belka111 08.04.06, 21:57 Proszę o podpowiedź co oznacza skrót GRAN na wyniku morfologii. Nigdzie nie mogę znależc co to może oznaczać.Ciekawi mnie to gdyż wynik GRAN mam przekroczony. Z góry dziękuję za odp Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
aleksandra1977 Re: Morfologia 08.04.06, 22:05 Granulocyty dzielą się na obojętnochłonne (jest ich najwięcej), kwasochłonne i zasadochłonne (to najmniej liczna grupa). Nazwa pochodzi od sposobu barwienia się tych komórek. Granulocyty obojętnochłonne (neutrofile) są najważniejszymi "policjantami" naszego ustroju, pożerają (fagocytują) i trawią niepożądanych intruzów (głównie bakterie). Granulocyty kwasochłonne (eozynofile) niszczą obce białka, ich liczba wzrasta znacznie w chorobach alergicznych i pasożytniczych. Granulocyty zasadochłonne (bazofile) wydzielają heparynę - czynnik powstrzymujący krzepnięcie krwi. Odpowiedz Link Zgłoś
kwietniowe_cappuccino Re: Morfologia 08.04.06, 22:02 oj tam, nigdzie chociażby tutaj pierwszy link w wyszukiwarce www.sfd.pl/temat74653/ Odpowiedz Link Zgłoś
belka111 Re: Morfologia 08.04.06, 22:12 dziękuję.chyb jesten ślepa bo szukŁm a trego nie znalazłam Odpowiedz Link Zgłoś
agise Re: Morfologia 08.04.06, 22:51 Tutaj masz wszystko: www.sowieoczy.pl/phpbb2/viewtopic.php?t=71 Odpowiedz Link Zgłoś