Dodaj do ulubionych

ból kolana

18.02.07, 16:04
Witam. Mam już od 4 miesięcy problem z lewym kolanem. Nie mogę na nim klękać.
Boli mnie piszczel i rzepka. w szczgólności po lewej stronie. Dodatkowy ból
odczuwam przy bieganiu po obu stronach kolana. Uraz polegał na pchaniu
kolana do środko tak długo aż coś chrupło i się przewróciłam. Byłam u dóch
ortopedach, miałam rtg zaraz po urazie i ani badania ani obaj lekarze nic nie
widzą. Czy ktoś mniał może takie lub podobne objawy? Może macie doświadczenie
jak się tego pozbyć.
Obserwuj wątek
    • aurinko5 Re: ból kolana 18.02.07, 16:15
      Mam to samo.Powód?Chondromalacja rzepki,uszkodzenie wiezadła rzepki i zerwana
      łąkotka.W RTG takie rzeczy nie wychodza.Zrób USG a najlpiej MRI.W polsce
      niestey malo jest specjalistow od kolan więc nie kazdy umie postawic diagnoze.
    • jaija2 Re: ból kolana 19.04.07, 14:04
      Byłam u lekarza. Zrobił mi kolejne RTG i powiginał kolano i kazał potrzekać
      może samo przejdzie :/. Ja za to zauważyłam co innego, a mianowicie:

1. Po lewej stronie lewego kolana przy rzepce coś się rusza przy zginaniu i
      wraca na swoje miejce dzieje się tak głównie przy staniu i uginaniu nogi.
      2. Może jestem nadwrażliwa ale pomimo normalnej grubości mięśnia uda jest on
      zmieniony w stosunku do prawej nogi. chodzi o to że Zanikła ta część po prawej
      a za powstało takie jakby wybrzuszenie jest to w górnej części początku
      rzepki??
      3. Gdy robię jakieś kopnięcia czy prostowanie kolana to w rzepce nie jest
      słyszalne ale za to wyczuwalne jakby tarcie.
      4. Gdy nie raz ustanę mam całe kolano napięte i rzepka jest wtedy wyrzej i
      wszystko jest twarde jak przy obciążeniu np. przysiadem. Dodam że na początku
      było przez pierwsze 2 miesiące teraz takie sytuacje zdażają się żadziej.
      5. Gdy już się zdaży że wszystko jest rozlużnione mam czasem wrażenie że "coś
      tam jest" w tym kolanie

Teraz staram się żyć normalnie mam już za sobą pierwsze małe treningi i
      biegania ale wciąż jest ten problem doskwiera. Czy ktoś wie co tam może się
      ruszać i dlaczego zmiany w udzie i trzeszczenie w rzepce??

• repair Re: ból kolana 19.04.07, 23:47
        Doznałaś skręcenia kolana. RTG robi się wtedy standardowo, aby wykluczyć
        uszkodzenia kości. Następnie ortopeda powinien ocenić stan więzadeł, łękotek
        itp. Powinien zrobić to ręcznie odpowiednimi testami, co najwyżej w razie
        wątpliwości wspomóc się magicznym, komputerowym badaniem typu USG i MRI.
        Niestety przerasta to już możliwości/chęci wielu lekarzy. Przede wszystkim
        diagnozę powinien postawić ktoś kto się w kolanach specjalizuje.

Diagnoza determinuje rodzaj dalszego leczenia. Nic nie piszesz jak ono
        wyglądało. Zakładając, że nie zrobiono z tym nic to kontuzja zyskuje status
        nieleczonej. Kolano wtedy działa sobie jak maszyna, w której tryby wsadzono
        kij. Trzeszczy, przeskakuje, boli, zanika głowa przyśrodkowa mięśnia
        czworogłowego, coś tam się przykurcza. Czasem ta maszyna dojdzie sama jako tako
        do siebie, czasem nie.

Niezależnie od rodzaju uszkodzeń po skręceniu prędzej czy później powinien
        nastąpić trening tego kolana pod okiem fizjoterapeuty również w kolanach
        siedzącego. Ten przyśrodkowy mięsień trzeba wzmocnić, te przykurczone
        rozciągnąć, dodatkowo pomóc kolanu przypomnieć sobie jego pewne zachowania,
        które zapomniało po urazie. Ma to na celu powrót stawu do działania i
        zminimalizowanie ryzyka odnawiania sie kontuzji.

Niestety tego typu właściwe postępowanie dla 95% Polaków jest abstrakcją.
        • jaija2 Re: ból kolana 21.04.07, 21:57
          Powiem tak jedyne leczenie jakie było to rehebilitacja (która nic ie pomogła)
          po trzech miesiącach :D:D:D:D. A z uwagi iż nie mogłam zbytnio tej nogi
          wyprostować zdążyłam już tą nogę sama na siłę prostować co zresztą odniosło
          skutek. Jedynie pozostał ból co prawda nie muszę kuleć ale jedna w
          szczególności jest to dyskomfort przy ćwiczeniach które powoli próbuję znów
          wykonywać. Innego leczenie nie było żadnych leków ani maści przeciwbólowych ,
          gdyż jestem tego typu substancji przeciwna teraz tego żałuje może by pomogły :(
          • repair Re: ból kolana 22.04.07, 02:27
            Co do leków, a zwłaszcza maści to ich zastosowanie przy skręceniach kolanach
            jest bliskie zeru. Pomijając wycieczkę lekarza do ciepłych krajów.
            Co do rehabilitacji, to jak się domyślam były to naświetlania itp zabiegi zwane
            POMOCNICZYMI i w związku z tym warte w przybliżeniu tyle co maści. Pomijając
            naciągniecie NFZ (lub pacjenta) na koszty.
            Idź to dobrego fizjoterapeuty, jeśli masz możliwość, wyprowadzi Cię z tego.
            Usunięcie przykurczu, o którym piszesz to jego zadanie. Samemu można sobie
            krzywdę zrobić.
    • epistale Re: ból kolana 19.04.07, 23:28
      jest taki stary niekonwencjonalny sposob na bole kolan sprawdzajacy sie w 200%a
      wiec : liscia z kapusty wloskiej ewentual cukrowej( umyc ) rozwalkowac
      dokladnie na " nerwach" do pojawienia sie wilgotnosci i oblozyc nim kolano
      zawijajac elastycz bandazem, najlepiej na noc .Stosowac bez ograniczen ale
      efekt pojawia sie juz po pierwszym razie.pozdrawiam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka