Dodaj do ulubionych

Wczesniejsza splata

09.11.06, 14:20
Mam pytanko - mam kredyt 100000 zl w milenium i chce splacic ok 65000. W
umowie mam zapisane ze w ciagu 3 lat nie moge splacic jednorazowo wiecej niz
50%. Czy moge wiec splacic np. 40000 w tym m-cu i 25000 w przyszlym i czy
obecnie oplaca sie splacac?
Bardzo prosze o odpowiedz.
Obserwuj wątek
    • arfer Re: Wczesniejsza splata 09.11.06, 14:45
      W jakim celu zamierzasz nadpłacać - jeśli po to, by zmniejszyć koszty kredytu -
      możesz to zrobić w tańszy, bardziej efektywny sposób. Zamiast władować te
      środki w mury, zwiększając bezpieczeństwo banku (te same warunki, niższa kwota
      do spłaty i LTV) i pozbywając się własnych środków, lepiej je zainwestuj.
      • ala11 Re: Wczesniejsza splata 09.11.06, 15:00
        Chce po prostu uwolnic sie od kredytu z ktorym w tej chwili nic nie moge zrobic.
        • arfer Re: Wczesniejsza splata 09.11.06, 15:07
          Pozwolisz, że się nie zgodzę - dlaczego sądzisz, że "nie możesz z nim w tej
          chwili nic zrobić" ? Możesz zrobić bardzo wiele - m.in. przy okazji kredytu
          załatwić kilka innych kwestii, które na pewno musisz zrobić - np. zbudować
          sobie kapitał emerytalny. Chyba, że 1/3 średnich zarobków wystarczy Ci na
          emeryturze.

Rozumiem, że odruchem psychologicznym jest jak najszybsze pozbycie się kredyu -
          ale w ten sposób robisz to najtrudniejszą i najdroższą z metod - poniosłaś
          wszelkie koszty początkowe (nie wiem, na co kredyt był zaciągany), a teraz
          zmniejszach ryzyko banku - i zwiększasz własne - pozbywając się własnych
          środków w poczuciu (niestety błędnym), że brak środków (lub tych konkretnych
          środków) i spłata niższego kredytu (lub skrócenie okresu spłaty) jest tańszym i
          bezpieczeniejszym rozwiązaniem.

Zawsze oprocentowanie kredytu (oczywiście - w zależności od waluty i warunków)
          będzie niższe niż możliwy do osiągnięcia zysk z inwestycji. Spłacając kredyt i
          równolegle inwestując kredyt spłacisz wcześniej i taniej, albo zgromadzisz
          środki, których będziesz potrzebować - na emeryturze, na studia dzieci i sto
          innych potrzeb.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka