Dodaj do ulubionych

Nie moge sie skupić........

IP: *.media4.pl 01.02.03, 18:46
Nie moge sie totalnie skupic na nauce. Jest sesja, pomozcie mi.....
(tylko nie mowcie o spaniu bo ja nie moge zsanac ze zmartwienia...)
Obserwuj wątek
    • Gość: Artur Re: Nie moge sie skupić........ IP: *.ss.shawcable.net 03.02.03, 00:28
      Z suplementow radze B12 -100 ug, olej z wiesiolka 2-3 g dziennie i witamine C
      do 2 g dziennie.
      Ale zwalszcza wit C na krotko bo nie jest to preparat obojetny dla zdrowia przy
      takiej dawce.
      Radze tez dodac do diety tlusta rybe
      • Gość: cal-ineczka Re: Nie moge sie skupić........ IP: *.media4.pl 04.02.03, 23:10
        Dzieki.
        Ostatnio mam wrazenie, ze to skutek jedzenia np. czekolady - chodzi mi o to,
        ze jak jem jablka, cytryne tzn antyutleniacze - to wtedy moge sie uczyc. Jaki
        z tego wniosek - chyba powinnam zbadac sobie cholesterol...

Olej z wiesiolka kupuje sie w Aptece?
        Witaminy C malo? Czemu, przeciez jej nadmiar slyszalam, ze nie szkodzi? Ale
        dzieki, jem witamine C - momentalnie robi mi sie od niej cieplo. Zupelnie
        jakby mi brakowalo witamin(...)
        • Gość: Artur Re: Nie moge sie skupić........ IP: *.ss.shawcable.net 05.02.03, 04:54
          Gość portalu: cal-ineczka napisał(a):

> Dzieki.
          > Ostatnio mam wrazenie, ze to skutek jedzenia np. czekolady - chodzi mi o to,
          > ze jak jem jablka, cytryne tzn antyutleniacze - to wtedy moge sie uczyc. Jaki
          > z tego wniosek - chyba powinnam zbadac sobie cholesterol...
          >
          > Olej z wiesiolka kupuje sie w Aptece?
          > Witaminy C malo? Czemu, przeciez jej nadmiar slyszalam, ze nie szkodzi? Ale
          > dzieki, jem witamine C - momentalnie robi mi sie od niej cieplo. Zupelnie
          > jakby mi brakowalo witamin(...)

Jedzenie slodyczy (w tym czekolady) powoduje hustawke insulinowa i okresy
          pobudzenia z okresami apatii i zmeczenia. Cholesterol nie ma tu nic do rzeczy.

Podalem ci kilka preparatow ktorych zazywanie polepsza koncentracje. Niektore
          dzialaja szybko jak wit C albo ryba w diecie. Jeszcze tego samego dnia mozna
          doswiadczyc poprawy. Inne jak wiesiolek trzeba zazywac wiecej niz 2-3 tygodnie.
          Wiesiolek jest do nabycia w sklepie z ziolami.
          A nadmiar witamin ma swoje konsekwencje. Duza ilosc wit C np przyspiesza
          miazdzyce i osteoporoze. Inne witaminy w nadmiarze tez nie sa obojetne.

Takze stres, choc o tym nie wspominasz, zaburza koncentracje i funkcje pamieci.

• cal-ineczka Re: Nie moge sie skupić........ 06.02.03, 21:32

Dzieki.
            Niewiem co z tym dawkowaniem. Na witaminie b12 pisze, ze jedna zawiera
            5 mikrogramow, (o ile mikrogramy to mi+g).
            I mam jeszcze tran w kapsułkach (w tym: tran - 175 mg, olej z nasion
            wiesiolka - 175 mg) - co Pan na to panie Arturze?
            A co pan mysli o kawie i o pluszzzzu aktiv? (w zwiazku z koncentracją
            bo ze zdrowiem to mniej wiecej wiem)

Dzis przespalam sie i spalam 17 godzin. Wzielam chyba dwie b-12stki i mam o
            wiele lepsze samopoczucie. Niewiem czy to od nich ale i tak dzieki.
            • Gość: Artur Re: Nie moge sie skupić........ IP: *.usask.ca 06.02.03, 22:55
              Kawa jest dobra jak ktos jest padniety ale nie zestresowany. Jezeli masz duzy
              stres to trzeba troche uwazac z tym napitkiem. U mnie kawa nie jest dobra w
              stresie bo zaczynam myslec szybciej niz mowie:) i zaczyna mi sie platac jezyk.

Nie zapomnij o prawdziwej rybie bo tran w tabletce tego nie zastapi. W rybie
              jest wiecej niz tylko nienasycone oleje. A tego wiesiolka to trzeba brac dosyc
              duzo bo kilka gramow dziennie wiec te twoje kapsulki nie wystarcza na dlugo.
              Dawke B12 sprawdze pozniej w domu jak bede mial troche czasu.
              • Gość: Artur B12 IP: *.ss.shawcable.net 07.02.03, 05:20
                Mozesz wziasc 100 lub 200 mcg dziennie. 1.000 mcg = 1 mg
    • Gość: ania Re: Nie moge sie skupić........ IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.02.03, 10:31
      jejku!!!!!
      naprawde w to wierzycie????
      • hserwin Re: Nie moge sie skupić........ 07.02.03, 13:49
        Witam.
        Co prawda myslałam,że ten temat mam juz z głowy,ale na stare lata zachciało mi
        sie nauki nowego języka i mam podobne problemy.
        Pamietam,ze kiedy jeszcze sie uczyłam /a było to ponad 20 lat temu/znajoma
        lekarka zapisywała mi na recepte jakis wspomagający specyfik.
        Pamiętam,ze był to jakiś kwas/chyba glutaminowy/.
        Niestety juz nie pamietam.
        Moze fachowcy wypowiedza sie na ten temat.
        Bardzo dziekuję za informacje.
        • Gość: cal-ineczka Re: Nie moge sie skupić........ IP: *.media4.pl 07.02.03, 14:01
          Tak, kwas glutaminowy, od niego sie bardzo tyje
          • Gość: Artur Re: Nie moge sie skupić........ IP: *.ss.shawcable.net 07.02.03, 14:07
            Gość portalu: cal-ineczka napisał(a):

> Tak, kwas glutaminowy, od niego sie bardzo tyje
            Tu jest chyba jakies nieporozumienie. Glutaminian jest chemiczna przyprawa
            uzywana dla wzmocnienia smaku. Glutaminian sie takze wydziela w zwiekszonych
            ilosciach w mozgu w czasie stresu. Jego obecnosc jest zwiazana ze smiercia
            neuronow m.in hipokampa albo siatkowki.
            • Gość: eve Re: Nie moge sie skupić........ IP: *.acn.pl 07.02.03, 14:34
              a co z vita buer lecytyną? Czy to może pomóc w koncentracji?
              • cal-ineczka Chciałabym się obudzić 08.02.03, 10:24

Kwas glutaminowy - moja znajoma odkad zaczela go brac (kiedys, dawno temu)
                bardzo przytyla. Ale moze to od czegos innego.

Kwestia jest taka, że mam poczucie ciągłej...no właśnie - jak to nazwać -
                bezaktywności. Takjakbym ciągle była senna (choć wcale tego nie czuję) i
                budziła się raz na tydzień czy 2 od zupki w proszku, czasami od ciepłej kawy
                (byle tylko to coś podnosiło ciśnienie)
                I śpię, ale nawet jak długo śpie to ten sen jakby nic mi nie dawal.
                Juz nie mam siły do życia, naprawde.

....załamani nazywają to depresja ale ja nie jestem załamana........

I jest tak, że potrafię odciąć się od wszystkiego - ludzi, tv, radia, żeby
                się wyciszyć i skupić - i itak nie mogę się uczyć

Czasami jednak wystarczy jakiś impuls - to mogą być różne rzeczy - wyspanie
                się, niewiem, może witaminy (moze mam brak witamin) i sie budze.
                Nie wiem tylko od czego ta pobudka zalezy........

• Gość: Artur Re: Chciałabym się obudzić IP: *.ss.shawcable.net 08.02.03, 14:30
                  cal-ineczka napisała:

>> Kwestia jest taka, że mam poczucie ciągłej...no właśnie - jak to nazwać -
                  > bezaktywności. Takjakbym ciągle była senna (choć wcale tego nie czuję) i
                  > budziła się raz na tydzień czy 2 od zupki w proszku,

A teraz to juz przedstawiasz zupelnie inny obraz siebie, to nie tylko klopoty
                  studentki z sesja ale kto wiec co jeszcze.
                  Nie czytalas uwaznie powyzej. Kwas glutaminowy jest szkodliwy (szkodliwy nawet
                  bardzo dla mozgu). Jezeli ktos kiedys go uzywal leczniczo byl w bledzie. Co
                  wiecej sprawdz takze te swoje zupki w proszku i jezeli zwieraja glutaminin
                  przestan je uzywac bo to tez jest glutaminian i dziala tak samo. Nowe badania
                  wiaza kwas glutaminowy z roznorakim uszkodzeniem siatkowki i innych czesci
                  mozgu. Po co ci to?
                  Byc moze masz jakis problem medyczny. Odwiedz lekarza, poddaj sie badaniom.
                  Choc diagnoza nie bedzie latwa albo moze jej wcale nie byc bo nie masz tzw
                  uczciwych symptomow.
                  Ale warto moze sprobowac sprawdzic tarczyce, poszukac czy nie ma depresji.
                  Czasem taki stan pojawia sie po jakichs niespecyficznych infekcjach wirusowych
                  ale w tej dziedzinie malo wiadomo. W miedzyczasie sprobuj prowadzic higieniczny
                  tryb zycia tzn odpowiednia ilosc ruchu i cwiczen, zdrowa dieta, znajdz troche
                  przyjemnosci w zyciu bo to tez decyduje o chorobie.
                  Niektore badania wiaza pewna poprawe takich niespecyficznych zespolow jak np
                  przewleklego zmeczenia z leczeniem podstawowymi kwasami tluszczowymi. Czyli
                  dalej bierz olej rybny, olej wiesiolka i moze tylko dodaj olej lniany bo moga
                  ci troche pomoc na dluzsza mete. Dostrzegalna poprawa po tych olejach moze sie
                  pojawic po 8 lub 12 tygodniach codziennego brania.
                  Ale idz tez do lekarza koniecznie.

• edek17 Re: Chciałabym się obudzić 09.02.03, 13:25
                    Witam.
                    Ja tez raczyłem sie tabletkami kwasu glutaninowego i nie zauważyłem ubocznych
                    skutków.Zreszta w latach 70-był on bardzo modny wsród studentów.
                    Wiem,,ze obecnie prowadzone badania wiele specyfików staraja sie
                    zdyskwalifikowac.
                    Może to prawda co pisze Artur?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka