Dodaj do ulubionych

badanie mykologiczne krwi

02.06.06, 16:55
Prosze o fachowe wyjaśnienie,niestety nie znam się na tym.
Chce zrobić badanie w kierunku wykrycia Candida-czy to jest właśnie badanie
mykologiczne krwi? Czy można zrobić badanie mykologiczne krwi i do tego
badanie mykologiczne wymazu ze skóry?
Jeszcze jedno- posiew krwi-to badanie w kierunku bakterii?
Dziękuje za odpowiedź.
Obserwuj wątek
    • duszkan Re: badanie mykologiczne krwi 02.06.06, 23:29
      Nie wiem co dokładnie masz na myśli pisząc o badaniu mykologicznym krwi
      (posiew, badanie serologiczne ?) ale nie rób posiewu krwi na Candida. Osoby, u
      których Candida byłaby we krwi raczej leżałyby na OIOM-ie.
      kami4napisała:
      Jeszcze jedno- posiew krwi-to badanie w kierunku bakterii?
      Zwykle określenie "posiew" dotyczy poszukiwania bakteriii beztlenowych lub
      tlenowych we krwi.
    • artur737 Re: badanie mykologiczne krwi 03.06.06, 18:26
      U osoby majacej maly lub sredni problem z rozrostem drozdzakow badanie krwi wyjdzie prawdopodobnie ujemnie a to dlatego, ze wowczas grzyby pojawiaja sie we krwi rzadko i byloby bardzo trudno utrafic.

Sa jakies laboratoria, ktore ilosciowo oceniaja obecnosc Candidy w stolcu co moze czasami rzucic odrobine swiatla na powod choroby. Na forum Candida ci pewnie dadza dokladniejsze namiary.
      • duszkan Re: badanie mykologiczne krwi 03.06.06, 18:52
        Do Artura737 Ty masz jakąś fobię drożdżakową?
        Obecność drożdżaków i jakichkolwiek innych grzybów we krwi to stan zagrożenia
        życia. A obecność Candida albicans w jelicie grubym fizjologią.
        • artur737 Re: badanie mykologiczne krwi 03.06.06, 19:09
          Tak uwaza wiekszosc lekarzy, a ja mam po prostu odmienne zdanie i uwazam, ze medycyna zbladzila. No i co?

Obecnie standard medyczny na Candide to niby albo nieszkodliwy bialy nalot na jezyku, albo zagrozenie zycia na oddziale reanimacyjnym. W rzeczywistosci jest cala grupa pacjentow po srodku, ktorzy maja wiecej problemow niz bialy jezyk a jednoczesnie nie czuja sie umierajacy.

I czesc z tych posrednich mozna calkiem ladnie wyprowadzic tylko trzeba miec troche mniej "zakuty leb".

A krew nawet u zupelnie zdrowych wcale nie zawsze jest calkowicie sterylna, tym bardziej u chorych.
          • artur737 Re: badanie mykologiczne krwi 03.06.06, 19:31
            Nawet na logike, skoro glupie nitkowanie zebow powoduje, ze w krwiobiegu pojawiaja sie tysiace bakterii to niby dlaczego u kogos kto ma zdecydowany nadmiar Candidy w przewodzie pokarmowym i zwiazane z tym zapalenie mialoby nie dojsc do drobnych wysiewow od czasu do czasu.
            • duszkan Re: badanie mykologiczne krwi 03.06.06, 19:51
              Obawiam się ze nie mogę z Tobą dyskutować na temat zakażeń drożdżakami, bo masz
              swoje idee fix (niesamowicie przebojowo przedstawianą i strawną dla laików) i
              nie masz odpowiedniego przygotowania (tak mi się wydaje z analizy Twoich
              postów) , aby przeprowadzić prawidłowe wnioskowanie w diagnostyce
              gastrologicznej i mikrobiologicznej.
              • artur737 Re: badanie mykologiczne krwi 03.06.06, 20:18
                Musisz po prostu zaczekac, az zmienia ci podrecznik na nowy material.
                • duszkan Re: badanie mykologiczne krwi 03.06.06, 20:36
                  Czujesz się zbyt pewnie, ale to wpisane w obraz choroby.
    • kami4 Re: badanie mykologiczne krwi-do artur 737 04.06.06, 02:03
      Możesz mi podpowiedzieć jakie badania powinnam zrobić.Jestem pewna że biały
      nalot na języku świdczy o czymś poważniejszym.
      Przez 7 miesięcy brałam antybiotyk,wcześniej po 2 zabiegach w szpitalu również
      dostawałam antybiotyki.Niestety mój lekarz z uśmiechem na twarzy powiedział że
      nie zna się na lekach przeciwgrzybiczych,nie stosuje ich.Dostałam Orungal-4tab.
      • artur737 Re: badanie mykologiczne krwi-do artur 737 04.06.06, 03:27
        Spytaj na forum Candida. Tam nawet dostanesz adresy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka