ulaa4 31.10.06, 18:09 witam, moze ktoś się orientuje objawem jakiej choroby mogą być błyszczące świetliste zygzaki w oczach? czasem światło rozlewa sie na cały obraz i trwa to ok. 15 minut nawet - wtedy wszystko widzę niewyraźnie... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
agiatami odklejenie siatkowki lub stan zapalny 31.10.06, 19:21 jezeli to pierwsze to nie dzwigaj niczego nawet kartofli nie odcedzaj i nie schylaj sie. i do lekarza. szybko. i nie martw sie - siatkowka sie przykleja,chodzi o to zeby sie nie odkleila za bardzo bo dluzej sie nic nie robi w domu. a po za tym nie boli a to juz bardzo duzo. Odpowiedz Link Zgłoś
rkkrakow Re: błyski w oczach 31.10.06, 20:53 tez stawiam na odklejanie sie siatkowki- do okulisty i to szybko Odpowiedz Link Zgłoś
venus22 Re: błyski w oczach 31.10.06, 21:10 Jest to bardzo charakterystyczne w migrenie z aura, Aura to sa zaburzenia wzrokowe zwykle poprzedzajace bol glowy, ale sa warianty migreny gdzie wystepuje sama aura i inne objawy np zmeczenie BEZ nastepujacego po tym bolu glowy. Jest to migrena bez objawu bolow glowy "acephalgic migrane", "silent migrane". Tym zajmuje sie neurolog. (powinien) Venus Odpowiedz Link Zgłoś
rkkrakow Re: błyski w oczach 31.10.06, 21:13 myslę że zauważyłaby gdyby miała po tym migrenę... Odpowiedz Link Zgłoś
venus22 Re: błyski w oczach 31.10.06, 22:08 napisalam wyraznie -jest takze forma migreny BEZ BOLOW glowy. Jest to nadal migrena, ale glowa nie boli. Venus Odpowiedz Link Zgłoś
venus22 Re: błyski w oczach 31.10.06, 22:14 to znaczy, zaburzenia wzrokowe czyli aura to tez migrena. Venus Odpowiedz Link Zgłoś
artur737 Re: błyski w oczach 01.11.06, 15:42 To nie musi byc odklejanie siatkowki ale te mozliwosc trzeba szybko sprawdzic. Wszelkie blyski w oku nalezy zawsze weryfikowac jak najszybciej na ostrym dyzurze okulistycznym. Odpowiedz Link Zgłoś
ulaa4 Re: błyski w oczach 01.11.06, 15:02 dzięki za odpowiedzi! musze zapisać się jak najszybciej na wizytę u okulisty. głowa czasem boli... Odpowiedz Link Zgłoś
bekasia1 Re: Ale straszą! 02.11.06, 20:46 Ale Cię nastraszyli odklejeniem siatkówki! Ja bym stawiała na aurę połączoną z migreną. Pierwszy raz pokazały mi się świecące zygzaki jakieś 20 lat temu, mama mi powiedziała, że to na tle nerwowym, chyba miała rację. Pokazują mi sie co parę miesięcy, czasem jeszcze rzadziej, nie zauwazyłam zeby zawsze potem bolała głowa, ale czuję się po nich zmęczona, bo zakłócają widzenie. Z tymi "piorunami" da się żyć, czego jestem przykładem. Oczywiście możesz udać się do lekarza, ale nie licz na pomoc. Na ogół mówią, że to na tle nerwowym, albo że zwyrodnienie. Odpowiedz Link Zgłoś