17.04.06, 13:01
Kto mi da rade bo zauważyłam że mam niewielkie haluksy i nie wiem co mam
robić. Czy można sie jakoś tego pozbyć bez operacji.Błagam o odpowiedż to
bardzo dla mnie waże bo im wcześnie zaczne coś z tym robić tym większa szansa
ze ich sie pozbyje.Tylko nie mowcie ze mam iśc do ortopedy bo to ja sama
wiem. Chciałabym posłuchać waszych doświadczeń

Obserwuj wątek
    • kwietniowe_cappuccino Re: Haluksy 17.04.06, 13:09
      pysiu, nie spamuj i nie błagaj, tylko użyj wyszukiwarki
      szukaj.gazeta.pl/szukaj/0,52001.html?slowo=Haluksy
      no, i idź do ortopedy
      • viprk Re: Haluksy 17.04.06, 13:38
        W skrocie objawy sa takie:
        - buty zrobily sie za ciasne
        - pobolewa po dluzszym chodzeniu
        - pobolewxa coraz bardziej i czesciej
        - boli ciagle, w butach i boso
        - boli coraz bardziej, piecze
        - boli i budzi w nocy
        - boli mocno bez przerwy
        - chodzenie prawie niemozliwe
        .......................
        wizyta u ortopedy, rtg, decyzja o operacji
        -gojenie
        - rehabiluitacja
        - ULGA
        - stopniowy powrot do normalnego obuwia, calkowity zanik bolu, odzyskanie
        sprawnosci

-
        • re-flex Re: Haluksy 18.04.06, 20:57
          zajrzyj na forum "medycyna naturalna" - tutaj kaza Ci od razu operowac:)

M
          • repair Re: Haluksy 18.04.06, 23:19
            re flex, co masz za zestaw ćwiczeń? Poza tym napisz mi prosze na priv, gdzie to
            Pani mgr przyjmuje :-)
            • moniak7 Re: Haluksy 19.04.06, 15:30
              Idz do sklepu ortopedycznego. tam moze ci dobiora specjalne wkladki oraz kliny
              p/halluksom. Troche moze spowolni deformacje. Ale czy powstrzyma....To nie
              takie proste. ja jestem po operacji (hallux rigidus-palec sztywny)i bardzo sie
              ciesze, bo juz mnie nie boli, nie musze kupowac za duzych butow na "sloninie".
              bo takie rady slyszalam na moje pytanie co z tym robic.Najbardziej mnie
              denerwuje, ze tyle lat sie meczylam, a moglam to miec za soba juz dawno temu.
              Nie taki diabel straszny. Monia
              • martyna_23 Re: Haluksy 19.04.06, 21:43
                W sklepach ortopedycznych lub w aptekach można kupić kliny na halluksy jak napisała moniak7.
                Oto jak wyglądają:
                www.scholl.com.pl/index.php?page=8&kid=1&pkid=36&pid=243&offset=0 .

Przydać się może także aparat korekcyjny:
                www.dlapacjenta.pl/sklep/images/img_bg/marcin_dod_d.jpg
                Na guz przy stawie proponuję stosować Altacet w żelu, a na noc okłady z 10% roztworu jodyny - należy namoczyć nią bandaż a następnie przyłożyć. Najpierw należy sprawdzić, czy mieszanka nie jest zbyt silna na mniejszej powierzchni skóry.

Podczas chodzenia można nosić osłonki ze specjalnej gąbki, jak np. te tutaj (podaje wszędzie odnośniki do stron Scholl'a bo ma dobry serwis internetowy, ale inne firmy mu nie ustępują):
                www.scholl.com.pl/fc_produkty.php?produkt=75
                Przydatne są też ćwiczenia - odciąganie dużego palca do prawidłowej pozycji rękoma na okres kilku minut a potem chodzenie na przemian na bokach, poduszkach i piętach przez 10 minut.

Jeśli na podeszwach stóp tworzą się zgrubienia - szczególnie na środkowej części poduszek a obcasy ścierają się krzywo, świadczyć to może o płaskostopiu poprzecznym które bardzo często leży u źródła deformacji dużego palca. Wtedy pomogą np takie wkładki:
                www.scholl.com.pl/index.php?page=8&kid=1&pkid=36&pid=233&offset=0
                Warto też zrobić badanie rozkładu ciężaru ciała na poszczególne partie stóp - w większych miastach jest wiele gabinetów, gdzie można je wykonać, a potem zrobić wkładki odpowiednie dla danej osoby.

Jeśli o stopy zadba się, to w przypadku tej deformacji można uniknąć operacji, która czasem daje szybkie i trwałe efekty, ale nie zawsze, szczególnie u osób z płaskostopiem poprzecznym zmiany mają tendencję do nawrotów a czas gojenia może się wydłużać.

moniak7 napisała:

> Idz do sklepu ortopedycznego. tam moze ci dobiora specjalne wkladki oraz kliny
                > p/halluksom. Troche moze spowolni deformacje. Ale czy powstrzyma....To nie
                > takie proste. ja jestem po operacji (hallux rigidus-palec sztywny)i bardzo sie
                > ciesze, bo juz mnie nie boli, nie musze kupowac za duzych butow na "sloninie".
                > bo takie rady slyszalam na moje pytanie co z tym robic.Najbardziej mnie
                > denerwuje, ze tyle lat sie meczylam, a moglam to miec za soba juz dawno temu.
                > Nie taki diabel straszny. Monia
                • re-flex Re: Haluksy 19.04.06, 21:52
                  Oto jeszcze inna opcja okładów (miej uciążliwa od jodyny): pół łyżeczki sody
                  oczyszczonej (z apteki) rozpuścić w pół szklanki wody. nasączać gazę,
                  przykładać na noc (najlepiej bandażować na całą noc), nie owijać folią, aby był
                  dostęp powietrza.

Jestem zdania, że operacja to naprawdę ostateczność - zawsze mogą być jakieś
                  powikłania.
                  Warto tez spojrzeć na przyczyny powstawania halluxów - pod kątem medycyny
                  naturalnej, ale to nie na tym forum, bo sępy tylko na to czekają:)
                  Pozdrawiam, M

• niespodzianka13 Re: Haluksy 19.04.06, 20:53
      cześć możesz kupić w sklepie medycznym specjalne wkładki które wkłada się
      pomiędzy paluch a czwarty palec, nie powinnaś też nosić butów z waskimi czubkami
      ( dodatkowo wykrzywiają paluch do środka).pomagają również klapki takie , które
      mają pasek na duży palec. operacja to ostatecznośc, wtedy kiedy boli ,
      widziałam taki zabieg w palec zakłada się drut tzw. Kirsznera, stopa jest
      unieruchomomoona na około 6 tygodni. Oczywiście o konieczności wykonania
      zabiegu decyduje lekarz . Ty jednak wspomniałaś ,że twoje haluksy są małe więc
      możesz spróbować tego co napisałam wyżej ja też mam ten sam problem tylko,że
      moje nie są już małe . Powodzenia
      • felinecaline Re: Haluksy 19.04.06, 21:01
        jesli "stopa jest unieruchomiona na ok.6 tygodni" to ja pewnie przez 5 tygodni
        na rzesach chodzilam.
        • niespodzianka13 Re: Haluksy 19.04.06, 21:17
          jeśli masztakie zdolności
          • felinecaline Re: Haluksy 19.04.06, 22:16
            Do tego nie potrzeba zadnych nadludzkich zdolniosci.
            Operacja metoda Scarf-Lavigne 17.02.05
            Wypis ( z powodu przedluzonej anestezji wyjazd z oddzialu na fotelu, do domu
            samochodem, z garazu do mieszkania na krzesle biurowym i winda,
            od rana 19.02 chodzilam normalnie - na operowanej stopie oczywiscie opatrunek
            + dodatkowa skarpeta ochronna + regulowany na szerokosc sandal.
            przez 3 pierwsze dni doustnie diantalvic 4x/24h
            2 x w tygodniu zmiana opatrunku z postepujaca redukcja jego "objetosci".
            W 21 dniu po operacji usuniecie szwu a wlasciwie tylko koncowek nici
            samorozpuszczajacej sie i powrot do normalnego obuwia.
            W miesiac po operacji wyjscie na konsultacje kontrolna do ortopedy w butach na
            5 cm obcasie, bez jakichkolwiek trudnosci w chodzeniu.
    • spector1 Re: Haluksy 19.04.06, 21:19
      pysia_171 napisała:

> Kto mi da rade bo zauważyłam że mam niewielkie haluksy i nie wiem co mam
      > robić. Czy można sie jakoś tego pozbyć bez operacji.Błagam o odpowiedż to
      > bardzo dla mnie waże bo im wcześnie zaczne coś z tym robić tym większa szansa
      > ze ich sie pozbyje.Tylko nie mowcie ze mam iśc do ortopedy bo to ja sama
      > wiem. Chciałabym posłuchać waszych doświadczeń

Haluksow nie pozbedziesz sie metodami zachowawczymi.
      Jedynie operacja je likwiduje.
      Co do samej operacji zdania sa podzielone.
      W skrajnych przypadkach, gdzie mamy do czynienia z wielkimi znieksztalceniami,
      obrzekami i uporczywym bolem operacja przynosi ulge.

W przypadku takim jak twoj operacja poprawi wyglad ale nie polepszy komfortu
      chodzenia.Z reguly pogorszy go.
      Jezeli jestes osoba b.aktywna fizycznie to operacja jest ostatecznoscia.

Odpowiednia profilaktyka, cwiczenia, modyfikacja stylu chodzenia czesto
      zahamuje rozwoj haluksow na wiele lat.

Profilaktycznie mozna stosowac rozciaganie kilka godzin dziennie(zaczac nalezy
      od kilku minut - samo rozciaganie bez dodatkowych cwiczen jest bledem)
      przy uzyciu takiego aparatu:

aukcjewp.wp.pl/show_item.php?item=98022736
      To,ze mozna w tym bez problemow chodzic jest mocno naciagane.

Typowe cwiczenia:
      www.orthoassociates.com/feet1.htm
      B.czesto przyczyna haluksow jest zla pronacja stopy.
      Nawet neutralna wkladka poprawi wowczas sytuacje.

Czego unikac.
      *Szpilek i innych wysokich szczudel.
      *Klekania,kucania.
      *Biegow pod gorke, wbiegania po schodach
      *Chodzenia po podlozu ze znacznym spadkiem poprzecznym.

Do ortopedy cie nie wysylam, bo zadnych rewelacji od niego nie uslyszysz.
      Wszystko zalezy od ciebie. Zadecyduje tutaj twoja inteligencja a nie konsultacja
      prof.ortopedy za 200 PLN.

Spector

• moniak7 Re: Haluksy 21.04.06, 10:48
        Mialam operacje 15 grudnia, drut wyciagnieto 3 stycznia. Chodzic sie dalo po
        domu juz kilka dni po oeracji(kule, chodzik). Kto tu mowi o jakis 6 tygodniach
        unieruchomienia. Mozna prosic o zwolnienie lekarskie na tak dlugi czas, ale ja
        wrocilam po miesiacu(poczatkowo chodzilam do pracy w klapkach, ze wzgledu na
        opuchlizne). Samochod prowadzilam bez problemow niedlugo po wyjeciu druta.
        Operacja to oczywiscie ostatecznosc i wyjscie radykalne(oczywiscie uciazliwe i
        bolesne), ale nikt mi nie wmowi , ze halluxy mozna zlikwidowac lub zlagodzic
        okladami z czegostam, bo sama to przezylam i wiem, ze to bzdura. natomiast, ze
        spowolnienie postepow deformacji mozna osiagnac dzieki odpowiedniemu obuwiu,
        wkladkom i cwiczeniom to na pewno prawda. Niestety nie w zaawansowanym stadium.
        • felinecaline Re: Haluksy 21.04.06, 12:58
          Ja mam po 3 srubki w kazdej stopie "na dozywocie", w ogole icch nie czuje a
          dowiedzialam sie o nich dopiero obejrzawszy rtg pooperacyjne. Na stole mimo
          halasu wiertarki bowiem...zasnelam z nudow.
        • jessica26 Re: Haluksy 23.05.06, 13:27
          Ile kosztuje operacja usuniecia haluksow?
          Ja mam 18 lat i mam je spore.bardzo sie tego wstydze.
          • moniak7 Re: Haluksy 23.05.06, 15:24
            Moze byc bezplatna jezeli na ubezpieczenie i nie czeka sie dlugo na terminy.
            Idz do lekarza rodzinnego, niech wypisze ci skierowanie do ortopedy i ortopeda
            (najlepiej w poradni w szpitalu)powie co i jak. Monia
    • cyriax Re: Haluksy 23.05.06, 17:51
      jeśli nie masz ochoty na operacje to proponuje TERAPEUTE MANUALNEGO który
      dodatkowo zajmuje się MEDICAL TAPINGIEM.Osobiście stosuje ten sposób,a
      ortopedzi jakoś za mną nie przepadają :-)))
      • moniak7 Re: Haluksy 24.05.06, 11:52
        Kto to jest terapeuta manualny??
    • cyriax Re: Haluksy 24.05.06, 17:59
      To Fizjoterapeuta (najczęściej mgr.,ale może też być tech.)który specjalizuje
      się w terapii manualnej i robi ku temu odpowiednie kursy z tego rodzaju terapii
    • b.bujak Haluksy - operacja / Dolny Śląsk 02.06.06, 10:46
      a może ktoś z Was orientuje się, gdzie najlepiej zoperować halluksy na Dolnym
      Śląsku? moja mama ma skierowanie, nie wiemy, czym kierowac sie wybierając
      szpital, podzielcie się doświadczeniem
      • b.bujak Re: Haluksy - operacja / Dolny Śląsk 05.06.06, 10:06
        up
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka