Dodaj do ulubionych

Metoda McKenzie

21.06.06, 10:23
Mam pytanie odnosnie tej metody cwiczen kregoslupa. Czy komus to radykalnie pomoglo? Nie mam na mysli swego rodzaju ulgi przy systematycznych cwiczeniach tylko wyleczenie sie z wypukliny krazka miedzykregowego ( dysku) przynajmniej na tyle, aby mozna bylo prowadzic normalny tryb zycia ( oczywiscie z zachowaniem zasad zdrowego rozsadku ). Pozdrawiam .
Obserwuj wątek
    • cyriax Re: Metoda McKenzie 21.06.06, 16:20
      To jest terapia dotyczaca głównie dyskopatii i w wielu przypadkach jest
      skuteczna!Musisz tylko trafić na dobrego terapeute!
      • tonya4 Re: Metoda McKenzie 21.06.06, 19:33
        Dzieki, mam juz terapeute, chcialabym jedynie wiedziec , czy po tych cwiczeniach mozliwa jest zdecydowana poprawa czy tylko nie bedzie gorzej .
        Czy pozostac przy tej jedynie formie rehabilitacji,
        czy tez dodac cos innego ? Szukam tez forum o chorobach kregoslupa, moze ktos moglby podrzucic mi linka? Z gory dziekuje .
        • repair Re: Metoda McKenzie 21.06.06, 20:36
          > Czy pozostac przy tej jedynie formie rehabilitacji,
          > czy tez dodac cos innego ?
          Dodać coś co zajmie się mięśniami. Przynam, że w moim przypadku McK okazała się
          kompletnym nieporozumieniem, ale staram się być obiektywny.

>Szukam tez forum o chorobach kregoslupa, moze kto
          > s moglby podrzucic mi linka? Z gory dziekuje
          Jest "forum neurochirurgii". To, że 90% postów zajmują na nim posty o
          kręgosłupie świadczy o niskim upowszechnieniu terapii manualnej (na wysokim
          poziomie) w naszym kraju. Nie mogę polecić tego forum :-).
          R
          • ira.mak Re: Metoda McKenzie 21.06.06, 21:29
            Ta metoda przywróciła mi właściwie sprawność.Mam dyskopatię,przez pół roku
            kulałam,zaliczyłam mnóstwo zabiegów,a było to jeszcze gdy górnictwo miało swoją
            służbę zdrowia,czyli praktycznie wszystko co możliwe.Po przyjeżdzie z
            sanatorium dowiedziałam się o tej metodzie.Po dosłownie paru ćwiczeniach
            odczułam ulę.Ale ćwiczenie które zaleci terapeuta trzeba wykonywać sumiennie co
            godzinę,Nie twierdzę że nigdy nie boli,ale trzeba ćwiczyć,ruszać się.Naprawdę
            pomaga
            • fr-edza Re: Metoda McKenzie 22.06.06, 10:57
              Co godzinę???poważnie???ale to chyba tylko na początku?
              Ja właśnie dziś wybieram sie do terapeuty manualnego,zobaczymy co mi zaleci.
            • fr-edza Re: Metoda McKenzie 22.06.06, 19:06
              ira.mak chodzisz na te terapie prywatnie czy z NFZ?
    • winiarzcz Re: Metoda McKenzie 22.06.06, 16:58
      Sam się zapisałam na te metodę,ale kolejka jest długa:(
      Moze mógłby mi ktoś napisac na czym to mniej więcej polega?Są to jakieś
      ćwiczenia,tak?Czy fizykoterapia rownież?
      • ira.mak Re: Metoda McKenzie 23.06.06, 09:21
        ja chodzę prywatnie ,wizyty są bardzo tanie ,bo to spółdzielnia
        lekarska ;MEDICUS; w Lubinie[zagłębie miedziowe]woj, dolnośląskie-tel.076-746-
        63-40.Wiem że do mgr.Palucha przyjeżdzają ludzie niemal z całej Polski.Trzeba
        się zarejestrować,przyjmuje 2 razy w tygodniu po południchyba wtorek i
        piątek.NAPRAWDĘ JEST REWELACYJNY.Ja osobiście chwalę go po wszystkich
        odpustach,bo przekonałam się na własnej skórze.on poprostu dobiera
        indywidualnie ćwiczenia,które potem trzeba robić co godzinę,przynajmniej na
        początku.Polecam,warto wydać na podróż.
    • ira.mak Re: Metoda McKenzie 23.06.06, 09:28
      aha,padło tam pytanie na początku-czy jest możliwe wyleczenie się z wypukliny
      krążka-prawdopodobnie jest takie prawdopodobieństwo że on się może cofnąć.Ja
      przez pół roku miałam problemy z chodzeniem bo był ucisk na nerw kulszowy.Po
      paru ćwiczeniach ustąpił. Następnie ;wyćwiczyłam;dysk w odcinku szyjnym,a z
      bólu chodziłam niemał po ścianach.
      • fr-edza Re: Metoda McKenzie 23.06.06, 10:26
        I w szyjnym Cię juz wogłóle nie boli?Ja sie męcze od ponad miesiąca i po
        rehabilitacji nadal boli,zapisałam sie do kolejki na tę metodę McKenzie'go,z NFZ.
        Ale nie wiem czy oczekujac na to nim sie tam dostanę,nie wybrac sie odpłatnie do
        terapeuty manualnego,chociaż 40zł za wizyte dla stazystki to dosyc sporo,dlatego
        tak sie motam co robic:(
        • ira.mak Re: Metoda McKenzie 24.06.06, 08:42
          jak mnie zaczyna boleć to poćwiczę,bo prawdę mówiąc jak przestało boleć to mi
          się nie chciało ćwiczyć.A ćwiczenia są śmiesznie proste,aż nie do uwierzenia
          że tojest takie skuteczne.Radzę ci odżałować te 40 zł bo warto.Przerabiałam na
          rehabilitacji wszystkie możliwe zabiegi,łącznie ze stołem pulsacyjnym gdzie
          mnie rozciągali jak kota,na nasze schorzenia najlepsza jest ta metoda,basen i
          masaże.To jest moje zdanie.Zyczę poprawy,znam ten ból
          • beata1008 Re: Metoda McKenzie 24.06.06, 10:22
            Ciesze sie bardzo, ze wam pomoglo. Równiez stosowalam te metode pod okiem
            rehabilitanta z miedzynarodowym certyfikatem i mi niestety nie pomoglo. To nie
            jest tak, ze to cudowna metoda, wszystko zalezy jakie to uszkodzenie w
            kregoslupie. Ćwiczenia sa banalnie proste, to fakt, cala trudnosc w dobraniu
            ulozenia. Gorzej jak tak boli, ze ciezko znaleźc to "ulozenie". Moja przygoda z
            rwa kulszowa trwala (bo teraz jest juz prawie ok)prawie rok i metoda
            McKenzie'go nic mi nie dala. Zawsze jednak warto sprobowac. Wiem, ze są ludzie,
            ktorym pomogla, bo mnie samej tez ktos ja polecil, ale chce napisac, ze nie
            jest to panaceum na kazde bole w kregoslupie i dla kazdego. Słyszalam
            komentarz, pod ktorym sie podpisuje, ze to jak lupanie kamieni na drodze.
            Żmudne, a uda sie albo i nie. Pozdrawiam.
    • fr-edza Re: Metoda McKenzie 24.06.06, 10:49
      Mam do was jeszcze jedno pytanko,mianowicie czy przy takich dolegliwosciach jak
      :drętwienie rąk i ból rąk,ból barku,i kręgosłupa szyjnego,od ponad miesiąca...To
      czy w tym przypadku nie jest konieczne zrobienie rezonansu magnetycznego przed
      udaniem sie do terapeuty manualnego,mi neurochirurg zrobił tylko RTG i na tej
      podstawie stwierdził że nic mi nie dolega(chodzi o dyskopatie),a ja mimo że
      chodzę na fizykoterapie to nie widze poprawy,boli jak bolało.Po ćwiczeniach ból
      nawet sie nasila.
      • repair Re: Metoda McKenzie 24.06.06, 19:52
        Nie. Ćwiczeń zaprzestań. Fizykoterapię można kontynuować jeśli cierpi się na
        nadmiar czasu i brak kontaktów międzyludzkich.
        R
        • fr-edza Re: Metoda McKenzie 25.06.06, 09:53
          Troszke nie rozumiem:)
          ???
          • ira.mak Re: Metoda McKenzie 25.06.06, 10:24
            ćwiczyć trzeba koniecznie,bo w ogóle trzeba się ruszać.Poza tym uważam ze
            trzeba trafić na dobrego fachowca,ja miałam to szczęście.Poza tym próbowałam
            dodatkowo jeszcze jednej rzeczy-w Poznaniu prof.Szczepański,b.dobry ortopeda
            stosuje w leczeniu zespołów bólowych kręgosłupa specjalne wkładki do
            butów.Ustawił mnie trochę,wkładki dopasowuje się do nogi na ciepło i teraz bez
            nich cięzko wogóle chodzić.On jest zdania że choroby kręgosłupa to skutek tego
            jak stąpamy,bo to jakby fundament na którym opiera się całe cialo.Coś wtym jest.
          • mmagda12 Re: Fredzia ,repair napisal ,ze MR 25.06.06, 11:11
            absolutnie Nie ,a leczyc masz sie u terapeuty manualnego .Po co lazisz po
            neurochirurgach:DD[ktorzy dla repaira sa wrogiem nr 1] Ja lecze sie u
            neurolog ,jej maz jest terapeuta manualnym ,maja gabinet Terapii m. i
            dziwne ,ze nie moge korzystac z wielu zabiegow ,[repair twierdzi co innego]
            chodzi o kregoslup szyjny.Bo doszlo juz do takich zmian ,ktorych "za
            Chiny" ,nie odwrocisz .Metoda Mc Kenziego ,jest jest oki ,ale w moim wypadku
            przy cwiczeniach nasilala zawroty glowy.Zreszta neurolog na
            poczatku ,zaznaczyla ,ze moze byc nieskuteczna.U mnie zaczym znalezli
            przyczyne ,to lazilam przez 15lat ,bo jak osoba po 30-stce ,moze miec takie
            problemy.A niestety maja ,juz osoby mlodsze.Mam caly kregoslup "walniety" i
            wiem co to znaczy.Bardzo wazne jest ,spanie ,nie na duzych poduszkach ,ja mam
            maly jasiek ,ktory podkladam tylko pod glowe ,nie dzwigac ,nie nosic ,ciezkich
            plaszczy itp [chodzi o barki].W zimie ,jezeli masz zwyrodnienia szyjnego ,nosic
            kurtki z kapturem ,bo zimno poteguje bol.Zadnych cwiczen sama ,tylko wedlug
            zalecen lekarza itd A MR ,jest oki ,dzieki temu .lekarze zaczeli mnie
            traktowac jak czlowieka ,a nie osobe ,ktora ,szuka sobie choroby itd
            • repair Re: Fredzia ,repair napisal ,ze MR 26.06.06, 00:11
              > neurochirurgach:DD[ktorzy dla repaira sa wrogiem nr 1]
              Prosiłbym o cytat gdzie tak napisałem.

> dziwne ,ze nie moge korzystac z wielu zabiegow ,[repair twierdzi co innego]
              znaczy co twierdzę i gdzie to napisałem?

• mmagda12 Re:Repair ,prosze bardzo wiesz do czego sluzy 26.06.06, 16:51
                Wyszukiwarka?;DD ,tam znajdziesz odp

Dobra "lektura "dla cierpiacych na bole kregoslupa
                www.przychodnia.pl/reumatyzm/index10.php3?t=10
    • fr-edza Re: Metoda McKenzie 25.06.06, 14:29
      Wielkie dzięki:)
      W środe mam wizyte u terapeuty,no zobaczymy co z tego będzie,troche mnie tylko
      zmartwilo to że nie mogłam nic znaleść o nim w necie,ale może jest tak dobry że
      nie musi sie ogłaszać:D
      A jakie dyplomy powinien miec dobry terapeuta???:)Wie ktoś??:)
      • ira.mak Re: Metoda McKenzie 25.06.06, 21:29
        powodzenia - i chciałam jeszcze dodać ze do wizyt u mojego specjalisty od MC
        KENZIE wysłałamnie moja p,neurolog,bo po roku leczenia i braku rezultatów była
        bezradna.
      • repair Re: Metoda McKenzie 26.06.06, 00:17
        > A jakie dyplomy powinien miec dobry terapeuta???:)Wie ktoś??:)

Np takie: :-)
        Terapia manualna dr A.Rakowski
        terapia manualna Deryl Herbert (Anglia)
        terapia manualna Kaltenborn-Evienth (Szwecja)
        Miękkie techniki w dysfunkcji narządu ruchu dr R.Dvorak (Czechy)
        medycyna ortopedyczna J.Cyriax(Anglia)
        PNF kurs podstawowy B.Boemer(Niemcy)
        terapia tkanek miękkich i punktów spustowych Ed Wilson(Anglia)
        PNF w skoliozach (Kraków)
        metoda B.Mulligan I,II,III (Nowa Zelandia)
        Diagnostyka i terapia skolioz i wad postawy (Wrocław)
        neuromobilizacje wg koncpcji D.Buttlera (Australia)
        terapia metodą R.Mc Kenzie(Nowa Zelandia)

Czego konkretnie nie rozumiesz w mojej wcześniejszej wypowiedzi? Zlecanie
        kontynuacji ćwiczeń powodujących ból powinno być karalne z urzędu.
        R
        • ira.mak Re: Metoda McKenzie 26.06.06, 09:33
          a kto tak powiedział.że trzeba ćwiczyć nawet gdyby to sprawiało ból?Dobry
          terapeuta nigdy nie zaleci takich ćwiczeń,wręcz zabroni,wskaże inne.Mnie na
          przykład powiedział że ćwicząc w sanatorium mogłam sobie krzywdę zrobić,bo tam
          lecą rutynowym zestawem ćwiczeń,a metoda MAC KENZIE dopuszcza z reguły
          jedno.Właśnie przed chwilą wykonałam swoje[10 razy]bo od klikania mnie kark
          rozbolał.
        • fr-edza Re: Metoda McKenzie 26.06.06, 09:58
          repair napisał:

>
          > Czego konkretnie nie rozumiesz w mojej wcześniejszej wypowiedzi? Zlecanie
          > kontynuacji ćwiczeń powodujących ból powinno być karalne z urzędu.
          > R

Wiem,ale to co mam niby robić,położyć sie bezczynnie i czekać aż samo
          przejdzie,jestem młoda to to zrozumiałe że chcę powrócic do normalnego
          zycia,czyli bez bólu.
          • repair Re: Metoda McKenzie 26.06.06, 11:59
            W środę masz przecież wizytę, mam nadzieję że u kogoś kompetentnego. Do tego
            czasu starasz się unikać jakichkolwiek aktywności nasilających ból.
            R

• tonya4 Re: Metoda McKenzie 26.06.06, 12:04
              czyli do A. Rakowskiego poszedlbys? masz do niego zaufanie?
              • repair Re: Metoda McKenzie 26.06.06, 13:27
                Mam.
          • marcot Re: Metoda McKenzie 05.07.06, 16:42
            dodalbym tylko ze twoje cialo powie ci samo co mozesz robic a co nie i tylko
            tego nalezy sie trzymac.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka