rzofinka 12.09.06, 10:27 No właśnie!...dodaje do jogurtu ale nie mielone.Nie przełkne zmielonego...czy takie ziarenka coś dają????...czytałam ze są niestrawialne i w takiejpostaci nie maja swych dobrych właściwości...???? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kasiulinka78 Re: Siemie lniane-mielone???? 13.09.06, 10:44 no tak są niestrawne!W takiej postaci jesz je bez sensu bo obciążas przewód pokarmowy.Muszą być zmielone,wtedy ich aktywność jest największ i musisz zjeść do 15min.po zmieleniu,bo szybko się utleniaja i tracą swoje cenne właściwości...a mielone z jogurtem są smaczne!:)) Odpowiedz Link Zgłoś
wodzo.com Re: Siemie lniane-mielone???? 22.09.06, 23:18 Witaj, niestety. nie mielone siemie nie jest przyswajalne. Na początku też miałem opory, ale odrobina do musli, odrobina do jogurtu i na kanapki, do zup warzywnych...do wszystkiego możesz je dodawać:)... a mi się młynek popsuł:(Dobrze, że mi przypomniałaś, jutro kupię nowy:) Przepisy z dodatkami siemienia znajdziesz na stronach wegetariańskich. Pozdro Odpowiedz Link Zgłoś
iza481 Re: Siemie lniane-mielone???? 28.09.06, 19:52 O, dobrze że jest temat siemienia, to nie będę zakładała osobnego wątku, a też mam pytanie. Czy kupowane w aptece mielone siemię, takie do zalewania wrzątkiem, ma te same właściwości co zalewane wrzątkiem całe ziarenka? Czy też tworzy osłonkę w przewodzie pokarmowym? Pytam, bo na opakowaniu nie ma takiej informacji, a piję od dłuższego czasu z mizernym skutkiem. Odpowiedz Link Zgłoś
basiasiama Re: Siemie lniane-mielone???? 29.09.06, 05:20 Siemie lniane po zmieleniu bardzo szybko jelczeje, (bo zawiera sporo tluszczu) i traci swoje wlasciwosci lecznicze. Ja miele porcje najwyzej na 2 dni i trzymam w szklanym sloiczku w lodowce. Wbrew pozorom to malo klopotliwe, zajmuje pare sekund. 'Nie warto kupowac mielonego siemienia w sklepie czy aptece, na pewno traci wiekszosc ze swoich wlasciwosci,a zjelczaly tluszcz jest szkodliwy. Odpowiedz Link Zgłoś
ewa.bednarczyk.witoszek Re: Siemie lniane-mielone???? 01.10.06, 21:58 Może być nie mielone. Niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe są o.k. Uwolną się spod łupinki. ~dietaoptymalna.com Odpowiedz Link Zgłoś
iza481 Re: Siemie lniane-mielone???? 07.10.06, 18:02 Podciągam wątek do góry, może będzie bardziej widoczny i doczekamy się odpowiedzi na nasze dwa pytania. Odpowiedz Link Zgłoś
jedrus1a Re: Siemie lniane-mielone???? 07.10.06, 22:06 iza481 napisała: > Podciągam wątek do góry, może będzie bardziej widoczny i doczekamy się > odpowiedzi na nasze dwa pytania. Iza tutaj masz już odpowiedź, tylko świeżo zmielone: tiny.pl/rh77 Dokładnej (zobacz link poniżej). www.surawka.republika.pl/DK.htm Pozdr. Jędruś Odpowiedz Link Zgłoś