Dodaj do ulubionych

Dyskopatia ledzwiowego

03.02.07, 08:41
2lata temu na 2 poziomah ,teraz na wszystkich.Neurolg w poradni
przyszitalnej ,byla "malomowna",dala skierowanie do neurochirurga i
powiedziala ,niewiadomo ,czy podejma sie operacji.Mam pytanie ,co oznaczaja ,
nieregulaarne ogniska sklerotyzacji? zmiany obrzekowe?.Nie bede pisac opisu
calego MR ,b jest b. dlugi[diagnoza Cechy nasilonej spondylozy z
wielopoziomowa dyskopatia.Jezeli temat jest ,komus znany ,to b. prosze o
opinie.8stycznie ,ide na wizyte ,do mojej neurolog ,to bede wiedziala
wieej.Ale czlowiek wiadomo ,jest niecirpliwy.Mam coraz wieksze bole
[Zabiegi ,masaze itp ,ni nie pomogly] ,ze "lece" ,teraz caly czas na
przeciwbolowkach i zastrzkach
Obserwuj wątek
    • mmagda12 Re: Dyskopatia ledzwiowego 03.02.07, 10:18
      Sorry wizyta 8lutego
      • gosiaczek-59 Re: Dyskopatia ledzwiowego 03.02.07, 18:36
        Magda,wejdź na forum forum.2p.pl/list.php?f=25 .To forum
        neurochirurgiczne. Może tam będzie łatwiej uzyskac odpowiedź.
        • mmagda12 Re: Dyskopatia ledzwiowego 03.02.07, 19:29
          gosiaczek-59 napisała:

> Magda,wejdź na forum forum.2p.pl/list.php?f=25 .To forum
          > neurochirurgiczne. Może tam będzie łatwiej uzyskac odpowiedź.

Dzieki Gosiu ,tylko mam problemy z zalogowaniem.Sprobuje pozniej
    • tigerness.74 Re: Dyskopatia ledzwiowego 03.02.07, 18:42
      Bez urazy-ale z opisu można wnioskować, że masz niezwykle "spracowany"
      kręgosłup! Czyżby kolejny przypadek artretyzmu starczego (tym razem kręgosłupa)
      u młodej (chyba) osoby?
      • mmagda12 Re: Dyskopatia ledzwiowego 03.02.07, 19:28
        tigerness.74 napisała:

> Bez urazy-ale z opisu można wnioskować, że masz niezwykle "spracowany"
        > kręgosłup! Czyżby kolejny przypadek artretyzmu starczego (tym razem
        kręgosłupa)
        >
        > u młodej (chyba) osoby?

50 lat minelo ,to piekny wiek:D
        A tak naprawde ,to bole ostatnio daja mi tak popalic ,ze lece na tramalu itp
        Ile mozna tak cierpiec?Psycha mi wysiada.Wezme skierowanie do przychodni
        leczenia bolu ,bo zdaje sobie sprawe ,ze bole beda wieksze.Jestem przygotowana
        na najgorsze,troche "goglowalam".Zobacze ,co moja neurolog powie.A jest to
        przeurocza dr ,ktora chcialaby z calego serca pomoc,ale nie bardzo moze.Od
        mlodych lat bolaly mnie recei nogi,mialam zawroty glowy itp.Gdzie ja nie
        bylam.Teraz nawet ,jak ,ktos mnie zobaczy ,nie daje wiary ,ze mam takie
        zmiany.Co myslisz jeszze o tym ? Mam znow mase zabiegow i tak naprawde nie mam
        sily juz chodzic.
        • tigerness.74 Re: Dyskopatia ledzwiowego 03.02.07, 20:10
          Myślę, że skoro zmiany obejmują cały kręgosłup, nie ma mowy o operacji.
          Owszem-50-tka to piękny wiek-przed Tobą co najmniej 30 lat życia (oby i drugie
          50!) i dlatego trzeba znaleźć dobrego rehabilitanta-jeśli mieszkasz w W-wie,
          Królewska 1 (Przychodnia "Orto" Jacka Sobola) to właściwy wybór.
          • news21 Re: Dyskopatia ledzwiowego 04.02.07, 09:35
            Zamiast biegać po neurologach i neurochirurgach poproś na rejonie o skierowanie
            do lekarza rehabilitanta, może da się załatwić rehabilitację szybciej...
            Na takie bóle robi się specjalne ćwiczenia izometryczne, mało ale codziennie,
            plywaj też wiele na grzbicie.
            • repair Re: Dyskopatia ledzwiowego 04.02.07, 10:35
              > plywaj też wiele na grzbicie
              Przepraszam, ale na czyim grzbiecie???
              • lolipopp Re: Dyskopatia ledzwiowego 04.02.07, 11:53
                Tak pływaj koniecznie jeśli potrafisz. Styl grzbietowy jest najbardziej
                odpowiedni dla problemów z kręgosłupem.Żabka, szczególnie odkryta / przeprost
                szyji/,za bardzo obciąża kręgosłup szyjny. Pływam tym stylem już latami i widzę
                zbawienne efekty dla kręgosłupa. Poza tym co drugi dzień od 0.5-1 godz. ćwiczeń
                izometrycznych. To wykonywane regularnie powinno ci zapewnić sprawność mimo
                chorego kręgosłupa.
                Nic nie kosztuje a działa. Piszę w oparciu o własne, wieloletnie doświadczenia.
                Pozdrawiam:)
                • mmagda12 Re: Dzieki wszystkim za rady 04.02.07, 15:38
                  Problem polega na tym ,ze korzystam z rehabilitacji"na okraglo".Nie czekam ,tak
                  jak inni po m-cu ,tylko zaraz po skierowaniu na zabiegi.Pisalam kiedys neurolg
                  maz jest terapeuta manualnym .Ale teraz zapytam o te cwiczenia
                  izometryczne ,plywanie itp.To jest lekarz z ktora "mozna konie krasc",wiec sie
                  nie obrazi.A chodze do neurolog ,tylko dlatego ,ze doszlo u mnie do zaburzen
                  neurologicznych.Rodzinna oczywiscie ,ze moze da na zabiegi ,nie watpie ,ale po
                  co,musze sie leczyc pod "kontrola neurologa".Kiedy mialam rwe ,dostalam nd
                  rodzinnej 3 zatrzyki Movalisu i tabletki [jak moja neurolog byla na urlopie].a
                  dalsze leczenie powiedziala u neurolog.Pozdro
                  • repair Re: Dzieki wszystkim za rady 04.02.07, 17:14
                    Magda, jeśli mogę ci coś doradzić to zakończenie "leczenia" przez forum. Aby
                    zalecać przy Twoich objawach pływanie i ćwiczenia izometryczne trzeba Ci bardzo
                    źle życzyć.
              • lolipopp Re: Dyskopatia ledzwiowego 04.02.07, 18:21
                >Przepraszam, ale na czyim grzbiecie???
                >Magda, jeśli mogę ci coś doradzić to zakończenie "leczenia" przez forum. Aby
                zalecać przy Twoich objawach pływanie i ćwiczenia izometryczne trzeba Ci bardzo
                źle życzyć.

No tak Magda to są rzeczywiście "fachowe" porady. Zapomniawszy, że tu osobnik
                repair tylko jest fachowcem od kręgosłupów. Każdy pozostały źle ci życzy.Tylko
                jakoś nie mogę /poza złośliwościami/ doszukać się tych rzeczowych porad.
                Obawiam się, że to co pisze repair potrfiłby napisać każdy laik niezorientowany
                w kregosłupach.Wszak krytykować i wyśmiewać potrafi każdy.
                • wadera3 Re: Dyskopatia ledzwiowego 04.02.07, 18:25
                  lolipopp napisała:

Zapomniawszy, że tu osobnik
                  > repair tylko jest fachowcem od kręgosłupów.....

...i kolan:D
                  mnie zdiagnozował oba kolana, i oba nie miały prawa się wedle jego "wiedzy"
                  naprawić...
                  • mmagda12 ReRepair 05.02.07, 08:37
                    Nie lecze sie "przez internet",zle to zrozumiales.Chcialam tylko ,aby ktos
                    podzielil sie doswiadczeniami i wiedza ,co dalej robic.Lecze sie w
                    poradni.Jezeli chodzi o kregoslup szyjny ,juz dawno pisalam ,ze masaze mam
                    zabronione i jakiekolwiek cwiczenia"na wlasna reke" ,tylko wszystko pod
                    kontrola lekarza.Ledzwiowy ,dopiero zglebiam temat ,dlatego zapytalam,chociaz
                    od dawna mialam problemy.To jest problem przewlekly.Zeby nie ta rwa ,nie
                    wiedzialabym ,ze zmiany tak daleko sie posunely.Mam bole korzeniowe
                    [radiculalgie]itp.Ostatnio dorwala mnie neuralgia miedzyzebrowa.Jak to
                    cholernie bolalo,a ja myslalam ,ze to zebra:D.Dlatego ,zawsze pisze ,jak wazne
                    sa fotki,bez tago ,lekarze traktuja [oczywiscie nie wszyscy] ,czlowieka jak
                    nerwicowca ,depresja itp.Pozdro
                    • gosiaczek-59 Re: ReRepair 05.02.07, 11:16
                      Magda ,Twój obecny wątek dotyczy odcinka lędźwiowego ale wiem ,że pisałaś
                      również o szyjnym. Czy ten odcinek nie kwalifikuje się do leczenia
                      operacyjnego? Jeśli zmany są tak dalece zaawansowane i bazujesz cały czas na
                      środkach p. bólowych to czy takie rozwiązanie nie wchodziło w rachubę?
                      Pozdrawiam.
                      • mmagda12 Re: Gosiaczek 05.02.07, 13:43
                        Ostatnio lece na przeciwbolowkach z remisjami.Jezeli chodzi o
                        szyjny ,neurochirurdzy [a bylam u 2] ,powiedzieli,ze operacji nie bedzie.O
                        dluzszej rozmowie nie bylo mowy.I tak mnie zaszczyt "kopnal",ze dostalam na EMG
                        rak.Moja neurolog ,odradza ,pomimo ,ze tak cierpie.Ja sama boje sie ,ze mowe
                        wyjsc z niedowladem itp.MR szyjnego ,mialam ponad 2 lata temu,wie trza
                        nowy ,aby pomyslec o operacji.20-tego ,jade na konsultacje do
                        neuroch. ,zobaczymy ,co powie.Nie sztuka zooperowac ,kolega mia 3 operacje
                        [usuniete 3 dyski] i nastepne dwie na blizny.Pozdro
                        • gosiaczek-59 Magda 05.02.07, 14:01
                          Pytałam o szyjny bo jestem w temacie-też po przejściach i w moim wypadku była
                          poprawa . Niestety często tak jest ,że kolejne operacje wiszą nad nami z powodu
                          przeciążeń jakie powstają na pozostałych poziomach.Pozdrawiam
                        • mmagda12 Re: Gosiaczek 05.02.07, 14:11
                          Na konsultacje do neuroh. ,jade z "calym kregoslupem" ,szyjny i ledzwiowy.A
                          pisalam o szyjnym .Neurolog ,tlumaczyla mi ,ze w szyjnym mam za duze
                          zmiany.Napisze co tam mi powiedzieli.A czy mozesz mi napisac ,czy mialas
                          dyskopatie szyjnego wielopoziomowa szyjnego itp?I jakie objawy mialas?Bole
                          glowy ,zawroty ,bol calych rak[parestezje].Mam przykurcze ,lece na
                          Baclofenie,nilogrin ,memotropil i buflox itd
                          • gosiaczek-59 Magda 05.02.07, 15:20
                            Od c3 do c5 niewielkie wypukliny , c5-c7 przepukliny z uciskiem na rdzeń i
                            osteofity ,te poziomy były operowane ze stabilizacją. Objawy-drętwienie ,ból
                            najpierw jednej potem obu rąk , ból połowy twarzy i głowy,na koniec osłabienie
                            siły mięśni jednej ręki.Po operacji i rehabilitacji wszystko wróciło do
                            normy . Teraz po dwóch latach kolejna przepuklina na c4-5 i kolejna operacja
                            przede mną. Nie żałuję tamtej decyzji ,dla tego dobrego czasu warto było ,gdyż
                            leczenie zachowawcze nie pomagało.Teraz jest piekący ból całych rąk i skórcze .
                            Pozdrawiam Cię serdeczne.
                            • boguma1 Re: Magda 05.02.07, 15:55
                              tez cierpię z powodu szyjnego przynamniej tak twierdzi ortopeda i neurolog Ale
                              na rezonans nie chcą dac skierowania tylko po wyniku RTG stwierdzili
                              wielopoziomowe zmiany zwyrodnieniowe osteofity i zniesiona lordozę Mam taki
                              dziwny kłujący ból w częsci tylnej głowy przenoszący się na lewą stronę głowy ,
                              mrowienie delikatne lewej strony twarzy teraz jakby również drętwienie rąk
                              Neurolog zaleciła klasyczne masaże chodzę na nie jest dorażnie lepiej na dzień
                              dwa i od nowa to wszystko czuję Piszę "czuję' bo to jeszcze nie jest bardzo
                              silny ból, którego chciałabym uniknąć ale co robić dalej Nie odczuwam tylko
                              żadnych dolegliwości gdy nie ruszam głową ale jak tak dalej funkcjonować Mam
                              tez problem z ułożeniem głowy do snu bo też czuję te kłucia i chrupania...
                              • gosiaczek-59 Do Boguma 05.02.07, 16:39
                                Jeśli są to początkowe objawy to warto powalczyć dobrą fizjoterapią ale tylko u
                                sprawdzonego rehabilitanta ,,siedzącego,, w problemach kręgosłupa .O metodach
                                nie ma co pisać bo muszą być dobrane indywidualnie. Jeśli masz możliwość to
                                lepiej poprzedzić takie działania MRI.Dla przykładu powiem ,że mnie przez jakiś
                                czas bardzo służyły wyciągi na pętli a kiedy objawy się nasiliły ten sam zabieg
                                (podczas pierwszego doszło do zasłabnięcia) zastosowany tylko na podstawie rtg
                                doprowadziły do pogorszenia.
                                Jeśli chodzi o spanie to bardzo przyjazna jest profilowana poduszka
                                ortopedyczna i warto zainwestować w naprawdę dobrą po sprawdzeniu wysokości i
                                kształtu.
                  • repair Re: Dyskopatia ledzwiowego 05.02.07, 23:25
                    > Zapomniawszy, że tu osobnik
                    > > repair tylko jest fachowcem od kręgosłupów.....
                    Jako domniemany fachowiec, chciałem zapytać ekspertek czy zastrzyk przeciwbólowy
                    proponują Panie Magdzie przed czy po pływaniu na grzbiecie?
                    A co do rad to www.ctm.home.pl. Tu potrafią powiedzieć nieco więcej na temat
                    trudnych przypadków odkregosłupowych.
                    • renebenay Repair.. 06.02.07, 12:06
                      Bylem na www.ctm.home.pl-nie znam ich kompetencji ale sa potwornie drodzy,za
                      seans 20 minut 100 zl!!!
                      • tigerness.74 Re: Repair.. 06.02.07, 19:02
                        Widzisz Renebenay-ceny nie tylko Poznaniu są horrendalnie wysokie. Niedawno
                        usłyszałam o pewnym ortopedzie w W-wie, który bierze 400 zł za 40-45 minutową
                        wizytę-a więc jest dwukrotnie droższy...Ciekawa jestem, jak kształtują się ceny
                        we Francji (pominąwszy pakiet ubezpieczeniowy)?
                        • tigerness.74 Re: Repair.. 06.02.07, 19:06
                          Dodam tylko, że wspomniany gość oprócz AM w W-wie ukończył ponoć jakąś (dla
                          mnie jakąś) Akademię Ackermanna w Sztokholmie-może stąd ta wielce wygórowana
                          cena...? ;)
                          • martita60 Re: Repair.. 06.02.07, 19:35
                            www.gapinski.pl - gabinet w Poznaniu, ten gosciu tez ukonczyl tego Ackermanna
                            w sztokholmie, i mam nadzieje ze nie zbankrutuje, bo zamierzam sie tam wybrac z
                            moim kregoslupem
                            • boguma1 Re: Repair.. 07.02.07, 10:04
                              czy potrzeby jest rezonans magnetyczny do gabinetu Gapińskiego bo ja mam tylko
                              RTG a masażysta mówi że konieczna jest terapia manualna
                          • luks28 Re: Repair.. 07.02.07, 14:11
                            Akademia Ackermanna w Sztokholmie - prowadzi szkolenia w zakresie terapi
                            manualnej/chiropraktyki z tego co wiem szkolenie trwa 2 razy po 4 dni-
                            • renebenay Re: Tigerness.74 07.02.07, 18:32
                              Faktycznie fizjoterapeuci we Francji nie sa tani bo oscyluje miedzy 2,30-40 € za
                              seans 30 minut,wszystko jest zalezne od leczonego urazu czy choroby,uzywanego
                              sprzetu i miejsca uslugi-srednio w gabinecie seans kosztuje 16 € z czego
                              ubezpieczalnia pokrywa 80 %,po wypadkach przy pracy ubezpieczalnia pokrywa
                              wszystko-bardzo czesto sprawny fizjo ma kilku pacjentow jednoczesnie ale to juz
                              jest sprawa organizacyjna.Natomiast w Niemczech (Baden-Baden) fizjo kosztuje
                              okolo 13 € za seans 30 minut pokrywany calkowicie przez ubezpieczalnie,w
                              zaleznosci od dochodow pacjent doplaca mimo wszystko 10% i wiec fizjoterapeuta
                              kosztuje 14,30€.Mieszkajac wczesniej we Francji i teraz w Niemczech musze
                              przyznac ze,niemcy sa bardziej profesjonalni anizeli francuzi,jest tutaj ogromna
                              konkurencja i czesto pracuja ponizej taryfy.Pozdr.
                              • spector1 Re: Tigerness.74 07.02.07, 18:58
                                Tak czy owak Niemieccy fizjo. nie umywaja sie do amerykanskich.
                                Poziom w USA podciagaja waskie specjalizacje ortopedow, ktorych nie ma w UE.
                                W Niemczech poziom sie obniza poprzez ucieczke tysiecy zdolnych, ortopedow,
                                fizjo i innych specjalistow.

Spector
                                • panpepe Re: Tigerness.74 07.02.07, 19:44
                                  spector1 napisał:

> Tak czy owak Niemieccy fizjo. nie umywaja sie do amerykanskich.
                                  > Poziom w USA podciagaja waskie specjalizacje ortopedow, ktorych nie ma w UE.

A propos tych wąskich specjalizacji ortopedów i fizjoterapeutów...
                                  sam byłem świadkiem, kiedy w Stanach, w pewnej klinice, pacjent z dysfunkcją
                                  łokcia niestety nie mógłbyć przyjęty na oddział, ponieważ...
                                  ....fizjoterapeuta zajmujący się łokciami był na urlopie!!!

a gdzie holistyczne podejście do pacjenta w kształceniu fizjoterapeutów??!!
                                  ech...
                      • repair Re: Repair.. 11.02.07, 23:17
                        > Bylem na www.ctm.home.pl-nie znam ich kompetencji ale sa potwornie drodzy,za
                        > seans 20 minut 100 zl!!!
                        A nie 150 za konsultację? Fakt, najwyższa znana mi stawka.
                        Pomijając Ackerman-Łomianki, bodajże 400 PLN za wizytę. Plus jakiś chiński
                        balsam za 50. Szczegóły w wyszukiwarce. W Warszawie 100 jest normalną stawką.

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka