Dodaj do ulubionych

Odsłonięte szyjki zębów

IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 31.03.03, 14:55
Czy ktoś ma podobny problem i trafił na dentystę, który się do niego
ustosunkował? Byłam u dwóch lekarzy: jeden sprawę zbagatelizował, drugi
straszył paradontozą. Prawdę mówiąc właśnie obawa przed paradontozą skłoniła
mnie do rozpoczęcia tego wątku. Byłabym wdzięczna za rady, jak można
zahamować odsłanianie się szyjek.
Obserwuj wątek
    • Gość: midm Re: Odsłonięte szyjki zębów IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 31.03.03, 15:16
      Jesli bola stosowac paste typu Sensodyne, wykonywac tez masaze dziasel jakby
      naciagajac je na zeby miekka szczoteczke jesli opadaja, plukac jame ustna
      plynem, no i wydaje mi sie, ze dentysta moze tez pokryc czyms zeby choc nei
      wiem na ile to pomaga paradontozie.
      • Gość: Artur Re: Odsłonięte szyjki zębów IP: *.usask.ca 31.03.03, 16:49
        Zdawalo mi sie, ze standardowym postepowaniem kiedy szyjki sa odsloniete jest
        relatywnie drobny zabieg graftowania z podniebienia na dziasla. Kazdy dentysta
        powinien wiedziec gdzie takie zabiegi sa robione i wyslac tam swojego pacjenta
        z paradontoza na leczenie. Troche dziwi mnie fakt, ze az dwoch dentystow to
        zbagatelizowalo. Powazny sygnal by do nich juz nigdy wiecej nie chodzic.
        Natomiast zapobieganie dalszej paradontozie to nic innego jak summienne
        codzienne czyszczenie i flosowanie zebow. Wystarczy jedno czyszczenie
        szczoteczka i jedno flosowanie dziennie, bo prochnica wymaga przynajmniej 24
        godziny niezakloconego niczym rozwoju, ale czyszczenie musi byc zrobione
        dobrze. Nie ma wiec koniecznosci czyszczenia zebow po kazdym posilku. Raczej
        wrecz przeciwnie, czeste czyszczenie spowoduje uszkodzenie mechaniczne szyjek,
        oslabienie zebow i bole. Chyba, ze ktos czysci zeby bardzo niedokladnie. Wtedy
        ilosc czyszczen byc moze kompensuje brak jakosci.
        Ja i moja rodzina od lat czyscimy zeby tylko raz dziennie, i od lat nikt z nas
        nie ma nowych ubytkow. Dzieci nie maja ani jednej dziury z zebach jako jedyni w
        calej szkole.
        Jakis dobry dentysta powinien dokladnie nauczyc jak czyscic i jak flosowac. Sa
        tez dostepne specjalne pastylki barwiace, ktorymi mozna sprawdzic jakosc
        swojego czyszczenia zebow. Po rozgryzieniu tabletki miejsca niedoczyszczone
        zabarwiaja sie na czerwono.

Paradontoza jest potencjalnie grozna choroba, ktora nie tylko szpeci wyglad ale
        grozi powaznymi konsekwencjami ukladu sercowo-naczyniowego w tym zawalu serca.
        • Gość: Dosia Re: Odsłonięte szyjki zębów IP: 195.217.253.* 31.03.03, 17:52
          Gość portalu: Artur napisał(a):
          > codzienne czyszczenie i flosowanie zebow. Wystarczy jedno czyszczenie
          > szczoteczka i jedno flosowanie dziennie, bo prochnica wymaga przynajmniej 24
          > godziny niezakloconego niczym rozwoju, ale czyszczenie musi byc zrobione
          > dobrze. Nie ma wiec koniecznosci czyszczenia zebow po kazdym posilku.

Tu bym chyba jednak polemizowala. Po pierwsze, ze swieca by szukac czlowieka,
          ktory umie (i chce mu sie) czyscic zeby b. dokladnie. Jedno czysczenie dziennie
          tzn. jedno na 24 godziny... Czyli akurat na styk. A co jezeli ktos ma slabo
          zmineralizowane zeby i prochnica zaczyna mu sie po... 23 godzinach? Moim
          zdaniem niemycie zebow przez tak dlugi czas prowadzi do znacznego oslabienia
          szkliwa. Po co do czegos takiego doprowadzac? 2 razy dziennie moim zdaniem to
          minimum. Zreszta jak Ty to sobie wyobrazasz. Nie myc zebow wieczorem tzn. klasc
          sie spac z resztkami wszystkich posilkow w ciagu dnia, czy moze nie myc rano -
          to nieswiezy oddech przez caly dzien.

Dziwne te Twoje teorie kolego.

Poza tym. Nie tylko o prochnice tu chodzi, ale wlasnie o choroby dziasel.
          Plytka nazebna, bakterie, nie powoduja jedynie prochnicy, ale wlasnie zapalanie
          dziasel co prowadzi do paradontozy. Jedno mycie na 24 godziny oznacza, ze przez
          te 24 godziny na zebach non-stop zyja sobie bakterie, ktore podrazniaja dziasla.

Raczej
          > wrecz przeciwnie, czeste czyszczenie spowoduje uszkodzenie mechaniczne
          szyjek,
          > oslabienie zebow i bole.

Nieprawda. Stosowanie plynu do plukania przed myciem zebow sprawia, ze plytke
          nazebna latwiej usunac. Uzywajac TYLKO miekkich szczoteczek unikamy ranienia
          dziasel.

Chyba, ze ktos czysci zeby bardzo niedokladnie. Wtedy
          > ilosc czyszczen byc moze kompensuje brak jakosci.
          > Ja i moja rodzina od lat czyscimy zeby tylko raz dziennie, i od lat nikt z
          nas
          > nie ma nowych ubytkow. Dzieci nie maja ani jednej dziury z zebach jako jedyni
          w
          >
          > calej szkole.

Bardzo to ciekawe, podobnie jak to, ze moj dziadek, ktory ma obecnie 89 lat ma
          wszystkie zeby zdrowe - watpie jednak, zeby sposob ich mycia mial tu
          jakiekolwiek znaczenie.
          • Gość: Artur Re: Odsłonięte szyjki zębów IP: *.saskatoonhealthregion.ca 31.03.03, 18:31
            Gość portalu: Dosia napisał(a):

> Tu bym chyba jednak polemizowala. Po pierwsze, ze swieca by szukac czlowieka,
            > ktory umie (i chce mu sie) czyscic zeby b. dokladnie. Jedno czysczenie
            dziennie
            >
            > tzn. jedno na 24 godziny...

Mnie to zajmuje kilka minut (2-3 min) a nie 24 godziny. Ale zajelo mi to troche
            czasu by nauczyc sie myc zeby dobrze. Osobiscie tez czyszcze zeby swoim
            dzieciom, nie dowierzajac ich technice mycia. Starszy juz zaczyna myc sam, ale
            on ma 12 lat. Od czasu do czasu go sprawdzam. A moje dzieci sa naprawde
            jedyne w szkole bez prochnicy i problemow z dziaslami.

2 razy dziennie moim zdaniem to
            > minimum. Zreszta jak Ty to sobie wyobrazasz. Nie myc zebow wieczorem tzn.
            klasc
            > sie spac z resztkami wszystkich posilkow w ciagu dnia, czy moze nie myc rano -

> to nieswiezy oddech przez caly dzien.
            Nie wierzysz w swoje zdolnosci mycia zebow, to lepiej tego nie rob tylko raz
            dziennie.
            Jezeli mam wazna rozmowe i mi bardzo zalezy na czystym oddechu to myje zeby
            drugi raz dziennie. Ale nie robie tego dla zapobiegania prochnicy czy zdrowych
            dziasel. Robie to tylko dla bezwonnego oddechu.

>
            > Dziwne te Twoje teorie kolego.

Nauczyl mnie tego moj wlasny dentysta, ale czlowiek swiatly i oczytany i
            ktoremu bardzo wierze. Decyzje mojego dentysty sa oparte na opublikowanych
            badaniach naukowych.
            Moge tez przypomniec ze jestem Kanadyjczykiem i 15 lat mieszkam poza Polska.
            A tak na marginesie to cala gama polnocnoamerykanskich dogmatow medycznych jest
            diametralnie roznych o tych znanych mi w Polsce. Jak dotad te amerykanskie
            lepiej mi sie sprawdzaja w zyciu.

>
            > Poza tym. Nie tylko o prochnice tu chodzi, ale wlasnie o choroby dziasel.
            > Plytka nazebna, bakterie, nie powoduja jedynie prochnicy, ale wlasnie
            zapalanie dziasel co prowadzi do paradontozy. Jedno mycie na 24 godziny
            oznacza, ze przez te 24 godziny na zebach non-stop zyja sobie bakterie, ktore
            podrazniaja dziasla.

Tak jest jak piszesz. Ale widocznie lokalne mechanizmy obronne sa wystarczajace
            i wystarczy zrobic z bakteriami porzadek raz na dzien. Ale nie chcesz to
            wierz.

> Nieprawda. Stosowanie plynu do plukania przed myciem zebow sprawia, ze plytke
            > nazebna latwiej usunac. Uzywajac TYLKO miekkich szczoteczek unikamy ranienia
            > dziasel.

Kiedys stosowalem rozne plyny do plukania. Teraz od wielu juz lat i nie uzywam.
            Nie wydaje mi sie,ze maja one jakis szczegolny czynnik chroniacy przed
            chorobami przyzebia. Sa raczej produktem na rynku, ktory ktos produkuje i ktos
            upowszechnia rozprowadzajac o nim takie a nie inne informacje. Moze jest
            korzystny dla ludzi ktorzy zle czyszcza zeby.
            >

> Bardzo to ciekawe, podobnie jak to, ze moj dziadek, ktory ma obecnie 89 lat
            ma
            > wszystkie zeby zdrowe - watpie jednak, zeby sposob ich mycia mial tu
            > jakiekolwiek znaczenie.

Nie, to nie jest genetyka w naszym przypadku, jak sugerujesz. Kiedys oboje z
            zona mielismy ogromne problemy z dziaslami i z prochnica. Pozostalo nam od tego
            czasu na pamiatke mnostwo plomb. Nasze problemy skonczyly sie kiedy nas
            nauczono jak czyscic zeby juz tu w Kanadzie juz po wyjezdzie z Polski. Od tego
            czasu nie mamy plomb w nowych miejscach ani chronicznych problemow z
            dziaslami. Stare plomby musimy od czasu do czasu wymieniac bo co sie stalo to
            sie juz nie odstanie. Wiadomo plomba ma ograniczony czas zycia. Ale nasze
            dzieci nie maja najmniejszego ubytku, a przeciez jedza slodycze jak inne
            dzieci.
            • Gość: zagrożony Co to jest flosowanie? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 31.03.03, 20:13
              • Gość: fanny Re: Co to jest flosowanie? IP: *.chello.pl 31.03.03, 21:15
                Czyszczenie nitka przestrzeni miedzyzebowych.
            • Gość: beemka Re: Odsłonięte szyjki zębów IP: *.acn.waw.pl 03.04.03, 22:38

>
              > Mnie to zajmuje kilka minut (2-3 min) a nie 24 godziny. Ale zajelo mi to
              troche
              >
              > czasu by nauczyc sie myc zeby dobrze. Osobiscie tez czyszcze zeby swoim
              > dzieciom, nie dowierzajac ich technice mycia. Starszy juz zaczyna myc sam,
              ale
              > on ma 12 lat. Od czasu do czasu go sprawdzam. A moje dzieci sa naprawde
              > jedyne w szkole bez prochnicy i problemow z dziaslami.

Przepraszam, ale jak czytam, ze dorastajacemu chlopcu tatus myje zeby to robi
              mi sie niedobrze :-( Pupe tez mu podcierasz??? Napletek myjesz??? Niektorzy
              rodzice sa jednak nadopiekunczy...

> Nie wierzysz w swoje zdolnosci mycia zebow, to lepiej tego nie rob tylko raz
              > dziennie.
              > Jezeli mam wazna rozmowe i mi bardzo zalezy na czystym oddechu to myje zeby
              > drugi raz dziennie. Ale nie robie tego dla zapobiegania prochnicy czy
              zdrowych
              > dziasel. Robie to tylko dla bezwonnego oddechu.

A ja nie masz waznej rozmowy to rano zebow nie myjesz??? A potem jade z takim
              komunikacja miejska albo pochylam sie nad uczniem i smoczy oddech zwala mnie z
              nog. Do niedawna wydawalo mi sie, ze mycie zebow 2 razy dziennie to standard,
              teraz nie dziwi mnie juz smrod w autobusie, kiedy rano jade do pracy... Nie
              mysl tylko o wlasnych zebach, ale rowniez o ludziach, ktorymi sie otaczasz i
              ktorzy narazeni sa na zaczadzenie.
    • Gość: Kontiki Re: Odsłonięte szyjki zębów IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 31.03.03, 19:52
      Dzięki serdeczne za rady! Na czym polega graftowanie? Rzeczywiście żaden ze
      stomatologów się o tym nie zająknął. Czy to jest zabieg dostępny w normalnym
      gabinecie, czy tylko w specjalistycznym? Masaż też wezmę sobie do serca.
      • Gość: Artur Re: Odsłonięte szyjki zębów IP: *.usask.ca 31.03.03, 23:43
        Nie, robi to tylko ten kto sie tego wczesniej nauczyl. Dentysta powinien
        skierowac. A zabieg polega na pobraniu malego wycinka tkanki z podniebienia
        gornego w wszczepieniu go w obnizone dziaslo. Taki wszczepiony kawalek podnosi
        gorny brzeg dziasla do przyzwoitego poziomu i przykrywa szyjki zebow.
        Wszystko robi sie w znieczuleniu miejscowym i nie jest to nic strasznego.
    • Gość: lady Re: Odsłonięte szyjki zębów IP: 148.228.174.* 01.04.03, 20:10
      co wy mowicie.
      jak sie ma odsloniete szyjki, to sie je przykrywa ale nie zadna tkanka, tylko
      odpowiednim materialem- tak jak plomba.
      ja mam swietna lekarke, od dziesieciu lat. zadna plomba mi sie nie popsula po
      niej, po innych tak. wyleczyla mi swietnie zeby.
      podaje namiar. kobieta jest naprwde super.
      Microdent
      dr. Magda kowalczyk
      ul. Meander 15
      warszawa
      • Gość: Artur Re: Odsłonięte szyjki zębów IP: *.usask.ca 01.04.03, 21:38
        Gość portalu: lady napisał(a):

> co wy mowicie.
        > jak sie ma odsloniete szyjki, to sie je przykrywa ale nie zadna tkanka, tylko
        > odpowiednim materialem- tak jak plomba.
        > ja mam swietna lekarke, od dziesieciu lat. zadna plomba mi sie nie popsula po
        > niej, po innych tak. wyleczyla mi swietnie zeby.
        > podaje namiar. kobieta jest naprwde super.
        > Microdent
        > dr. Magda kowalczyk
        > ul. Meander 15
        > warszawa
        Nie znam tej metody, ale na zdrowy rozum moze tez troche dzialac bo powinna
        oslaniac delikatna tkanke szyjek przed dzialaniem bakterii i ... szczoteczki do
        mycia zebow.
        Ciagle, jednak bardziej zalecalbym juz opisana metode ze wzgledu na 3 powody.
        1. Z uplywem czasu dziaslo moze sie dalej obnizac i odslaniac kolejne odcinki
        szyjek. Te nowe fragmenty nie bylyby chronione tym sztucznym szkliwem od Dr.
        Kowalczyk i bylby narazone na uszkodzenie.
        2. Zeby beda wygladac nieestetycznie bo korzenie pozostana przeciez odsloniete
        na calej dlugosci.
        2. Syntetyczne szkliwa i lakiery maja dosc ograniczona czasowo trwalosc.
        Powloki powinny byc wiec co jakis czas sprawdzane i reperowane.
        3. Syntetyczne szkliwa i lakiery nie zawsze sa obojetne dla zdrowia i lepiej
        jest ich miec mniej niz wiecej. Wiele materialow dentystycznych ma dzialanie
        estrogenne i moze np przyspieszac dojrzewanie seksualne albo odpowiadac za inne
        niezupelnie korzystne efekty dla zdrowia choc moze nie jest to jeszcze tak do
        konca udowodnione.

Przeszczep tkanki natomiast poza przejsciowa niedogodnoscia w czasie zabiegu i
        kilku kolejnych dni pozniej w czasie gojenia, tych problemow nie ma.
        Praktycznie zab wyglada tak jak kiedys i przy regularnym flosowaniu nigdy juz
        nic nie trzeba przy nim robic ani go poprawiac.
        Ale, jak sie obawiam, byc moze w Polsce nikt takich zabiegow nie robi. Wiec jak
        sie nie ma tego co sie lubi to ... nalezy udac sie do Dr. Kowalczyk.
        • Gość: LADY Re: Odsłonięte szyjki zębów IP: 148.228.174.* 01.04.03, 22:18
          JA SOBIE ODSLONILAM SZYJKI, BO ZA MOCNO SZOROWALAM ZEBY SZCZOTKA!!! I NIE MA TO
          NIC WSPOLNEGO Z DZIASLAMI, NIE wiem gdzie jeszcze mialabym doczepic kawalek
          miesa.
          wada dolepiania materialu jest oczywista.
          • Gość: Artur Re: Odsłonięte szyjki zębów IP: *.saskatoonhealthregion.ca 01.04.03, 22:34
            Zwykle jest akurat odwrotnie. Najpierw dziaslo opada na skutek przewleklych
            stanow zapalnych (infekcja bakteryjna na granicy zab-dziaslo) a potem do tego
            sama dokladasz problem bo szorujesz po odkrytej szyjce szczoteczka i ja
            niszczysz. Mozna uszkodzic dziaslo szczoteczka ale tylko wyjatkowo jak uzywasz
            naprawde twardej szczoteczki.
            U nas w Kanadzie twardych szczoteczek praktycznie od lat nie ma w sprzedazy. Sa
            tylko miekkie albo bardzo miekkie. Pamietam jednak, ze w Polce kiedys byly
            twarde szczoteczki. Jedna sobie nawet kiedys kupilem i byla jak metalowy
            druciak.
            A tkanke sie wszczepia niejako w srodek dziasla i robi to lekarz a nie ty sama.
            Uzywa do tego celu nitke albo kleju chirurgicznego. Wszczepiony kawalek po
            pewnym czasie kiedy sie zagoi prawie nie rozni od blony sluzowej obok.
            • Gość: lady szyjki IP: 148.228.174.* 03.04.03, 22:12

(Mozna uszkodzic dziaslo szczoteczka ale tylko wyjatkowo jak uzywasz
              > naprawde twardej szczoteczki.

o rany, ty ciagle o tym dziasle. szyjki mozna sobie uszkodzic, nie uszkadzajac
              dziasla!!
              > A tkanke sie wszczepia niejako w srodek dziasla i robi to lekarz a nie ty
              sama.

prywatenego gabinetu to sobie nie zalozylam. po polsku mowi sie zbadac sie,
              leczyc sie, wszczepic sobie cos. proponuje kurs polskiego.

• Gość: Artur Rece opadaja IP: *.saskatoonhealthregion.ca 03.04.03, 22:46
            • Gość: lady Re: Odsłonięte szyjki zębów IP: 148.228.174.* 08.04.03, 23:15

> Zwykle jest akurat odwrotnie. Najpierw dziaslo opada na skutek przewleklych
              > stanow zapalnych (infekcja bakteryjna na granicy zab-dziaslo) a potem do tego
              > sama dokladasz problem bo szorujesz po odkrytej szyjce szczoteczka i ja
              > niszczysz.
              nie mialam zadnego stanu zapalnego!!!
              mialam ubytek klinowy.
              orto dal Ci swietna odpowiedz, o co w tym wszystkim chodzi!!
    • Gość: Zosia Re: Odsłonięte szyjki zębów IP: 213.77.11.* 04.04.03, 14:19
      Słuchaj lady ! Proszę Cię, przestań zwracać uwagę na poprawność
      polszczyzny.Doceń tych lekarzy ,którzy bezinteresownie udzielają nam odpowiedzi
      na zadane pytania. Oni poświęcaja swój cenny czas, bezpłatnie dzielą się swą
      wiedzą medyczną. Ty ich strofujesz i uczysz jak mają poprawnie pisać.Wiekszość
      tych lekarzy,którzy udzielają nam cennych informacji na nasze zapytania,
      mieszka poza granicami Polski od wielu lat i sądzę, że nie studiują bez przerwy
      podręczników poprawnej polszczyzny.W pewnym momencie dojdą do wniosku,że nie
      warto ludziom pomagać, bo spotykają się z krytyką.Dla mnie liczy się
      merytoryczna wiedza na zadane pytanie, a nie ortografia i styl pisania.Za
      wizytę w prywatnym gabinecie musisz płacić duże pieniądze, a nigdy nie
      otrzymasz tak rozległej wiedzy z różnych chorób.Są rzemieślnicy, którzy nawet
      uczniowi nie zdradzą swej rozległej wiedzy,boją sie konkurencji i wyparcia z
      rynku. Pamiętaj, jeżeli poddajesz coś krytyce, to zastanów się , czy totalną
      krytyką nie zaszkodzisz sobie i innym . Dobro drugiego człowieka jest
      ważniejsze niż własne!!!!
      • Gość: beemka Re: Odsłonięte szyjki zębów IP: *.acn.waw.pl 04.04.03, 17:15
        No dobrze, ale Artur nie jest lekarzem...
        • Gość: Artur Re: Odsłonięte szyjki zębów IP: *.usask.ca 04.04.03, 17:25
          Gość portalu: beemka napisał(a):

> No dobrze, ale Artur nie jest lekarzem...

Jestem, ale nie jestem klinicysta - czyli na codzien nie lecze pacjentow.
          Zajmuje sie zdrowiem populacji jako calosci. W przeszlosci oczywiscie
          przeszedlem przez caly cykl szkolenia dla lekarzy.
          • Gość: orto Re: Odsłonięte szyjki zębów IP: *.szczecin.pl 05.04.03, 17:11
            drogi Arturze!!!!!
            przeszczep dziąsła nie jest lekarstwem na odsłonięte szyjki zębów. można go
            zastosować w każdym przypadku i u kazdego pacjenta kierując się dobrem lekarza,
            tzn kasą, którą się za ten zabieg otrzyma. W Ameryce jest to częsta praktyka, z
            jednej strony liczy się zarobek, z drugiej unika się późniejszych pretensji
            pacjenta, że można coś było jeszcze zrobić a tego nie zrobiono (i proces o
            zaniedbanie gotowy). ten zabieg ma sens tylko w niektórych przypadkach, ściśle
            określonych. dziąsło połączone jest z zębem tzw przyczepem nabłonkowym. pomimo
            podniesienia brzegu dziąsła (przeszczepem) przyczep ten się nie odnawia i
            powstaje głęboka kieszeń dziąsłowa, która w razie złej higieny, jest idealnym
            miejscem do zalegania płytki bakteryjnej, rozwoju próchnicy i parodontopatii.
            Jak widzisz zabieg ten ma swoje wady.
            Zalecałbym uzupełnienie ubytków klinowych (na szyjkach) kompomerem, ewentualnie
            lakierowanie ich lakierm fluorowym i oczywiście zmianę, na prawidłową,techniki
            szczotkowania. raz na 24 godziny to jakaś egzotyczna teoria, tak zresztą jak ta
            z tworzeniem się próchnicy po 24 godzinach zalegania płytki bakt.
            Jeżeli mimo tych zabiegów szyjki zębów dalej się będą odsłaniać, to powinno się
            wykonać analizę zgryzu w poszukiwaniu węzłów urazowych, które powinno się
            usunąć. ewentualnie należy skorygować wadę zgryzu aparatami ortodontycznymi.
            wiara w amerykańskich dentystów jest złudna, polecam ci podobny wątek na tym
            forum sprzed miesiąca-dwóch, gdzie została obnażona prawda o amerykańskiej
            stomatologii. wszystko zależy na jakiego trafi się człowieka, niezależnie od
            kontynentu.
            jeszcze jedno, szanujmy naszą polską mowę, to chyba nie duży wysiłek? niech od
            tej pory graftowanie będzie przeszczepem, a flosowanie nitkowaniem. pozdrawiam.
            orto.
            • Gość: Artur Re: Odsłonięte szyjki zębów IP: *.ss.shawcable.net 06.04.03, 07:40
              Gość portalu: orto napisał(a):

> drogi Arturze!!!!!
              > przeszczep dziąsła nie jest lekarstwem na odsłonięte szyjki zębów. można go
              > zastosować w każdym przypadku i u kazdego pacjenta kierując się dobrem
              lekarza,
              >
              > tzn kasą, którą się za ten zabieg otrzyma.

Niestety nie moge sie zgodzic. W Kanadzie ten zabieg jest pokryty
              ubiezpieczeniem ogolnym czyli wystarczy byc Kanadyjczykiem by miec go wykonanym
              za darmo. Tylko zabiegi sprawdzone i skuteczne wchodza w zakres takich
              bezplatnych uslug.

W Ameryce jest to częsta praktyka, z
              > jednej strony liczy się zarobek, z drugiej unika się późniejszych pretensji
              > pacjenta, że można coś było jeszcze zrobić a tego nie zrobiono (i proces o
              > zaniedbanie gotowy). ten zabieg ma sens tylko w niektórych przypadkach,
              ściśle
              > określonych.
              Znowu nie zgadza sie to z moimi obserwacjami. Tutaj co drugi Polak mial taki
              zabieg. Niektorzy juz kilkanascie lat temu. Jezeli ci ktorys pozwoli to zajrzyj
              im do buzi i zobaczysz, ze paradontoza jest i nich tylko wspomnieniem.

dziąsło połączone jest z zębem tzw przyczepem nabłonkowym. pomimo
              > podniesienia brzegu dziąsła (przeszczepem) przyczep ten się nie odnawia i
              > powstaje głęboka kieszeń dziąsłowa, która w razie złej higieny, jest idealnym
              > miejscem do zalegania płytki bakteryjnej, rozwoju próchnicy i parodontopatii.
              > Jak widzisz zabieg ten ma swoje wady.
              Pewnie od czasu do czasu trafi sie ktos kto ma przeciwskazania, ale ogolna
              praktyka opisanego zabiegu jest bardzo czesta.
              > Zalecałbym uzupełnienie ubytków klinowych (na szyjkach) kompomerem,
              ewentualnie
              >
              > lakierowanie ich lakierm fluorowym

Moze tutaj chodzi ci o kase, bo jest to to na czym zarabiasz na zycie.

> 24 godziny to jakaś egzotyczna teoria, tak zresztą jak ta
              > z tworzeniem się próchnicy po 24 godzinach zalegania płytki bakt.

Moze egzotyczna, ale dziala.

> wiara w amerykańskich dentystów jest złudna, polecam ci podobny wątek na tym
              > forum sprzed miesiąca-dwóch, gdzie została obnażona prawda o amerykańskiej
              > stomatologii.

Wiem bo sam na nim pisalem. A jednak na kontynencie amerykanskim ludzie do
              poznych lat zachowuja zeby - wyraznie czesciej niz w Polsce czy nawet w
              Europie. A dentysta nieuk moze zdarzyc sie wszedzie.
              Opisane w poprzednich postach nieszczesliwe wypadki dotyczyly amerykanskich
              dentystow nieobznajmionych ze starym leczeniem kanalowym w Polsce.

> jeszcze jedno, szanujmy naszą polską mowę, to chyba nie duży wysiłek? niech
              od
              > tej pory graftowanie będzie przeszczepem, a flosowanie nitkowaniem.
              pozdrawiam.

Jestes bardzo mily, kurcze, dentysto-sadysto. A nie przyszlo ci do glowy, ze
              kiedy wyjezdzalem z Polski 15 lat temu to cos takiego jak nitkowanie nie
              istnialo w slowniku. Dlatego uzylem zwrotu z angielskiego. Przy okazji wiec
              wychodzi na jaw jak marne tradycje stomatologiczne sa w Polsce.

Tak mi sie tez wydaje, ze jestes jakims znajomkiem wyzej wspomnianej pani
              doktor.

• Gość: orto Re: Odsłonięte szyjki zębów IP: *.szczecin.pl 06.04.03, 20:38

>
                > Niestety nie moge sie zgodzic. W Kanadzie ten zabieg jest pokryty
                > ubiezpieczeniem ogolnym czyli wystarczy byc Kanadyjczykiem by miec go
                wykonanym za darmo. Tylko zabiegi sprawdzone i skuteczne wchodza w zakres
                takich
                > bezplatnych uslug.

****to właśnie potwierdza moje słowa, że robią to dla kasy. nie ma nic za
                darmo, to już chyba wiesz skoro jesteś w kanadzie od tylu lat. w polsce np. "za
                darmo" to znaczy za pieniądze kasy chorych, czyli ostatecznie za pieniądze
                podatników, wykonuje się np dutowanie zębów ósmych. w efekcie praktycznie każda
                ósemka jest dłutowana a nie zwyczajnie wyrywana, bo za dłutowanie kasa płaci
                kilka razy więcej. gdyby kasa refundowała przeszczep dziąsła, to każdy pacjent
                miałby ten zabieg wykonany.
                > >
                >
                >
                > Znowu nie zgadza sie to z moimi obserwacjami. Tutaj co drugi Polak mial taki
                > zabieg. Niektorzy juz kilkanascie lat temu. Jezeli ci ktorys pozwoli to
                zajrzyj
                > im do buzi i zobaczysz, ze paradontoza jest i nich tylko wspomnieniem.

******dziwię sięże jako lekarz wypowiadasz się z taką pewnością siebie o
                dziedzinie, ktorej nie znasz. wiesz dobrze, że często przepaśćdzieli jedną
                dziedzinę medycyny od drugiej. to co ty jako laik widzisz i co uznajesz za
                wykonane prawidłowo, może być w rzeczywistości totalnie skopane.
                >
                > dziąsło połączone jest z zębem tzw przyczepem nabłonkowym. pomimo
                > > podniesienia brzegu dziąsła (przeszczepem) przyczep ten się nie odnawia i
                > > powstaje głęboka kieszeń dziąsłowa, która w razie złej higieny, jest ideal
                > nym
                > > miejscem do zalegania płytki bakteryjnej, rozwoju próchnicy i parodontopat
                > ii.
                > > Jak widzisz zabieg ten ma swoje wady.
                **********powyższej opinii nie skomentowałeś, sam widzisz, że trzeba być
                fachowcem aby można było zabrać rzeczowy głos w dyskusji. inaczej zostaje tylko
                bla, bla bla, do powiedzenia.
                > Pewnie od czasu do czasu trafi sie ktos kto ma przeciwskazania, ale ogolna
                > praktyka opisanego zabiegu jest bardzo czesta.
                > > Zalecałbym uzupełnienie ubytków klinowych (na szyjkach) kompomerem,
                > ewentualnie
                > >
                > > lakierowanie ich lakierm fluorowym
                >
                > Moze tutaj chodzi ci o kase, bo jest to to na czym zarabiasz na zycie.
                **** i tu się mylisz, zarabiam na życie ortodoncją, ale jestem na bieżąco z
                całą stomatologią
                >
                > > 24 godziny to jakaś egzotyczna teoria, tak zresztą jak ta
                > > z tworzeniem się próchnicy po 24 godzinach zalegania płytki bakt.
                >
                > Moze egzotyczna, ale dziala.
                >
                *******to twoja subiektywna ocena, nie fachowca. nawiasem mówiąc, to myjesz
                rano czy wieczorem?
                > > wiara w amerykańskich dentystów jest złudna, polecam ci podobny wątek na t
                > ym
                > > forum sprzed miesiąca-dwóch, gdzie została obnażona prawda o amerykańskiej
                >
                > > stomatologii.
                >
                > Wiem bo sam na nim pisalem. A jednak na kontynencie amerykanskim ludzie do
                > poznych lat zachowuja zeby - wyraznie czesciej niz w Polsce czy nawet w
                > Europie.
                A dentysta nieuk moze zdarzyc sie wszedzie.
                > Opisane w poprzednich postach nieszczesliwe wypadki dotyczyly amerykanskich
                > dentystow nieobznajmionych ze starym leczeniem kanalowym w Polsce.

****idea leczenia kanałowego nie zmieniła się od stu lat. różnica jest tylko w
                materiale stosowanym jako wypełnienie kanału i technice wykonania. a te nie są
                znowu takie skomplikowane, aby dentysta w polsce czy w europie ich nie znał. te
                nowe techniki, to często bajer dla pacjenta, z a który chętnie dopłaci więcej,
                co wcale nie musi oznaczać, że będzie miał lepiej zrobione

>
                > > jeszcze jedno, szanujmy naszą polską mowę, to chyba nie duży wysiłek? niec
                > h
                > od
                > > tej pory graftowanie będzie przeszczepem, a flosowanie nitkowaniem.
                > pozdrawiam.
                >
                > Jestes bardzo mily, kurcze, dentysto-sadysto.
                ******ja ciebie nie obrażam. brakuje argumentów?
                A nie przyszlo ci do glowy, ze
                > kiedy wyjezdzalem z Polski 15 lat temu to cos takiego jak nitkowanie nie
                > istnialo w slowniku. Dlatego uzylem zwrotu z angielskiego. Przy okazji wiec
                > wychodzi na jaw jak marne tradycje stomatologiczne sa w Polsce.

*******nitkę dentystyczną używała już moja babcia przed wojną. to kwestia
                środowiska z jakiego się pochodzi, niektórzy do dziś nie używają mydła, może w
                stanach by zaczęli? mogli by potem opowiadać, że w polsce żyją same brudasy.
                > Tak mi sie tez wydaje, ze jestes jakims znajomkiem wyzej wspomnianej pani
                > doktor.
                >
                *****nie wiem o kim mówisz.

*****jeszcze jedno. sam wspomniałeś o estrogenowym działaniu kompozytów. to
                jest przykład naciągania pacjentów na nowe technologie. do niedawna mówiło się,
                że amalgamat to trucizna (nikt tego nie udowodnił, a znany i stosowany w zębach
                jest od XIX wieku),.estrogeny w kompozycie to sposób nie etyczna metoda
                wykożystania lęku przed rakiem i zmuszenia pacjenta do wykonania wypełnień
                porcelanowych. Powtarzam, te nieuczciwe zachowania zdarzają się na wszystkich
                kontynentach.
            • Gość: lady Re: Odsłonięte szyjki zębów IP: 148.228.174.* 08.04.03, 22:46
              > Zalecałbym uzupełnienie ubytków klinowych (na szyjkach) kompomerem,
              ewentualnie
              >
              > lakierowanie ich lakierm fluorowym i oczywiście zmianę, na
              prawidłową,techniki
              > szczotkowania.

no wlasnie o to mi chodzilo!!!!!!!!!!!!

• Gość: lady Re: Odsłonięte szyjki zębów IP: 148.228.174.* 08.04.03, 22:49
        nie chodzilo mi o poprawna polszczyzne. to, ze ktos z mojego postu wnioskuje,
        ze ja sobie sama robie zabieg to juz o czyms swiadczy.
        z uporem maniaka powtarza, ze istnieje jedna metoda. tak, jak napisal orto
        istnieja i inne. to zalezy od przypadku.
        prosze mnie nie szpiegowac na forum;)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka