Dodaj do ulubionych

Olej kujawski

13.01.07, 15:29
zdrowy, czy smiertelna trucizna? niech doradca rozjasni sprawe?
Obserwuj wątek
    • kaprisia Re: Olej kujawski 15.01.07, 09:27
      brawurowe_dialogi napisał:

> zdrowy, czy smiertelna trucizna? niech doradca rozjasni sprawe?

Przecztaj wątek : Tłuszcze - kilka faktów, tam znajedziesz odpowiedź.

Kaprisia
    • stanley_sow Re: Olej kujawski 15.01.07, 10:09
      a wodka dla pan jak sie ma do normalnej wodki?

Z jakiegos powodu uzyto krypto nazwy: kujawski zamiast nazwac ten olej od
      ordzaju rosliny z ktorej wycisnieto. www.hipernet24.pl/prodinfo.php?
      item_id=1644 czy jadles majonez domowy? A jak sie po tym majonezie czules? Bo
      ja drugi raz w zyciu majonezu domowego sie juz nie chwyce. Chrzania ze wyciskja
      jako pierwszy ale nie pisza w jakiej temperaturze... zaklad ze na goraco.
      Rzepakowy olej to smierc.
      • pallas10 Re: Olej kujawski 15.01.07, 12:27
        Olej kujawski to inaczej olej rzepakowy to jest trucizna.Na Zachodzie nie w
        sprzedaży trakiego oleju.W Polsce tloczony na zimno porównuje sie do oliwy z
        oliwek i że ma cenne kwasy tłuszczowe omega 3.Bzdura absolutna
        • kaprisia Re: Olej kujawski 16.01.07, 14:00
          pallas10 napisała:

> Olej kujawski to inaczej olej rzepakowy to jest trucizna.Na Zachodzie nie ma w
          > sprzedaży takiego oleju.

No widzisz... a nasi eksperci go zalecają :-) mimo, że w wysoko rozwiniętych
          krajach nie wolno go podawać ludziom.

Kaprisia
    • barbara_dabrowska Re: Olej kujawski 16.01.07, 13:43
      Olej rzepakowy niskoerukowy można stosować do smażenia, gdyż podobnie jak oliwa
      z oliwek zawiera dość duże ilości kwasów tłuszczowych jednonienasyconych (w
      porównaniu z innymi olejami). Kwasy te utleniają sie bowiem wolniej niż
      wielonienasycone kwasy tłuszczowe i dzięki temu w procesie smażenia powstaje
      mniej szkodliwych wolnych rodników.
      Jako dodatek do sałatek lepiej jest stosować oleje, takie jak słonecznikowy i
      sojowy, które podaje się na zimno i w małych ilościach.
      • kaprisia Re: Olej kujawski 16.01.07, 13:58
        barbara_dabrowska napisała:

> Olej rzepakowy niskoerukowy można stosować do smażenia, gdyż podobnie jak oliwa
        > z oliwek zawiera dość duże ilości kwasów tłuszczowych jednonienasyconych (w
        > porównaniu z innymi olejami)

Czyli lepiej stosować oliwę z oliwek niż olej rzepakowy. Lepiej stosować olej,
        który kwasu erukowego nie ma wcale, bo po co spożywać truciznę jeśli nie ma
        takiej potrzeby ?

Kaprisia
        • marynia37 Re: Olej kujawski 17.01.07, 14:15
          Z olejow najlepiej smazyc na oleju kokosowym.Niektore zrodla podaly ze smazenie
          na olejach nienasyconych jest niebezpieczne,bo tworza sie dioksyny.{Zwiazki
          ktorymi zatruto prezydenta Juszczenke}.Wiec po co sie tak upierac przy smazeniu
          na olejach?A niby dlaczego nie na smalcu?Bo niemodne chociaz zdrowiej?A
          dlaczego nikt {nawet eksperci} nie zwracaja uwagi na to ze w czasie smazenia na
          olejach latwiej sie tworzy niepozadany oksycholesterol?
          • audwork Re: Olej kujawski 17.01.07, 16:25
            marynia37 napisała:

> Z olejow najlepiej smazyc na oleju kokosowym.Niektore zrodla podaly ze smazenie
            >
            > na olejach nienasyconych jest niebezpieczne,bo tworza sie dioksyny.{Zwiazki
            > ktorymi zatruto prezydenta Juszczenke}.Wiec po co sie tak upierac przy smazeniu
            >
            > na olejach?A niby dlaczego nie na smalcu?Bo niemodne chociaz zdrowiej?A
            > dlaczego nikt {nawet eksperci} nie zwracaja uwagi na to ze w czasie smazenia na
            >
            > olejach latwiej sie tworzy niepozadany oksycholesterol?

Po pierwsze:

Dioxiny kumuluja sie glownie w tluszczach zwierzecych:

www.ourfood.com/Dioxin.html
            Po drugie:

Oksycholesterol powstaje w trakcie przetwarzania kazdego pozywienia
            ktore ten cholesterol zawiera czyli pozywienia pochodzenia zwierzecego, tak wiec
            smaznie na smalcu rowniez jest jego dodatkowym zrodlem (szczegolnie jesli smazy
            sie na nim np. 5 do 6 zoltek jaj lub mozdzek zwierzecy).

Moze warto sie jednak zapoznac z tym co pisza na ten temat "durni",
            "niedouczeni", "skorumpowani" naukowcy?:

www.ppr.pl/artykul.php?id=12632
            • kaprisia Re: Olej kujawski 18.01.07, 09:12
              audwork napisał:

> Oksycholesterol powstaje w trakcie przetwarzania kazdego pozywienia
              > ktore ten cholesterol zawiera czyli pozywienia pochodzenia zwierzecego,

Mój lekarz mi powiedział,że oksycholesterol powstaje nie tylko z tego z
              pożywienia, ale z tego, który już w nas krąży, a ten w większoiści jest
              produkowany przez wątrobę.

tak wie
              > c
              > smaznie na smalcu rowniez jest jego dodatkowym zrodlem (szczegolnie jesli smazy
              > sie na nim np. 5 do 6 zoltek jaj lub mozdzek zwierzecy).

A dlaczego szczególnie wtedy ? Moje dzieci uwielbiają jajecznicę !

> Moze warto sie jednak zapoznac z tym co pisza na ten temat "durni",
              > "niedouczeni", "skorumpowani" naukowcy?:

Jakoś wyraźnie "pachniesz" mi wegetarianizmem, może się myle, ale ... w
              warzywach to dopiero nam się serwuje syf ! I co ? To jest takie zdrowe ?

Kaprisia
              • audwork Re: Olej kujawski 18.01.07, 16:08
                kaprisia napisała:

> audwork napisał:
                >
                >
                > > Oksycholesterol powstaje w trakcie przetwarzania kazdego pozywienia
                > > ktore ten cholesterol zawiera czyli pozywienia pochodzenia zwierzecego,

> Mój lekarz mi powiedział,że oksycholesterol powstaje nie tylko z tego z
                > pożywienia, ale z tego, który już w nas krąży, a ten w większoiści jest
                > produkowany przez wątrobę.

W powyzej podanym przeze mnie linku do artykulu, tez o tym napisano
                w nastepujacy sposob:

"Jest jeszcze jedno źródło oksycholesterolu wewnątrz organizmu – homocysteina,
                aminokwas powstający z metioniny.

> > tak wiec smaznie na smalcu rowniez jest jego dodatkowym zrodlem (szczegolnie
                jesli smazy sie na nim np. 5 do 6 zoltek jaj lub mozdzek zwierzecy).

> A dlaczego szczególnie wtedy ? Moje dzieci uwielbiają jajecznicę !

Przeczytaj dokladnie podany w poprzednim moim poscie link do publikacji.

> Jakoś wyraźnie "pachniesz" mi wegetarianizmem, może się myle, ale ... w
                > warzywach to dopiero nam się serwuje syf ! I co ? To jest takie zdrowe ?

Dobrze by bylo abys nauczyla sie dyskutowac w sposob bardziej merytoryczny i
                mniej personalny jesli chcesz sie czego dowiedziec od innych ludzi na grupachy
                dyskusyjnych, bo tu zadnego obowiazku czy przymusu tlumaczenia czegokolwiek nie ma.

Tym razem Ci jednak odpowiem na tak nietaktownie sformulowane pytanie:
                -nie moge "pachniec" wegetarianinem bo nim nie jestem.

Pozdrawiam.
                • kaprisia Re: Olej kujawski 19.01.07, 08:22
                  > > > tak wiec smaznie na smalcu rowniez jest jego dodatkowym zrodlem (sz
                  > czegolnie
                  > jesli smazy sie na nim np. 5 do 6 zoltek jaj lub mozdzek zwierzecy).
                  >
                  > > A dlaczego szczególnie wtedy ? Moje dzieci uwielbiają jajecznicę !
                  >
                  > Przeczytaj dokladnie podany w poprzednim moim poscie link do publikacji.

Niestety nie jestm specjalistka tak jak Ty, może więc odsłonisz rąbka tej
                  tajemnicy i napiszesz to otwartym tekstem nie każąc nam, maluczkim,
                  interpretować naukowego tekstu ?

Z góry dziękuję.

Kaprisia
              • dr_kregarz Re: Olej kujawski 18.01.07, 18:27
                kaprisia nastepna niedouczona mamusia. Twoje dzieci beda mialy zoladki do
                wymiany w wieku 21 lat.
                • kaprisia Re: Olej kujawski 19.01.07, 08:23
                  dr_kregarz napisał:

> kaprisia nastepna niedouczona mamusia. Twoje dzieci beda mialy zoladki do
                  > wymiany w wieku 21 lat.

A Twój mózg jest do wymiany już dzisiaj ..

Kaprisia
          • dr_kregarz Re: Olej kujawski 18.01.07, 18:26
            maryniu, serce moje, olej kokosowy to jest fajna rzecze na zapobieganie ciazy.
            Temperatura jest 107 czyli zjarasz chalupke. Co do tego ze smaza na tym w
            smazalniach to sie na to nie zapatruj: ty nie powinnas w ogole smazyc.
      • dr_kregarz do pani ekspert 18.01.07, 18:19
        to wszystko prawda co pani napisala, jak np tu www.plo.pl/article.php?
        sid=1713
        • marynia37 Re: do pani ekspert 19.01.07, 21:30
          Na olejach rzeczywiscie nie smaze.Nawet na oleju z oliwek.Na
          stroniewww.sfd.pl/ciekawostki mozne przeczytac w podtytule NIEBEZPIECZENSTWA
          ZYWNOSCIOWE:1/Unikaj wszystkich olejow roslinnych pochodzacych z
          soi,kukurydzy,szafranu8 ,rzepaku i bawelny. 2/Nie uzywaj wielonienasyconych
          {czyli roslinnych-moje}olejow do gotowania,smazenia ani pieczenia.Tamze podano
          uzasadnienia.
          • rojew84 Re: do pani ekspert 21.01.07, 10:45
            to na czym smażyć ?
            • astro_glide Re: do pani ekspert 21.01.07, 23:22
              rojew84 napisała:

> to na czym smażyć ?

Na patelni.
              • marynia37 Re: do pani ekspert 23.01.07, 18:25
                Najlepiej smazyc na tluszczach nasyconych czyli zwierzecych {Do wyboru}'A
                jeszcze lepiej wogole nie smazyc.
                Rownie wazne {albo i wiecej} jest pytanie :CO SMAZYC? Np w czasie smazenia
                weglowodanow moga powstawac akryloamidy.
            • krystynaopty1 Re: do pani ekspert 02.02.07, 13:51
              rojew84 napisała:

> to na czym smażyć ?

Najlepszym do smażenia ze wszystkich dostępnych tłuszczów jest i pozostanie
              nadal oczywiście sklarowane masło, mimo nachalnej naukowej skomercjalizowanej
              propagandy tłuszczów roślinnych:

dr-kwasniewski.pl/?id=2&news=623
              www.mniammniam.pl/przepisy-6216-Ghee___sklarowane_maslo.html
              Krystyna

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka