maciej13337 03.02.07, 13:26 Witam, Mam niespełna 17 lat a już mam 194 cm wzrostu i nie chcę dalej rosnąć.Proszę o porady co mam zrobić? Od czego to zależy ? Proszę o poważne porady. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ari33 Re: Nadmierny wzrost 03.02.07, 17:45 Rozumiem że wolałbyś mieć 165cm,i telewizory pod pachami.jeżeli szukasz pomocy na forum to uważaj bo tu bywają radykalne metody.Pomocy szukaj u lekarza.znajdziesz odpowiedniego (idz prywatnie))).Ale coś czuję że więcej i tak nie urośniesz.max do 2m.teraz to norma,sam mam 190cm.i w twoim wieku byłem bardzo chudy.Teraz nabieram i nie odjąłbym ani centymetra. Tylko żałuję że nie zapisałem się do żadnej sekcji piłki ręcznej. Odpowiedz Link Zgłoś
wo_man1 Re: Nadmierny wzrost 03.02.07, 22:09 Wzrost byłby problemem, gdybyś był nie facetem, ale kobietą. Mój przedmówca ma racje - trochę sportu, jakieś ciężary (tylko nie koksy!!!) i będziesz pięknie zbudowanym, wysokim młodym człowiekiem! Kobiety wolą wysokich, niż takich, co sięgają im do ucha. Potraktuj to jako walor, a nie karę boską. Pozdrawiam serdecznie Odpowiedz Link Zgłoś
wo_man1 Re: Nadmierny wzrost 03.02.07, 22:18 A odpowiadając na zadane pytanie - wzrostu się raczej nie zahamuje, chyba, że cierpisz na akromegalię (a to raczej wątpliwe). Spójrz na swoich rodziców i dziadków. Jeżeli nie należeli do niskich, to już wiesz, po kim odziedziczyłeś wzrost. Często dostaje się go w spadku właśnie po dziadkach, niekoniecznie rodzicach. I jeszcze - krótszy sen(w czasie snu się rośnie, jak to ładnie nas ucza) nic nie da. Dieta ograniczająca nie tyle kalorie, ile makro i mikroelementy i witaminki tez nie. Jedynie pogorszy. I na boga, nie próbuj się garbic! Pozdrowionka Odpowiedz Link Zgłoś
agulha Re: Nadmierny wzrost 04.02.07, 02:11 W przypadku tego młodego człowieka to byłaby nie akromegalia, a gigantyzm. W obu przypadkach chodzi o nadmiar hormonu wzrostu - gigantyzm: u osoby jeszcze rosnącej, akromegalia - po zakończeniu wzrostu. Dla świętego spokoju można postarać się o wizytę u endokrynologa. Odpowiedz Link Zgłoś
artur737 Re: Nadmierny wzrost 04.02.07, 04:36 Sprawdz ten gigantyzm. Rzadko bo rzadko, ale zdarza sie. Zreszta rzadkich chorob jest tak duzo, ze w koncu rozwija je az 5% populacji. Tylko bardzo dobrzy lekarze grzebia sie w rzadkich chorobach bo co tu duzo mowic jest to pracochlonne i kosztowne. Niemniej rzadkie choroby choc rzadko zdiagnozowane sa jakby to powiedziec - wszechobecne. Niestety bedziesz jeszcze kilka lat troche rosl nawet jezeli to nie jest /gigantyzm/akromegalia. Odpowiedz Link Zgłoś
foxa19 Re: Nadmierny wzrost 05.02.07, 15:23 Wrzuc na google <zespol Marfana albo <syndrom Marfana> Odpowiedz Link Zgłoś