Dodaj do ulubionych

Chondromalacja rzepek - pomocy ;)

17.02.07, 16:44
WItam,

Czy powyższą chorobę da się w ogóle leczyć czy tylko cierpieć pozostało ?

Dzięki z góry za odpowiedzi ;)
Obserwuj wątek
    • antula1 Re: Chondromalacja rzepek - pomocy ;) 17.02.07, 19:22
      Ortopeda powinien zapisać zabiegi i lekarstwo. Mojej córce seria zabiegów (typu
      krioterapia, laser, jonoforeza) i leki zażywane przez trzy miesiące pomogły.
      • free123 Re: Chondromalacja rzepek - pomocy ;) 17.02.07, 19:38
        Tylko przez 3 m-ce ?

Jakie są rokowania w tej chorobie ?
        Mam rozumieć, że tylko można podleczać i cieszyć sie chwilami bez bólu żeby
        znów cierpieć ?
        • antula1 Re: Chondromalacja rzepek - pomocy ;) 17.02.07, 19:43
          Na jak długo bez bólu nie wiem. Na razie ponad rok spokój.
        • repair Re: Chondromalacja rzepek - pomocy ;) 18.02.07, 18:38
          > Jakie są rokowania w tej chorobie ?
          Terminem chodromalacja oznacza pierwotnie pewne zmiany w chrząstce. Jest także
          stosowany do określania zespołów bólowych kolana, którym takie zmiany
          towarzyszą. Jest to czasem diagnoza-wytrych, stosowana wtedy gdy tak na prawdę
          do końca nie wiadomo skąd się bierze ból. Stąd biorą się dyskusje i
          nieporozumienia dot. "chondromalacji" na tym forum i niestety w gabinetach
          ortopedów.
          Niezależnie od przyczyny zaburzenia, jeśli tylko to możliwe należy odpowiednio
          przećwiczyć kolano POD NADZOREM WYSPECJALIZOWANEGO FIZJOTERAPEUTY. Takie
          ćwiczenia czynią często cuda dla sprawności kolana. Należy je potem kontynuować
          samodzielnie.
          Jeśli zmiany chrząstki czy też inne zaburzenia strukturalne są zbyt duże należy
          wykonać odpowiedni zabieg chirurgiczny. Decyzję odnośnie sposobu leczenia
          powinien sugerować tylko i wyłącznie specjalista który ma możliwość współpracy z
          dobrym fizjoterapeutą. A wielu niestety nie ma :-(. I stąd mamy leczenie
          "chondromalacji" tabletkami bądź innymi jeszcze bardziej nielogicznymi sposobami.

Jeśli mamy skierowanie na rehabilitację to przejmowanie się zmianami
          strukturalnymi nic nam nie da, należy skoncentrować się na ćwiczeniach.
          Odpowiednio wykonywane powinny opóźnić proces zmian zwyrodnieniowych.
      • viola_chirst Re: Chondromalacja rzepek - pomocy ;) 29.03.07, 12:51
        A jakie są objawy chondromalacji? Gdzięś czytałam, że poza bólem (czy jest on
        silny??stały?)jeszcze sztywnienie. Czy zawsze taki objaw jest? Zwłaszcza na
        początku? Pamiętacie może od czego u Was zaczęła się ta choroba, jakie były
        pierwsze objawy??
    • aurinko5 Re: Chondromalacja rzepek - pomocy ;) 17.02.07, 22:41
      Tez mam Chondromalacje rzepki.Chodzilam na rehabilitacje,fizykoterapie,bralam
      zastrzyki.Pomagalo na chwile,objawy znikaly ale przyczyna nie...Efekt?Stan
      zapalny wiezadla rzepki,plyn, a w koncu uszkodzenie wiezadla.W lipcu mam
      artoskopie kolana,gdybym wczesniej sie zdecydowala to pewnie nie doszloby do
      tego.Moge dać Ci jedna rade- cwicz miesien czworoglowy uda.Jezdzij duzo na
      rowerze.Chondromalacji nie da sie wyleczyc farmakologicznie albo poprzez
      rehablitacje, mozna jedynie na chwile zaleczyc.
      • maranka Re: Chondromalacja rzepek - pomocy ;) 18.02.07, 17:08
        ok. dwóch lat temu wykryto u mnie chondromolację , ból był taki , że w nocy
        ręką musiałam sobie przekładac nogę z boku na bok , dostałam leki i do dziś
        spokój - bez ćwiczeń i bez rehabilitacji
        • aurinko5 Re: Chondromalacja rzepek - pomocy ;) 18.02.07, 17:26
          wszystko zalezy od stopnia chondromalacji
        • free123 Re: Chondromalacja rzepek - pomocy ;) 18.02.07, 18:32
          A jakie leki przyjmowałaś ?
      • justka78 Re: Chondromalacja rzepek - pomocy ;) 18.02.07, 20:18
        tak szczerze, to chondromalację można tylko opóźniać... to jest już zmiana
        zwyrodnieniowa, a niestety nie ma jeszcze patentu na regenerację chrząstki.
        Chociaż słyszałam, że gdzieś w Szwecji wykonują coś w rodzaju przeszczepów czy
        może namnażania chrząstek... Niestety nie wiem nic dokładniejszego na ten temat.
        • maranka Re: Chondromalacja rzepek - pomocy ;) 19.02.07, 14:39
          ja przyjmowałam Piascledine
    • burchardt Re: Chondromalacja rzepek - pomocy ;) 22.02.07, 10:23
      Witam, chondromalacja skąd ja to znam. Ja mam III stopień chondromalacji.
      Właśnie wczoraj dostałam pierwszy zastrzyk dostawowy. Sama nie wiem, ale jakoś
      dzisiaj mniej nie boli. Cała terapia to 5 zastrzyków w odstępach tygodniowych.
      Dodatkowo lekarz polecił mi Arthron Complex / 3 tabletki dziennie przy III
      stopniu /.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka