maadzia10 22.07.06, 15:34 czy nadmiar białka jest szkodliwy ? jesli jem ok. 250g twarogu dziennie + 500g kefiru to za duzo ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
crazylikeastrawberryjam Re: nadmiar białka 22.07.06, 16:56 to jest bardzo istotne pytanie!!! bo ja zjadam jeszcze wiecej ;) znaczy 250g sera bialego poltlustego + szklanka mleka [owsianka] + pol szklanki z lnem mielonym i m iodem + 1litr jogurtu naturalnego + maly jogurt owocowy 125g.... przy czym dodam, ze mam narazie 2 kg niedowagi i obseruje powolny przyrost masy Odpowiedz Link Zgłoś
maadzia10 Re: nadmiar białka 22.07.06, 20:40 no więc moze ktoś zna odpowiedz ? :) Odpowiedz Link Zgłoś
rozbef Re: nadmiar białka 23.07.06, 00:16 <<bo ja zjadam jeszcze wiecej ;) znaczy 250g sera bialego poltlustego + szklanka mleka [owsianka] + pol szklanki z lnem mielonym i m iodem + 1litr jogurtu naturalnego + maly jogurt owocowy 125g.... przy czym dodam, ze mam narazie 2 kg niedowagi i obseruje powolny przyrost masy>> Boże mój po co się katować takimi "smakołykami"? Nie lepiej zjeść kawałek mięsa? Mowię to całkiem poważnie. Odpowiedz Link Zgłoś
piotrbbyd Re: nadmiar białka 23.07.06, 17:36 Jogurt ma dużo kwasu mlekowego - nie czujesz czasami zakwasów? Odpowiedz Link Zgłoś
a_gneskka Re: nadmiar białka 23.07.06, 03:06 A gdzie tu jest nadmiar?? Podstawowe zapotrzebowanie dzienne to jest ok. 1 gram białka na kilogram masy ciała. Jeśli ćwiczysz, to więcej. A jeśli chcesz schudnąć to dieta wysokobiałkowa jest jak najlepszym rozwiązaniem i wtedy te 70 gramów białka jakie codziennie zjadasz to jest minimum. Odpowiedz Link Zgłoś
marti-78 Re: nadmiar białka 23.07.06, 03:54 hmm to co czytam o ilosciach pochlanianego bialka. po prostu szok. nie troche ale baardzo przeciazacie swoj uklad trawienny, bedziecie mieli kosci jak zapalki za kilkadziesiat lat od tej masy mlecznego bialka,,i nie tylko ja tez kiedys liczylem te gramy i wchlanialem mase pokarmu. dzis wystarczy mala salatka i kilka kg owocow (dzis 3 melony nektarynki kaki etc) jest tu jakis owocozerca z ktorym mozna by stworzyc koalicje:)>? pozdrowienia z raju Odpowiedz Link Zgłoś
maadzia10 Re: nadmiar białka 23.07.06, 09:05 ja nie 'katuje' sie i nie jem celowo tak duzo białka... po prostu bardzo lubie nabiał, szczególnie w upały i tyle tego dziennie wychodzi... Odpowiedz Link Zgłoś
netus81 Re: nadmiar białka 23.07.06, 09:21 chyba lepiej jeśc dużo białka niż dużo słodyczy lub tłuszczu, ale z tego co czytałam nadmiar białka prowadzi do ketozy-czyli coś jakby zatrucia organizmu( może zatrucie to złe słowo ,ale nie wiem jak to ująć), wpisz ketoza w wyszukiwarce... Odpowiedz Link Zgłoś
crazylikeastrawberryjam Re: nadmiar białka 23.07.06, 09:51 no wlasnie... a miesa to janie bardzo lubie :) a owockow tez duzo jem :P Odpowiedz Link Zgłoś
maadzia10 Re: nadmiar białka 23.07.06, 16:57 tylko jaka jest granica pomiedzy normą a nadmiarem ? Odpowiedz Link Zgłoś
piotrbbyd Re: nadmiar białka 23.07.06, 17:35 Już ktos napisał 1g białka na 1kg ciała Odpowiedz Link Zgłoś
typowy_kark Re: nadmiar białka 23.07.06, 21:45 przy intensywnym treningu silowym nawet wiecej (2-3 razy wiecej) Odpowiedz Link Zgłoś
piotrbbyd Re: nadmiar białka 23.07.06, 22:10 Brałem pod uwagę że autorką tematu jest dziewczę , które nic nie wspominało o chęci przypakowania Odpowiedz Link Zgłoś
crazylikeastrawberryjam Re: nadmiar białka 23.07.06, 22:14 no wlasnie o_O waze 47kg i moja aktywnosc fizyczna jest dosc marna [znaczy sporo spaceruje codziennie + 15-20 min hulahop a tak to raczj kiepsko z cwiczeniem] Odpowiedz Link Zgłoś
evee79 Re: nadmiar białka 26.07.06, 09:28 Jam ma dokładnie tak samo.... kocham nabuial i twarog z jogurtem moglabym jesc stale nie jadam miecha , kocham owoce - jabluszka zwlaszcza dziennie wyglada to tak jabko x2 kubek kefiru z platkami owsianymi lub otrebami +4 susz sliwki salatka warzywna 200g twarogu polane kef lub jog jabzo salatka warzywna kef lub jogurt czy to duzo? 170/54 Odpowiedz Link Zgłoś
ankajak Re: nadmiar białka 26.07.06, 09:38 rozumiem ze chcesz schudnac :) zjadasz za duzo nabialu. tez uwielbiam nabial (zwlaszcza naturalne jogurty i zolte sery) i kiedys zjadalam sporo. jak dla mnie 500/600 g nabialu to max. wapn pochodzaca z produktow mlecznych (zwlaszcza przetwarzanych) wcale nie jest zdrowa a wrecz szkodliwa. ps. urozmaic nieco diete - zjedz czasem jakies mieso( polecam drob), rybke, pelnoziarnisty chleb, kasze czy ryz. jedzac tyle nabialu pozbawiasz sie cennych skladnikow odzywczysz (zaczna Ci wypadac wlosy, lamac sie paznokcie, zwiotczeje skora itp) powodzenia i pozdrawiam:) Odpowiedz Link Zgłoś
evee79 Re: nadmiar białka 26.07.06, 10:29 kazdy poleca mi mieso ja miesa nie jadam.... max 2x w m-cu zjem rybe lub owoce morza ... chleb jadam ciemny pelnoziarnisty - 1 raz na tydz. i raz na m-c kasze gryczaną ryzu nie lubie wiec nie jadam jajka tez 1-2 razy na m-c wiec co z tym nabialem.... eh.... Odpowiedz Link Zgłoś
evee79 Re: nadmiar białka 27.07.06, 08:09 czy mogłby się na ten temat wypowiedzieć jakiś EXPERT.. poproszę:) Odpowiedz Link Zgłoś
bluefrog77 Re: nadmiar białka 27.07.06, 17:13 Zapotrzebowanie na białko jest indywidualną kwestią każdego organizmu i generalnie zależy od płci, wzrostu i wagi. Tak więc np. kobieta o wzroście 160 cm i wadze 55 kg potrzebuje około 70-74g białka dziennie. Odpowiedz Link Zgłoś
maadzia10 Re: nadmiar białka 27.07.06, 17:20 ostatnio przeczytałam jakąś wypowiedz, ze nadmiar białka w diecie u kobiet powoduje cellulitis Oo Odpowiedz Link Zgłoś
katarzyna.purak Re: nadmiar białka 02.08.06, 14:31 Białko jest niezbędnym i niezastąpionym składnikiem pokarmowym naszego odżywiania. Białko stanowi zasadniczy element budowy wszystkich tkanek (poza tkanką tłuszczową), a odpowiednia ilość dostarczana do naszego organizmu świadczy o naszym zdrowiu. Prawidłowa podaż białka dla dorosłego człowieka to: 0,5-1g/1kg masy ciała należnej; przy dużym wysiłku fizycznym nawet do 1,5g białka /1kg m.c.n; Stosowanie zbyt dużej ilości białka w diecie może być przyczyną gromadzenia się w nadmiarze produktów ich rozpadu np. kwasu moczowego, wzrostu stężenia mocznika, potasu, potasu, fosforu we krwi, a jeśli nerki są niewydolne to może dojść do zakwaszenia organizmu. Spożycie białka na odpowiednim poziomie połączone z regularnym treningiem powoduje zwiększenie masy męśniowej, to zaś zapewnia wzrost tempa przemiany materii, co w bezpośredni sposób oddziaływuje na wzrost wydatkowania energii przez organizm. Tak więc zdrowy umiar! Odpowiedz Link Zgłoś
rojew84 Re: nadmiar białka 02.08.06, 20:36 a zdarza się niedobór białka? Np. u wegan?Jakie sa skutki uboczne? Odpowiedz Link Zgłoś