Dodaj do ulubionych

Cała prawda o wodzie

• puella1983 Cała prawda o wodzie 02.04.08, 23:53
      a ja pije wodę źródlaną aquarel i bardzo sobie chwalę :)
    • terra-incognita Cała prawda o wodzie 03.04.08, 00:01
      no właśnie! tez pije aquarel. ostatnio na portalu o wodzie (www.wodadlazdrowia.pl)wypowiadał się ekspert ,że wody źródlane są dla nas najlepsze!
    • agiatami gazowana dluzej nadaje sie do picia 04.04.08, 12:39
      w tvn24 zaproszony expert stwierdzil ,ze gaz nie dopuszcza do rozwoju glonow czym wyraznie zaskoczyl redaktora (i mnie).dokladnie to wyjasnil ale ja tego nie wyjasnie ;) w niemczech ,juz chyba 2 lata temu kazdemu mieszkancowi przekazano instrukcje jakie zapasy powinien miec na wypadek katastrofy. i moje pytanie : to jaka wode gazowana powinnam miec w domu-zrodlana gazowana czy niskomineralizowana gazowana? pije kranowe gotowana litrami bo przez leki musze kontrolowac poziom kreatyniny i dzisiaj w nocy dopiero po tab.magnezu minal mi dziwny napad depresji.jak magnez zaczal dzialac zauwazylam inna prace mozgu,jakbym znowu byla soba. to co mam pic bo diuretyki i leki i kawa wyplukuja mi co sie da?
    • sonia30live Cała prawda o wodzie 06.04.08, 14:19
      Do częstego spożycia najbezpieczniejsze są wody o średniej
      mineralizacji. Każdy moze sobie wybrać taką, która mu pasuje
      najbardziej. Dla mnie wręcz zbawienna jest woda nestle, pomocna
      jest w niektórych moich dolegliwościach.
    • terra-incognita Cała prawda o wodzie 27.05.08, 22:50
      bardzo rzetelny artykuł. zwłaszcza przydatna wydała mi sie informacja o wodzie gazowanej. przez wiele lat żyłam w przeświadczeniu ,że jest niezdrowa ( przynajmniej taka opinia krąży dookoła). a tu okazuje sie ,że woda gazowana nie tylko jest zdrowa to jeszcze lepsza od niegazowanej po wysiłku! od dzisiaj piję ( tak jak lubie najbardziej) tylko wodę gazowana :)!
      • freakfrompl Re: Cała prawda o wodzie 06.06.11, 18:28
        Ja po gazowanej mam zgagę, więc wolę niegazowaną, również za jej łagodniejszy smak.
    • radosny_trubadur Korporaci Cola unikam 28.05.08, 09:38
      Są dostępne również inne, zdrowe oraz smaczne wody mineralne a także zwykłe źródłowe.
      Korporacji Coca unikam.
    • alter_natywa Cała prawda o wodzie 22.09.10, 17:25
      Ja już od dłuższego czasu piję Dobrawę i nie zamienię jej już na żadną inną wodę. Co chwila tylko słychać, że źródlana woda jest zła, za chwilę wszyscy krzyczą, że mineralna jest zła. Więc ja znalazłam w tym wszystkim złoty środek. Dobrawa to woda źródlana, ale z zawartością wapnia i magnezu, wie nie wypłukuje minerałów z organizmu a wręcz ich dostarcza. Do tego ma niską zawartość sodu co przy niektórych schorzeniach jest bardzo ważne. A już polecenie przez Instytut Matki i Dziecka tylko utwierdza mnie w przekonaniu, że Dobrawa to najlepszy wybór.
    • alter_natywa Cała prawda o wodzie 28.09.10, 19:22
      Ja młoda, dbająca o siebie kobieta uważam, że podstawą dobrego samopoczucia i dobrego wyglądu jest właśnie picie odpowiedniej ilości wody i jedzenie warzyw i owoców uzupełniających niedobory witamin. Wodą, która niepodzielnie króluje codziennie w mojej torebce jest Dobrawa, moim zdaniem najlepsza woda na rynku, posiadająca pozytywną opinię IMiD. Jeżeli chodzi o owoce to polecam przede wszystkim suszone morele, żurawinę, śliwki, ale też pestki słonecznika, dyni, migdał, które dostarczając niezbędnych składników naszemu organizmowi oraz świetnie zaspokajają głód i pomagają dbać o zgrabną sylwetkę.
    • ekspert_zywiec_zdroj Cała prawda o wodzie 20.01.11, 17:31
      Podstawowym zadaniem wody jest nawodnienie, dzięki czemu dostarczane z pożywienia składniki odżywcze, witaminy i minerały są lepiej transportowane w organizmie. Wody źródlane, do których należy woda Żywiec Zdrój,to wody najczęściej niskozmineralizowane, dzięki temu może je spożywać każdy bez ograniczeń, bez względu na wiek i stan zdrowia, w tym niemowlęta. Woda źródlana jest odpowiednia także dla dzieci, kobiet w okresie rozrodczym, w ciąży czy karmiących piersią, co potwierdza opinia interdyscyplinarnego grona ekspertów Polskiego Towarzystwa Ginekologicznego. Zachęcam do zapoznania się z nią tutaj: www.ginekolpol.com/fulltxt.php?ICID=891963 (pdf do ściągnięcia)
      Żadna woda, czy to źródlana, czy mineralna, nie jest głównym źródłem minerałów i składników odżywczych dostarczanych do organizmu, w tym wspomnianego w dyskusji wapnia. Uzupełniane powinny być przez odpowiednią dietę, wspomaganą piciem odpowiednich płynów.
    • lurinan Cała prawda o wodzie 08.02.12, 16:23
      Woda z dużą zawartością minerałów jest w porządku dopóki jej nie przegotujemy (a dla dzieci wodę często się gotuje). Problem zaczyna się dopiero gdy temperatura jest wyższa niż 60°C - osadzają się wówczas obecne w niej sole wapnia i magnezu, z którymi organizm sobie nie radzi. No i fluor... nie trzeba go gotować żeby szkodził, a mamy go już dużo w pastach wodzie z kranu (którą wchłaniamy nie tylko pijąc, myjąc owoce i warzywa, ale też przez skórę gdy się myjemy). Poza tym najlepsze dla organizmu są minerały organiczne (z owoców, warzyw, zbóż,...), a nie te nieorganiczne,...
    • kornelia-poznan Re: Cała prawda o wodzie 15.10.12, 02:21
      Po prostu nie wierzę, że tak brak nam świadomości o jakości wody. I nie wierzę, że reklama może zrobić sieczkę z mózgu ludziom. Największe udziały ma żywiec - tylko dzięki reklamie, rekomendacje kropli beskidu też autorka w artykule poddała w wątpliwość - no właśnie. A te wody od kranówki niczym sie nie różnią, to źródlanki - oczywiscie można je pić - ale jako baze do herbaty itp. Polecam czytać etykiety, wybierać wody MINERALNE (ok 1000mg/l pierwiastków) a nie tylko te, które mają taki napis. BO ja tez sobie moge na koszulce napisać że jestem mega gwiazdą a małym druczkiem na plecach, że oczywiście jest inaczej. Tu jest lista wód np sredniozmineralizowanych www.wodadlazdrowia.pl/pl/8870/0/Wody_sredniozmineralizowane.html - Staropolanka, wielka pieniawa... naprawdę poczytajcie o mineralkach.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka