa (
              wysunietych kregow ) gorzej wyleczyc z nerwobolu ktory pozostal ponoc
              przechodzi jak reka odjal jak tylko przyjdzie na niego czas hehe bo tak jakos
              we wszystkich przypadkach jakie znam z wywiadu w rodzinie i po znajomych znika
              z zaskoczeniem ni stad ni z owat poza tym nadal nie wyjasniles co to MRI
              oprocz tego ze sie ma orgazmy po tym ;] pytam jak wyglada czy to badanie moczu
              czy lewatywa czy jakies przeswietlenie hehe nie pytam o mylne diagnozy czy nie
              mylne skoro to rabia to znaczy ze cos tam wnosza a kolege mgr. Sobole miedzy
              futryne a drzwi wsadz u mnie w miescie go nie ma a na Srilanke nie bede jezdzic
              czy ja musze sie zaraz narazac na koszta dojazdow na koniec Polski by ktos po
              5 h jazdy na wizyte kazal mi przyjechac na 2gi dzien na nastepna?? i to jeszcze
              cala ekipa sie mna zajmie hehe dobre sobie kazdy swojego chwali .....
            • mmagda12 Re: Rwa kulszowa POMOCY!!! 06.04.06, 13:00
              abek2 napisał:
              MRI działają na ludzi jak wibrator.Jak już ktoś ma to badanie
              >
              > to jest tak szczęśliwy jakby właśnie przeżył o..... .MRI jest bardzo mylne w
              > diagnozowaniu dysfunkcji kręgosłupa.

Abus ,juz kiedys pisalam ,ze rezonans maget. jest dobrym badaniem.Dzieki niemu
              plus objawy chor. jakie mam] ,lekarze dali sobie spokoj z neurovegetatiwe.A
              to ,ze takie myslenie jak [nastawiacz-repair],moze doprowadzic ludzi
              cierpiacych do nieodwracalnych zmian neurol. ,ktore postepuja.Nastawiacz to
              PODZEGACZ i tyle.Pozdro
              • mmagda12 Re: Mialo byc repair-Naprawiacz 06.04.06, 13:02
                i judasz
                • repair Re: Mialo byc repair-Naprawiacz 06.04.06, 13:18
                  abek2, obawiam się, że nie jesteśmy tu mile widziani. Taki to już los ludzi
                  światłych ludzi w ciemnogrodzie:-)
                  R
                  • repair Re: Mialo byc repair-Naprawiacz 06.04.06, 13:29
                    Podsumowując to jakiś rok temu odczuwałem ból pleców i nie tylko
                    uniemożliwiający jakikolwiek wysiłek czy choćby gwałtowniejszy ruch. Stan trwał
                    miesiącami i właściwie to się już pożegnałem z jakąkolwiek aktywnością. Dziś
                    dzięki swoim "judaszowym" poglądom, wiedzy, kontaktom i pracy wróciłem do
                    uprawniania sportów ekstremalnych. Faktycznie wymagało to uwierzenia w rzeczy,
                    z których wcześniej śmiałbym się. Nikogo nie zamierzam zachęcać czy też
                    przekonywać. Wasz ból jest podświadomym, ale waszym wyborem.
                    R
                    • wiktosiaa Re: Mialo byc repair-Naprawiacz 06.04.06, 13:51
                      tylko co ma bol plecow do bolu rwy kulszowej , przy tym kregoslup nie boli na
                      litosc Boska tylko NERWY jak sama nazwa wskazuje to UCISK kregow kregoslup nie
                      boli a na nerwy przy kregoslupie bol promieniuje na noge az po lydke to raczje
                      mozemy mowic o bolu nogi a nie kregoslupa..... uh :/
                      • repair Re: Mialo byc repair-Naprawiacz 06.04.06, 14:16
                        > tylko co ma bol plecow do bolu rwy kulszowej , przy tym kregoslup nie boli na
                        > litosc Boska tylko NERWY jak sama nazwa wskazuje to UCISK kregow kregoslup
                        nie
                        > boli a na nerwy przy kregoslupie bol promieniuje na noge az po lydke to
                        raczje
                        > mozemy mowic o bolu nogi a nie kregoslupa..... uh :/
                        Sorry, ale nie będę wyjaśniał tu podstaw, za dużo pisania, są na ten temat
                        odpowiednie książki, również po polsku. Jeśli kogoś interesuje to mogę polecić
                        tytuły.
                        R
                        • wiktosiaa Re: Mialo byc repair-Naprawiacz 06.04.06, 14:45
                          dziwne ... chyba cierpie na rwe kulszowa to wiem co boli a co nie, to moze ja
                          ksiazki poczytam do tego po POLSKU moze sie myle i sama nie wiem co mnie boli.
                          Milcz juz bo farmazonisz i wnerwiasz tylko
                          • repair Re: Mialo byc repair-Naprawiacz 06.04.06, 16:32
                            > dziwne ... chyba cierpie na rwe kulszowa to wiem co boli a co nie, to moze ja
                            > ksiazki poczytam do tego po POLSKU moze sie myle i sama nie wiem co mnie
                            >boli.
                            Nie chodzi o to co Cię boli, ale dlaczego. Przyczyna dyskowa, którą podajesz
                            dotyczy tylko pewnego procenta przypadków. Jest ona najczęściej pochodną
                            choroby przeciążeniowej, wcześniej często toczącej się bezobjawowo. Jesli
                            wolisz materiały po angielsku, to tu jest strona człowieka walczącego
                            ze "sciatica" www.chirogeek.com.
                            R
                            • wiktosiaa Re: Mialo byc repair-Naprawiacz 06.04.06, 16:46
                              co nie zmienia faktu ze kregoslup przy rwie nie boli
                  • mmagda12 Re: Mialo byc repair-Naprawiacz 06.04.06, 13:32
                    Neurologow ,neurochirurgow tez zaliczasz do Ciemnogrodu?
                    A do Abka nic nie mam ,w przeciwienstwie do ciebiiieee.Jak chesz doradzac
                    ludziom to ROB TO ,a nie nasmiewaj sie z nich .Wszystkie rozumy
                    pozjadales!!!!!!!!!!
                    • mmagda12 Re: Mialo byc repair-Naprawiacz 06.04.06, 13:36
                      Wreszcie cos napisales konkretnego ,ale dalej nie piszesz jaka to byla
                      przyczyna?
                      • repair Re: Mialo byc repair-Naprawiacz 06.04.06, 13:45
                        > Wreszcie cos napisales konkretnego ,ale dalej nie piszesz jaka to byla
                        > przyczyna?
                        To co u większości innych cierpiących na bóle pleców i okolic: choroba
                        przeciążeniowa kręgosłupa. Nazywa się to różnie, w zależności od szkoły.
                        R
                    • wiktosiaa Re: Mialo byc repair-Naprawiacz 06.04.06, 13:53
                      popieram ... madrzyc to sie umie.
                      • wiktosiaa Re: Mialo byc repair-Naprawiacz 06.04.06, 13:53
                        nie wyjasni a ciemnogrodem nazywa...... to sie nazywa POMOC przez duze P ...
          • lordmaverick777 Re: Rwa kulszowa POMOCY!!! 28.04.06, 08:52
            MRI to rezonans magnetyczny. Jeśli przyczyną Twojej dolegliwości są zmiany w
            krązku międzykręgowym (dysku) badanie to uwidoczni je.
        • amj02 Re: Rwa kulszowa POMOCY!!! 06.04.06, 14:06
          repair napisał:

> Przekaż temu lekarzowi, że ma "rewelacyjne" metody leczenia Twoich bólów
          > (prawdopodobnie spowodowanych szeroko pojętym stresem). Rozumiem, że jak już
          > wyjedziesz z MRI to wszystko przejdzie jak ręką odjał. Zapytaj go o to.
          > R

Zwalasz mnie z nog swoja glopota. MRI jest to badanie a nie metoda
          leczenia.Jest jeszcze CT (badajacy kosci).Sa to b.dokladne komputerowe badania
          szukajace przyczyny.Powinienes o tym wiedziec. Mieszkam w USA , wiem ,ze nasi
          tutejsi lekarze maja inne metody leczenia. Mam do nich ogromne zaufanie i
          respekt. Dzieki nim (a minelo juz 4.5 roku od mojej choroby) zyje. Przynajmniej
          moi lekarze nigdy nie bagatelizuja tego co mowie i staraja sie mi pomoc.
          Fakt ogromny stres przezylam 1.5 roku temu. Od tamtego czasu wszystko sie
          unormowalo, wrocilam tez do pracy. Przez lata nie pracowalam ale zupelnie z
          innych powodow. Jest to gromna zmiana w moim zyciu i dla mojego organizmu.
          Zawsze bylam w ciaglym ruchu, teraz mam prace siedzaca i praktycznie 7 godz
          spedzam siedzac przy komputerze. Absolutnie nie czuje sie zestresowana , wrecz
          przeciwnie. Bol przychodzil stopniowo, musialm zrezygnowac z codziennego
          biegania , nie moglam przejsc kilku metrow, wstac z krzesla. W tej chwili jest
          troszke lepiej. Lekarstwa do ustnie nie moge przyjmowac gdyz powoduje sensacje
          zeladkowe i tylko dlatego dostalam zastrzyk. W najblizszych dniach bede widziec
          sie z moim onkologiem , zobacze co on mi na to wszystko powie.
    • pawel999911 Re: Rwa kulszowa POMOCY!!! 06.04.06, 16:00
      DO Wiktosiaa:Z takim podejsciem do swojej choroby pomeczysz sie pewnie jeszcze
      kilka miesiecy.Pozdrawiam,napisz jak zacznie Cie bolec ledzwiowy.
      amj02 napisal:
      "Zwalasz mnie z nog swoja glopota. MRI jest to badanie a nie metoda
      leczenia"
      Ty mnie tez zwalilas z nog.....:-)
      • wiktosiaa Re: Rwa kulszowa POMOCY!!! 06.04.06, 16:29
        pawel999911 napisał:

> DO Wiktosiaa:Z takim podejsciem do swojej choroby pomeczysz sie pewnie
        jeszcze
        > kilka miesiecy.Pozdrawiam,napisz jak zacznie Cie bolec ledzwiowy.
        > amj02 napisal:
        > "Zwalasz mnie z nog swoja glopota. MRI jest to badanie a nie metoda
        > leczenia"
        > Ty mnie tez zwalilas z nog.....:-)

yyyyyyyyy??? ale o so chodzi???
        • pawel999911 Re: Rwa kulszowa POMOCY!!! 06.04.06, 16:38
          Chodzi o to ze leczysz objawy a nie przyczyne bolu.Czy twoj lekarz powiedzial
          Ci co spowodowalo bol nogi?
          • wiktosiaa Re: Rwa kulszowa POMOCY!!! 06.04.06, 16:56
            pawel999911 napisał:

> Chodzi o to ze leczysz objawy a nie przyczyne bolu.Czy twoj lekarz powiedzial
            > Ci co spowodowalo bol nogi?

o masz ... nastepny.... jakbys czytal kazdy post to bys sie doczytal co to rwa
            kulszowa dla jasnosci wytlumacze MOJ LEKARZ powiedzial ze bol nogi spowodowany
            jest 'wypadnieciem' dyskow 2ch ledzwiowych i jednego piesriowego czy jakiegos
            tam miedzy lopatkami nie jestem specjalista wiec do rzeczy taki dysk uciska na
            nerwy przy kregoslupie bol zaczyna sie w posladku potem gdy sie nasila
            promieniuje do uda lydki czasem az po stope wiec co do leczenia przyczyn
            najprostrzym sposobem jest nastawienie wysunietych kregow ( so u mnie dokonano )
            lecz potem bol nie znika tak po prostu gdy juz sie kregoslup narychtuje
            pozostaje nerwobol ktory trzeba wyeliminowac leczac objawy, czy juz teraz masz
            jasnosc? i dziekuje za troske ;] lekarz mnie widzial robiono tentgen i takie
            tam a ja na forum szukam zwyczajnie rozwiazania jak tu szybko i skutecznie
            pozbyc sie 3 miesiecznego nerwobolu ;] znachor sie nie przyda daja mi ciagle te
            same leki wiec mnie zastanawia czy to ma sens jestem z malego miasta ortopedy
            nie moge zmienic bo mam tu tylko jednego w tym dojezdnego zbyt wiele nie
            utargam dlatego chce wiedziec co mu zasugierowac zeby leczenie mialo skutek
            uffff
            • pawel999911 Re: Rwa kulszowa POMOCY!!! 06.04.06, 17:12
              Jedyne co Ci moge poradzic to usiasc przed kompempem na dobre kilka godzin i
              poczytac o chorobach kregoslupa.Jestem w twoim wieku,tez pochodze z malej
              miejscowosci i tez leczylem sie na to co ty.Zycze powrotu do zdrowia.
              pawel
              • wiktosiaa Re: Rwa kulszowa POMOCY!!! 06.04.06, 17:22
                pawel999911 napisał:

> Jedyne co Ci moge poradzic to usiasc przed kompempem na dobre kilka godzin i
                > poczytac o chorobach kregoslupa.Jestem w twoim wieku,tez pochodze z malej
                > miejscowosci i tez leczylem sie na to co ty.Zycze powrotu do zdrowia.
                > pawel

a czym Cie leczyli i jak dlugo sie meczyles? Ps o tej chorobie to ja wiem
                sporo chce tylko wiedziec jak i czym kto sie leczyl zeby porownac
                • pawel999911 Re: Rwa kulszowa POMOCY!!! 06.04.06, 18:43
                  wiktosiaa napisała:

>
                  > a czym Cie leczyli i jak dlugo sie meczyles? Ps o tej chorobie to ja wiem
                  > sporo chce tylko wiedziec jak i czym kto sie leczyl zeby porownac

Nie wazne czym Cie lecza tylko kto.ortopeda nie jest specjalista od
                  kregoslupa.Kregoslupami zajmuja sie rehabilitanci i neurochirurdzy.
                  "Meczylem" sie 3 miesiace,tzn bolaly mnie plecy,pozniej bol zaczal
                  sie "wdzierac' w posladek,w koncu zaatakowal noge.Te 3 miesiace bolu poniekad
                  zafundowalem sobie na wlasne zyczenie,tzn za rada lekarza zaczolem na
                  silowni "wzmacniac" miesnie plecow.Po miesiacu takiego "wzmacniania"
                  wyladowalem w szpitalu.
                  Tabletki p.bolowe i rozluzniajace miesnie pomagaja wyjsc z pierwszej
                  fazy,tzw "ostrej".Mnie uratowalo tzw."kregarstwo",po pierwszym zabiegu poczulem
                  olbrzymia ulge,po kilku nastepnych przestala mnie bolec noga.Bardzo wazne sa
                  cwiczenia rozciagajace.Jezeli twoj lekarz orzekl dyskopatie na podstawie rtg to
                  pewnie sie myli,to nie jest badnie obrazujace stan dyskow.
                  • pawel999911 Re: Rwa kulszowa POMOCY!!! 06.04.06, 18:54
                    Najprosciej bedzie jezeli napiszesz gdzie mieszkasz i moze ktos z forumowiczow
                    da Ci namiar na sprawdzonego specjaliste z twoich okolic.Przez forum nikt Cie
                    nie wyleczy.
                    • wiktosiaa Re: Rwa kulszowa POMOCY!!! 06.04.06, 19:26
                      lekarz faktycznie nie orzekl ze to przez dysk tylko ze przez skolioze ( ktora
                      mam od dziecka )bo na przeswietelniu nie zauwazyl ze mam 3 dyski wysuniete.....
                      no comments, moj kregarz powiedzial od czego mam bol i naprawil co sie dalo
                      potem tylko przeciwbolowe i na rozluznienie miesni plus masarze kregarza i
                      jakos leci bol mi zanika bo spie z poduszka pod krzyzem jakos tak sama doszlam
                      ze to mi pomaga a o kregarzu i jego zbawiennej rece dowiedzialam sie od
                      sasiadow ktorzy widzieli jak kuleje i sami zdjagnozowali i wyslali do
                      kregarza i idz tu do lekarza , ktory rwe kulszowa skolioza obwinia moze to i
                      mialo jakis wplyw ale do ch***ry nie zasadniczy
                      • pawel999911 Re: Rwa kulszowa POMOCY!!! 06.04.06, 19:39
                        Sasiedzi Cie zdjagnozowali :-)????Piszac "kregarz"mialem na mysli kogos po
                        kursach i z dyplomem.
                        • lordmaverick777 Re: Rwa kulszowa POMOCY!!! 28.04.06, 08:56
                          jakich kursach, z jakim dyplomem? Nibymedycy wystawiają sobie jakieś świadectwa?
                  • repair Re: Rwa kulszowa POMOCY!!! 06.04.06, 19:30
                    > Nie wazne czym Cie lecza tylko kto.ortopeda nie jest specjalista od
                    > kregoslupa.Kregoslupami zajmuja sie rehabilitanci i neurochirurdzy.
                    > "Meczylem" sie 3 miesiace,tzn bolaly mnie plecy,pozniej bol zaczal
                    > sie "wdzierac' w posladek,w koncu zaatakowal noge.Te 3 miesiace bolu poniekad
                    > zafundowalem sobie na wlasne zyczenie,tzn za rada lekarza zaczolem na
                    > silowni "wzmacniac" miesnie plecow.Po miesiacu takiego "wzmacniania"
                    > wyladowalem w szpitalu.
                    > Tabletki p.bolowe i rozluzniajace miesnie pomagaja wyjsc z pierwszej
                    > fazy,tzw "ostrej".Mnie uratowalo tzw."kregarstwo",po pierwszym zabiegu
                    poczulem
                    >
                    > olbrzymia ulge,po kilku nastepnych przestala mnie bolec noga.Bardzo wazne sa
                    > cwiczenia rozciagajace.Jezeli twoj lekarz orzekl dyskopatie na podstawie rtg
                    > to
                    > pewnie sie myli,to nie jest badnie obrazujace stan dyskow.
                    Dowiedziałeś się tego tylko z netu? Aż miło poczytać.
                    Któraś z moich fanek pytała wcześniej czy lekarzy też zaliczam do ciemnogrodu.
                    Ortopedę leczącego W. bez wątpienia.
                    R
                    • re-flex Re: Rwa kulszowa POMOCY!!! 06.04.06, 19:44
                      repair, jestem z Tobą:)
                      M
                    • pawel999911 Re: Rwa kulszowa POMOCY!!! 06.04.06, 19:44
                      Nie Repair,nie tylko z netu,mialem rozgadanego "kregarza" :-).Dobry lekarz tez
                      podzieli sie z pacjentem wiedza jezeli wizyta zaczyna sie od 85 zl w gore :-)
      • amj02 Re: Rwa kulszowa POMOCY!!! 06.04.06, 19:45
        pawel999911 napisał:

> Ty mnie tez zwalilas z nog.....:-)

O tak ?????? Mozesz mi powiedzic czym?
        • pawel999911 Re: Rwa kulszowa POMOCY!!! 06.04.06, 19:50
          --------------------------------------------------------------------------------
          repair napisał:

> Przekaż temu lekarzowi, że ma "rewelacyjne" metody leczenia Twoich bólów
          > (prawdopodobnie spowodowanych szeroko pojętym stresem). Rozumiem, że jak już
          > wyjedziesz z MRI to wszystko przejdzie jak ręką odjał. Zapytaj go o to.
          > R
          Czy tylko ja zrozumialem zart...?
          • repair Re: Rwa kulszowa POMOCY!!! 06.04.06, 19:57
            > Czy tylko ja zrozumialem zart...?
            Nie, ja również.
            R
            • abek2 Re: Rwa kulszowa POMOCY!!! 06.04.06, 21:32
              mam wrażenie ,że ta laska robi jaja a Wy się dajecie wciągać.Przecież takie
              jaja są chyba niemożliwe w XXI wieku,żeby ktoś tak płytko myślał.Można by jej
              wmówić,że ją kosmici wyleczą i to kupi
      • amj02 Re: Rwa kulszowa POMOCY!!! 06.04.06, 20:01
        Nie niepotraktowalam tego jako zart.
    • beata1008 Wiktosiaa!!! 06.04.06, 22:50
      Szczerze Ci wspólczuje, bo sama doswiadczylam na wlasnej skorze co to rwa
      kulszowa. Na początku w ogóle nie chodziłam, po pół roku przeszedł ból nogi,
      ale za to dalej kregosłup pozostał sztywny jak kij od szczotki. Zabiegi
      pomogły, że teraz moge sie troche schylic, ubrac skarpetke (a juz myslalam, że
      to nigdy nie bedzie mozliwe), podniesc garnek z zupa itp, i zaczac
      funkcjonowac. Nie bede tu opisywac co przeszłam leczac sie i jakie błędy
      popełniano, bo nie jest Ci to potrzebne. Teraz jestem mądrzejsza i wiem o co
      bym "walczyła" gdyby można było cofnąc czas do początku rwy. Wiec do roboty!
      1. Idź do ortopedy i proś o skierowanie na MRI -rezonans magnetyczny kręgosłupa
      (Z tego, co piszesz jest Ci potrzebna i część lędźwiowa i piersiowa. Jeśli nie
      da na dwie części, to niech da przynajmniej na lędźwiową. Lekarze nie chcą
      dawać, bo jest to drogie badanie, jeden odcinek pewnie w zaleznosci od
      województwa kosztuje około 500 zł. Ale upieraj się o to skierowanie przy takich
      bólach, masz do tego pełne prawo. RTg nie jest dokładnym badaniem.) To badanie
      pokaże, czy masz tzw. przepuklinę czy wypuklinę kręgową. Wypuklina oznacza
      potocznie wypadnięcie dysku, przepuklina jego przerwanie. Zresztą jak
      poczytałas o swojej chorobie to pewnie to wiesz. Przepukliny zwykle kwalifikują
      do operacji, ale bezwzględnym wskazaniem do niej jest m.in. zatrzymanie bądź
      nietrzymanie moczu, kału. Ale to ostatecznosć, po operacjach mogą wystąpic
      rózne blizny, które powodują taki sam ucisk na nerw jak przed operacją i efektu
      zadnego nie ma. I wtedy druga operacja, ktora poprawi tą pierwszą;), więc sie
      nie radzę spieszyć. Poza tym kręgosłup jest po takiej operacji mniej giętki i
      wtedy bardziej obciążone są dyski sąsiednie, które też wtedy są narazone na
      szybsze uszkodzenie. I kolejna operacja na dyskach;).
      2. W ostrej fazie choroby musisz przyjmować leki tradycyjnie przeciwbólowe i
      przeciwzapalne i rozluźniające. Jak jest mądry lekarz to zapisze Ci na raz leki
      sterydowe (one powodują obkurczenie dysku i wtedy on mniej naciska na nerw i
      powoli przestaje bolec) i niesterydowe oraz rozluźniajce. Leki sterydowe bierze
      sie jakies 2 tygodnie i wtedy juz czuc poprawę. Nie piszę, że przestaje calkiem
      boleć, oj nie, ale przynajmniej ja moglam zaczac kulejaco chodzic. Ja po 3
      miesiacach oszukiwalam, tzn jak sie dalo bol zniesc to nie bralam lekow, ale
      jak bylo to niemozliwe to zazywalam. Uzywalam natomiast maści, i to nie tych z
      apteki, tylko ze sklepu zielarskiego. Przynajmniej nie niszczą zołądka. Możesz
      popróbować również pic herbatki ziolowe, które maja przede wszystkim oczyścić
      organizm, co w tej chorobie jest niezwykle potrzebne.
      3. Mozesz poprobowac (mnie to pomagalo, ale wiem, ze nie wszystkim pomaga)
      lezec w pozycji juz opisane na forum tzn. na plecach, nogi zgięte pod kątem
      prostym, podłożyć np. pod nie poduszki i wygrzewac częśc ledźwiową kręgosłupa
      poduszką elektryczną. Lekarze zalecają takie lezenie przez 3 tygodnie. Wiadomo
      ze nie bedziesz plackiem lezec, bo minimalnie nawet jak boli trzeba sie ruszac,
      ale polecam duzą częśc dnia na takie lezenie przeznaczyc.
      4. Rehabilitacja!!! Cwiczenia wzmacniające mięśnie pleców i brzucha. Tylko nie
      takie jak ktoś napisał, ze poszedł na siłownie i wylądował w szpitalu. Pewnie,
      że wylądował. Jak są uszkodzenia w kręgosłupie , to ćwiczenia muszą byc
      delikatne i dobrane!!! Ćwiczyć powinni nauczyć Cię w poradni rehabilitacyjnej
      (popros od lekarza rodzinnego o skierowanie do poradni rehabilitacyjnej). I NIE
      WOLNO ĆWICZYC JAK CZUJESZ BÓL, CWICZYSZ TYLKO!!! DO GRANICY BÓLU, bo inaczej
      jak ten ktos, zamiast sobie pomóc, to sobie doprawisz!!! Ćwiczyc musisz
      codziennie! Poza tym powinni Ci z poradni dać skierowanie na zabiegi. Mi
      najbardziej pomogły ultradźwięki, laser, interdyn oraz masaze.
      5. Popros o skierowanie do sanatorium. Tam mają jeszcze lepszą bazę zabiegową.
      Bardzo dobry jest np. masaz podwodny.
      6. Musisz zmienić styl życia. Nie wolno Ci sie pochylać, tylko zginać nogi w
      kolanach, nie wolno podnosic ciężarów, obciążenia (ale nie jakies duze)
      rozkłądac na obie ręce, itp. Ale są to wskazówki jak juz przestanie boleć. Też
      powinni Ci powiedziec jak życ na codzien w poradni rehabilitacyjnej, albo
      neurologicznej albo ortopedycznej.
      7. Co do kręgarza, to truchlałam jak czytałam, ze poszłaś. Przy przepuklinie
      jest to niewskazane!!!, przy wypuklinie podobno ludzie chodzą, ale ja bym nie
      poszła nigdy. Nikt Ci nie gwarantuje, że Ci czegos dodatkowo nie uszkodzi.
      Jesli juz sie wybrac, to do naprawdę sprawdzonych ludzi z dyplomami. Ale ja
      nawet od takiego z dyplomem bym nie poszla. Przepukliny i wypukliny leczą
      również tzw. metodą McKenziego. Ja leczyłam sie przez jakiś czas u
      rehabilitanta z międzynarodowym certyfikatem tej metody, ale mi niestety nie
      pomogł, ale wiem, ze byli tacy, którym pomogł i byli zadowoleni, wiec jesli
      miałabys kogos takiego "pod reką" to moze warto spróbowac, zamiast do tych
      kręgarzy. www.mckenzie.pl/
      Reasumując: wyjśc z bólu, rehabilitowac się i codziennie ćwiczyć, pływać,
      trzymać prawidłową postawę i prowadzić zdrowy tryb zycia. Jesli to nie pomoze,
      to operacja:(, po której to co napisałam powyzej podwójnie. Więc sie broń ile
      tylko się da.
      Pozdrawiam i życze szybkiego powrotu do zdrowia.
      • repair Re: Wiktosiaa!!! 06.04.06, 23:06
        >beata1008 napisała:
        Całkiem nieźle poza fragmentami dotyczącymi rezonansu, przepuklin i wypuklin. I
        unikałbym ćwiczeń wzmacniających przy kręgosłupie sztywnym jak kij od szczotki!
        Najpierw należy zlikwidować przykurcze.
        R
      • iwa47 Brawo beata 1008!!! 06.04.06, 23:10
        Już dawno nikt tak wyczerpująco i rozważnie nie napisał na forum na temat
        dyskopatii i rwy kulszowej. Zgadzam się z Tobą w zupełności co do metod
        postępowania. Sama pzez to przechodziłam. Super, że chcialo i sie to opisać na
        pewno wielu orumowiczom pomogą TKIE wskazówki
        Pozdrawiam
        • iwa47 Re: Brawo beata 1008!!! 06.04.06, 23:13
          sorry za pozjadanie liter ale na laptopie zawsze coś gubię, powinnam
          przeczytać:)
      • wiktosiaa Re: Wiktosiaa!!! 07.04.06, 11:03
        no prosze jak ktos chce to potrafi pomoc a nie licytowac jak co niektorzy tu
        ktory to z nich madrzejszy. Dziekuje Ci slicznie za wyczerpujace porady i juz
        sie biore do roboty, bo teraz przynajmniej wiem czego mam zadac od lekarzy.
        Pozdrawiam cieplutko Wiktoria
      • g7neuro Re: Wiktosiaa!!! 29.07.06, 23:11
        Uczciwie przyznam, że wszystkich postów nie przeczytałem, ale proponuję
        konkretnie dwie drogi, płatną i bezpłatną. Zalecam tę bezpłatną, bo większość z
        nas jest przecież ubezpieczona:
        1. Wizyta u lekarza rodzinnego. Da on zapewne skierowanie do ortopedy,
        neurologa lub neurochirurga. Jeśli nie jest bardzo źle, sam przeprowadzi
        odpowiednie leczenie.
        2. Dany specjalista wystawi skierowanie na tomografię L3-S1 (lub rezonans, ale
        najczęściej dłużej się czeka).
        3. Z wynikiem z powrotem do tego, kto kierował.
        4. Ze skierowaniem wizyta u neurochirurga. Jeśli dalej mocno boli lub są
        dodatkowe problemy w postaci drętwienia lub osłabienia nogi, często zaleca się
        operację. Często zamiast operacji kończy się skierowaniem na rehabilitację lub
        przeczekaniem. Jeśli mamy wewnętrzne przekonanie, że na operację nie zgodzimy
        sie, ten etap z neurochirugiem można sobie podarować. Ale pogadać nigdy
        przecież nie zaszkodzi.

Droga skrócona (ale nadal w ramach ubezpieczenia!) w przypadku bardzo silnego
        bólu lub nagłego osłabienia nogi lub bagłych problemów z kontrolowaniem potrzeb
        fizlojogicznych:
        1. Wizyta u lekarza rodzinnego, który ewentualnie kieruje na Oddział Ratunkowy
        w pobliskim szpitalu w tym samym dniu, tam robią tomografię kręgosłupa i
        konsultację neurologa i neurochirurga.

Droga płatna:
        1. Wizyta u neurologa bez skierowania, odpłatnie.
        2. Kieruje on zapewne na badanie odpłatne TK (tańsze - 200-300 zł) lub MRI
        (droższe) kręgosłupa.
        3. Ponowna wizyta odpłatna u tego neurologa lub od razu u neurochirurga z
        wynikiem.

Pozdrawiam,

Piotr Zieliński, Klinika Neurochirurgii AM Gdańsk
    • fortepianka Re: Rwa kulszowa POMOCY!!! 10.04.06, 08:51
      Ja ilekroc miewalam problem z rwa kulszowa kladlam sie na dosc twardym materacu z nogami uniesionymi pod katem prostym i lezalam tak np. przez 2-3 dni i zawsze mi pomagalo. W momencie kiedy bol mi przechodzil zaczynalam delikatna gimnastyke plecow, brzucha itp.
      Mnie osobiscei bardzo pomaga zestaw 2 lekow- elmetacin (spray)i naklofen (postac dezodorantu w kulce).
      Zycze powrotu do zdrowia.
      • vidarofhate Re: Rwa kulszowa POMOCY!!! 27.04.06, 07:23
        Do jakiego lekarza isc z takimi bolami - ortopedy czy moze neurologa? Proszę o
        szybka odpowiedź bo musze szybko wziasc skierowanie? Pozdrawiam
        • lordmaverick777 Re: Rwa kulszowa POMOCY!!! 28.04.06, 08:58
          Ortopeda wyśle Cię raczej do nuerologa, a ten do neurochirurga bądź ortopedy.
          Na Twoim miejscu wybrałbym neurologa, albo tego, do kogo jest krótsza kolejka.
          • 123tak_tak do anka9910 25.07.06, 23:12
            Bardzo Cię proszę o namiary do dr Rutowicz.
            Czy przyjmuje tylko prywatnie czy też z nfz?
    • ewolko Re: Rwa kulszowa POMOCY!!! 12.11.22, 11:01
      Tylko operacja.Mnie bolało 5 miesięcy. Lekarz już nie wiedział co mi przepisać na ból.Zapisał mi maryśke do palenia. Fajnie było jak się utulałem 2 razy,ale potem ból wracał.Pojechałem na SOR i na drugi dzień zadzwonili na operacje.Po operacji zero bólu tylko nogą drętwienie,ale wolę to niż ten wściekły ból.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka