Dodaj do ulubionych

Toksoplazmoza

IP: *.kalisz.cvx.ppp.tpnet.pl 06.02.03, 13:55
Szukam informacji na temat tego gdzie w Polsce mozna leczyc
toksoplazmoze,gdzie znajduja sie najlepsi specjalisci.
Obserwuj wątek
    • tessa13 Re: Toksoplazmoza 06.02.03, 14:34
      Hallo Malwina,

do leczenia toksoplazmozy nie musi się być specjalistą; takie świństwo wyleczy
      Ci każdy lekarz, przepisując odpowiednie antybiotyki:

- antybiotyki makrolidowe (Spiramycyna, Roksotromycyna), które mogą nawet brać
      kobiety ciężarne;

- Pirymetamina albo preparaty złożone (kombinacja z Pirymetaminy i
      Sulfadoksyny), których jednak nie powinno się brać w ciąży, bo działają
      teratogennie (tzn. mogą prowadzić do chorób zniekształceniowych u dziecka). Te
      preparaty powinny być kombinowane z kwasem foliowym, bo także działają
      supresyjnie na szpik kostny.

Serdecznie pozdrawiam

Tessa
      • Gość: malwina Re: Toksoplazmoza IP: *.kalisz.cvx.ppp.tpnet.pl 06.02.03, 15:43
        Dziekuje,ale to nie jest takie proste.U mojego 12 letniego kuzyna wykryto ta
        choroba zwana toksoplazmoza niedawno,i to przez klopoty ze wzrokiem.Lekarze w
        okraglaku w Kaliszu twierdza, ze oni nie maja doswiadczenia w dalszym leczeniu
        i raczej nie podejma się,wiec chodzi mi o informacje na temat innych szpitali
        lub specjalistow.którzy mogą mu pomoc.Proszę o info na ten temat...
        • tessa13 Re: Toksoplazmoza 06.02.03, 17:04
          Oh, w tym wypadku po prostu nie całkiem zrozumiałam Twoje pytanie. Sorry!

Jeśli to jest większy kłopot, to zwróć się do Profesora Zdzisława Dziubka,
          który prowadzi Klinikę Chorób Odzwierzęcych i Tropikalnych przy Warszawskiej
          Akademii Medycznej. Adres i możliwości kontaktu znajdziesz tu:

www.akamed.waw.pl/jedn/9.htm

Serdecznie pozdrawiam

Tessa
          • Gość: malwina Re: Toksoplazmoza IP: *.kalisz.cvx.ppp.tpnet.pl 06.02.03, 21:38
            Dziekuje ci Tesso,bardzo dziekuje to już jakis poszlak i zwracam się z ponowna
            prosba do wszystkich o wskazanie mi jeszcze innych kontaktow inncyh specalistow
            w okolicach Wielkopolski,bo wlasnie Warszawa to troche za daleko i w ogole
            najlepiej sprobowac wszystkiego,dziekuje ci Tesso serdecznie...Jeszcze raz
            powtarzam:chodzi mi o kontakty do specjalistow zajmujacych się
            toksoplazmoza,toksokaroza dokladnie,gdyz u mojego 12 letniego
            Kuzyna niedawno wykryto ta chorobe,usadowila się ona w oku,a lekarze w
            okraglaku w Kaliszu twierdza,ze nie maja doswiadczenia w leczeniu tej
            choroby.Proszę o kontakty do innych specjalistow jeszcze,dziekuje ci Tesso
            • tessa13 Re: Toksoplazmoza 07.02.03, 13:01
              Chyba powinnam dokładniej pisać, o co mi chodzi... ;-))) Droga Malwino, ja nie
              chciałam Cię wysłać do Warszawy. Adres prof. Dziubka podałam Ci po to, żebyś
              się z nim skontaktowała, bo on z pewnością mógłby polecić Ci specjalistę w
              Twojej okolicy. Ale jeśli już raz szukam, to wygrzebałam podobną Klinikę w
              Poznaniu... Może być? Jest trochę bliżej niż do Warszawy... ;-)

www.usoms.poznan.pl/spsk2/kl_3.htm
              Lekarzem Poradni Chorób Odzwierzęcych i Pasożytniczych jest Janusz Furmaniuk.

Pozdrawiam i życzę miłego dnia

Tessa
              • Gość: malwina Re: Toksoplazmoza IP: *.kalisz.cvx.ppp.tpnet.pl 07.02.03, 14:13
                Ja zle zrozumialam tez,przepraszam.Dzieki bardzo mi pomoglas tak zdecydowanie w
                Poznaniu bedzie lepiej,bo i blizej i jakos bardzije chyba znamy to miasto,wiec
                bardzo bardzo wielkie dzieki i sorry za fatyge.Bardzo mi pomoglas,dzieki.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka