Dodaj do ulubionych

## do Pana eksperta ##

07.09.06, 14:46
chcialabym nawiazac do pana wypowiedzi z pewnego watku:
forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=36&w=26625696&v=2&s=0

stwierdza Pan tam, ze zoladek wydziela enzymy zdolne do trawienia bialek i weglowodanow.....i jest to prawda, z tym, ze enzymy trawiace weglowodany sa w tym zaladku nieaktywne(oczywiscie z powodu zbyt niskiego pH), wiec co za tym idzie bialko i weglowodany nie sa trawione jednoczesnie....czy w zwiazku z tym jest Pan sklonny przychylic sie do teorii Pana dr Hay'a, ktory zalecal spozywanie bialek i weglowodanow w oddzielnych posilkach??
Obserwuj wątek
    • barbara_dabrowska Re: ## do Pana eksperta ## 07.09.06, 18:19
      Pani ekspert może być? :-)

Nie zgadzam się z tym!
      Po pierwsze trawienie węglowodanów zaczyna się już w jamie ustnej i niemożliwe
      jest pominięcie żołądka na drodze ich trawienia. Po drugie tylko niewiele
      produktów jest wybitnie "białkowych" czy "węglowodanowych". Większość produktów
      spożywczych jest połączeniem białek, tłuszczy i węglowodanów, stąd teoria ta na
      wstępie już poddana jest przez mnie wątpliwość.
      • briget.jones Re: ## do Pani ekspert ## 09.09.06, 23:19
        "W silnie kwaśnym środowisku żołądka enzymy amylolityczne nie wykazuja aktywności katalitycznej i nie sa wydzielane przez gruczoły żołądka,(...) skrobia zawarta w kęsach pokarmowych znajdujacych sie w glębi zołądka(z dala od scian zołądka) jest jeszcze dośc długo trawiona przez amylazę slinową. Proces ten odbywa sie do czasu wymieszania pokarmu z kwasnym sokiem zoladkowym(...)"

Paweł Hoser" Fizjologia organizmów z elementami anatomii czlowieka"

myśle, ze fragment tego tekstu potwierdza moja wczesniejsza wypowiedz odnosnie tego, ze żoladek tworzy niekorzystne srodowisko do trawienia weglowodanow....bo tak naprawde, to cukry tylko "przechodza' przez zoladek, ich trawienie zachodzi w dwunastnicy i jak Pani wspomniala w jamie ustnej.........jesli wiec spozywamy posilek mieszany(bialka + weglowodany), to jego strawienie stanowi dla naszego ukladu pokarmowego nielada problem:do zoladka dostaje sie tresc pokarmowa zlozona z bialka i czesciowo nadtrawionych weglowodanow, weglowodany jeszcze przez jakis czas sa trawione dzieki obecnosci amylazy slinowej, ktora przedostaje sie do zoladka wraz z trescia pokarmowa, jednak po pewnym czasie jej dzialanie zostaje wstrzymane z powodu zbyt niskiego pH, wiec trawienie weglowodanow zostaje zatrzymane,....w tym samym czasie pepsyna (i podpuszczka) zajmuje sie trawieniem bialka, jednak jej dzialanie rowniez jest ograniczone, po 1 dlatego, ze ma utrudniony dostep do bialka( w zoladku znajduje sie "bialkowo-weglowodanowy zlepek tresci pokarmowej" ), po 2:ptialina dostajaca sie do zoladka wraz z weglowodanami podwyzsza na jakis czas pH zoladka(a co warto zauwazyc pepsyna dziala tylko przy brd niskim pH:pH ok 1-2)

co do 2 czesci Pani wypowiedzi, to oczywiscie nie ulega watpliwosci, ze "tylko niewiele produktów jest wybitnie "białkowych" czy "węglowodanowych" , powiem wiecej: takich produktow praktycznie nie ma
        wie o tym rowniez tworca "teorii niełączenia" pan dr William Hay, dlatego
        zaznacza on wyraznie, ze nalezy unikac laczenia produktow, w ktorych bialko stanowi znaczaca wiekszosc z tymi, w ktorych weglowodany stanowia znaczaca wiekszosc
        przyklad "złego" połączenia produktow:

jako(B:12,5g W:0,6g) + chleb(B:6,1g W:52,1g)*

*wartosci podane na 100 g produktu
        • linn_linn Re: ## do Pani ekspert ## 10.09.06, 08:12
          Pewnie dlatego wielu Wlochow, znanych z najwiekszej w swiecie konsumpcji
          makaronu, dozywa do 100 lat. Nie wiem, czy uda sie to mlodszym pokoleniom, ale
          ci, dla ktorych makaron stanowil podstawe wyzywienia, miewaja sie dobrze. Nawet
          po 90-stce.
          • briget.jones Re: ## do Pani ekspert ## 10.09.06, 15:30
            nie bardzo rozumiem jak Pani wypowiedz ma sie do tego wątku??
            • linn_linn Re: ## do Pani ekspert ## 10.09.06, 20:36
              Chodzilo o trawienie weglowodanow... Zdaje sie jednak na eksperta: dla mnie
              weglowodany sa OK.
              • briget.jones Re: ## do Pani ekspert ## 10.09.06, 21:19
                to fajnie, bo dla mnie weglowodany rowniez sa OK

problemem nie jest samo trawienie cukrow, tylko jednoczesne trawienie weglowodanow i bialek,...moim zdaniem i zdaniem wielu innych osob takie polaczenie uposledza czynnosci ukladu pokarmowego....i tylko o to chodzi, do samych weglowodanow nie mam zadnych zastrzezen, do bialek zreszta tez nie( pod warunkiem, ze sa spozywane w oddzielnych posilkach ).
                • linn_linn Re: ## do Pani ekspert ## 11.09.06, 08:16
                  Jest taka szkola, ale zdaniem wiekszosci specjalistow w tej dziedzinie
                  pozbawiona podstaw.
                  • briget.jones Re: ## do Pani ekspert ## 11.09.06, 14:13
                    wiem o tym i dlatego chce poznac argumenty przmawiajace przeciwko takiemu sposobowi odzywiania sie,
                    poza tym nawet jesli specjalisci bedacy przeciwnikami diety niełaczenia stanowia wiekszosc, to jeszcze nie znaczy, ze maja oni racje

zdecydowana wiekszosc specjalistow od "zdrowego zywienia" propaguje rowniez picie krowiego mleka...a nie od dzisiaj wiadomo, ze organizm doroslego czlowieka nie jest przystosowany do jego trawienia(brak galaktozydazy trawiacej laktoze, brak podpuszczki trawiacej kazeine)

• linn_linn Re: ## do Pani ekspert ## 11.09.06, 15:17
                      Bylo lepiej, kiedy o tum nie wiedzielismy. Ja pije mleko bez zadnych problemow.
                      Gdybym je miala, wiedzialabym o tym.
                      • briget.jones Re: ## do Pani ekspert ## 11.09.06, 19:56
                        byc moze dla Pani bylo lepiej, kiedy nie posiadala Pani takiej wiedzy, dla mnie na pewno nie,......podejrzewam tez, ze palacz rowniez wolalby nie wiedziec, ze dym tytoniowy jest trujacy

wierze, ze "pije Pani mleko bez zadnych problemow", ja podczas jego picia rowniez nie zauwazam zadnych niepokojacych objawow, nie zauwazam ich rowniez gdy jem jedzenie typu "junk food", kiedy pije alkohol albo jem puszkowana zywnosc, jednak czy to jest dowód na to, ze te produkty sa dla mnie zdrowe??
                        • linn_linn Re: ## do Pani ekspert ## 12.09.06, 08:10
                          No roznica jednak jest. Moim zdaniem.
    • d.o.s.i.a Re: ## do Pana eksperta ## 11.09.06, 21:31
      Z faktu, ze weglowodany i bialko nie sa trawione jednoczesnie wynika tylko tyle
      i az tyle, ze... nie sa trawione jednoczesnie. Natomiast nie oznacza to, ze
      jeden skladnik w jakikolwiek sposob dziala uposledzajaco na trawienie tego
      drugiego. Dlatego wyciaganie wniosku, ze nie powinno sie ich spozywac razem
      jest baaardzo daleko idace.
      Poza tym jak wyeliminowac te produkty, ktore zawieraja i weglowodany i
      bialko...???
      • briget.jones Re: ## do Pana eksperta ## 11.09.06, 23:39
        wcale nie twierdze, ze jakis skladnik pokarmowy dziala uposledzajaco na trawienie innego,.....to konkretne enzymy hamuja nawzajem swoje dzialanie(dzialaja wzgledem siebie antagonistycznie)

nie uwazam tez, ze nalezaloby eliminowac z codziennej diety produkty zawierajace jednoczesnie bialko i weglowodany, nalezy jedynie unikac laczenia produktow o duzej zawartosci bialka(np.mieso, ryby, jaja) z produktami o duzej zawartosci weglowodanow(m.in.chleb, kasza, makaron)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka