kobra68 09.03.07, 15:56 mam pytanie odnośnie pojawiającego się śluzu w kale. czy ktoś z Was może miał taki przypadek. Nie mam innych obiawów typu ból czy krew oprócz śluzu. czym to może być spowodowane i jaką dietę należy stosować? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jeanne72 Re: Śluz w kale..... 09.03.07, 17:03 Może być spowodowane wieloma stanami chorobowymi w obrębie przewodu pokarmowego. Od mniej, do bardzo powaznych. Dlatego wybierz się do lekarza. Odpowiedz Link Zgłoś
kobra68 Re: Śluz w kale..... 10.03.07, 16:42 Wszystko się zgadza . Byłam już u 2 lekarzy i ten ostatni czyli chirurg wysyła mnie na kolonoskopię. bardzo boję się tego badania bo wiem jakie to bolesne i nieprzyjemne. Zastanawiam się dlaczego nie badają pod innymi kontami tylko odrazu dają tak inwazyjne badania??!! Odpowiedz Link Zgłoś
jeanne72 Re: Śluz w kale..... 10.03.07, 16:47 Dlatego, że to najlepsze, najbardziej miarodajne badanie. I powinnaś się cieszyć, że lekarz Cię na nie skierował. Rak jelita grubego to wciąż nasz najczęstszy nowotwór, wcześnie wykryty jest całkowicie uleczalny. O kolonoskopii możesz sobie trochę poczytać tu w wątku Lizki "badanie kolonoskopowe". Odpowiedz Link Zgłoś
jeanne72 Re: Śluz w kale..... 10.03.07, 16:49 Aha, i pamietaj, że nawet jeśli będziesz mieć kolonoskopię bez znieczulenia, to badanie DA SIĘ PRZEŻYĆ! I wcale nie jest straszne. żadne inne badanie nie da ci miarodajnego wyniku. Odpowiedz Link Zgłoś
anilah777 Re: Śluz w kale..... 11.03.07, 08:37 to badanie nie jest bolesne-wykonują je w lekkim znieczulenia, na zdecydowany wniosek pacjenta stosują narkozę.Bolesność zależy od wykonującego-ja nie czułam nic, nic nie bolało,ale lekarz był super, zresztą robiłam prywatnie Odpowiedz Link Zgłoś
kobra68 Re: Śluz w kale..... 14.03.07, 17:01 Witam. dziękuję za opis badania. Wiem na czym on konkretnie polega i dlatego się boję. Niestety w naszym szpitalu robią to w bardzo mało przyjemny sposób i jeszcze nie słyszałam opinii że jest to zabieg bezbolesny. Dałabym wszystkie pieniądze za to żeby to nie bolało. Może ktoś zna w województwie pomorskim jakiegoś dobrego specjaliste wykonującego to badanie jak lekarz a nie jak rzeźnik. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
dana303 Re: Śluz w kale..... 10.03.07, 18:27 Sluz w kale,jesli nie masz zadnych innych objawów może byc przyczyną grzybicy. Odpowiedz Link Zgłoś
jeanne72 Re: Śluz w kale..... 10.03.07, 18:38 Bardzo interesujące, aczkolwiek nieprawdziwe stwierdzenie. Odpowiedz Link Zgłoś
dana303 Re: Śluz w kale..... 10.03.07, 18:42 piszę to z własnego doświadczenia,więc jest prawdziwe pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
anilah777 Re: Śluz w kale..... 11.03.07, 08:38 śluż może być przyczyną zespołu jelita drażliwego-ja mam śluz na okrągło. Odpowiedz Link Zgłoś
jeanne72 Re: Śluz w kale..... 11.03.07, 10:17 Oczywiście, że może być skutkiem jelita drażliwego. Ale aby owo jelito drażliwe zdiagnozować, trzeba wykluczyć najpierw wszelkie inne choroby. I do tego kolonoskopia jest niezbędna. Odpowiedz Link Zgłoś
kobra68 Re: Śluz w kale..... 14.03.07, 17:02 Tylko jest jedno ale, przy jelicie drazliwym występują zaparcia lub biegunki i bolesność brzucha. Ja nie mam takich objawów. Odpowiedz Link Zgłoś
jeanne72 Re: Śluz w kale..... 14.03.07, 17:07 kobra, niekoniecznie. Nie zawsze objawy choroby są dokładnie takie, jak te opisane w książkach; zresztą śluz w kale jest jednym z objawów zespołu jelita drażliwego, a nikt nie powiedział, że inne objawy muszą wystąpić. Jednak rozpoznanie zespołu jelita drażliwego polega na WYKLUCZENIU wszelkich innych chorób. Na podstawie objawów nie można postawić diagnozy; nie da się stwierdzić, czy dolegliwości nie są spowodowane np. nowotworem, owrzodzeniami itp. Odpowiedz Link Zgłoś
kobra68 Re: Śluz w kale..... 15.03.07, 14:58 Dziękuję pani za wykład. Myslałam że odpowie mi ktoś kto ma podobne objawy do moich a nie oczekiwałam książkowych wykładów które przerabiałam już raz w szkole. Odpowiedz Link Zgłoś
jeanne72 Re: Śluz w kale..... 15.03.07, 16:35 Więc radzę pani przypomnieć sobie to, czego się pani uczyła. Pani postawa mnie zadziwia, biorąc pod uwagę, że pracuje pani w szpitalu i jest osobą dojrzałą, a nie rozchwianą emocjonalnie nastolatką. Ja kolonoskopię miałam w wieku 19 lat, bez jakiegokolwiek znieczulenie, robioną przez niewprawioną młodą lekarkę, która zafundowała mi godzinę porządnych męczarni. I jakoś od tego nie umarłam i do głowy mi nie przyszło, by nie robić badania z powodu strachu i bólu ( a ten był, zapewniam, znaczny). Poza tym, skoro "gotowa jest pani zapłacić każde pieniądze, by tak nie bolało", można wykupić znieczulenie. Jestem naprawdę zdumiona taką postawą pracownicy służby zdrowia. Odpowiedz Link Zgłoś
martalek Re: Śluz w kale..... 15.03.07, 19:23 Ja tez mam sluz w kale a do tego od czasu do czasu krew, wyniki lekko odbiegaly od normy. Zdecydowalam sie na kolonoskopie, dali mi tylko glupiego jasia gdyz narkozy nie chcialam. Badanie trwalo 30 minut, w trakcie wykryto i usunieto polipa, a do tego mam dwa rodzaje zapelen jelit. Wmawiano mi ze to zespol jelita wrazliwego. Teraz lecze sie na te zapalenia i jest w miare dobrze. Odpowiedz Link Zgłoś
kobra68 Re: Śluz w kale..... 16.03.07, 16:02 Witam panią upierdliwą. Nie wiem skąd pani wzięła informację że jestem pracownikiem służby zdrowia i nie daj Boże że pracuję w szpitalu!!!!! Tak jestem osobą dojrzałą i dlatego próbuję dowiedzieć się czegoś więcej z doświadczeń innych ludzi a nie tylko z mądrych książek. Idąc do lekarza zw łaszcza podstawowej opieki medycznej w moim mieście muszę być kuta na obie łapy bo pani doktor nie raczy ruszyć szarymi komórkami i najchętniej przepisywałaby leki tylko które już zarzywałam. A najlepiej to żebym sama sobie postawiła diagnozę i podała jakie leki ma mi wypisać. Więc prosze mi tu nie psuć humoru swoimi wywodami bo mnie one nie interesują. Odpowiedz Link Zgłoś
jeanne72 Re: Śluz w kale..... 16.03.07, 16:18 Nie jest pani pracownikiem służby zdrowia? No to nie ma pani pojęcia, jak mi ulżyło. Już zaczęłam tracić wiarę w ludzi i okazuje się, że niepotrzebnie ;) Odpowiedz Link Zgłoś
martalek Re: Śluz w kale..... 11.03.07, 22:03 jedz wiecej produktow zawierajacych blonnik, kup sobie probiotyki Odpowiedz Link Zgłoś
kate583 Re: Śluz w kale..... 15.03.07, 15:59 kobra napisała: "Myslałam że odpowie mi ktoś kto ma podobne objawy do moich a nie oczekiwałam książkowych wykładów które przerabiałam już raz w szkole. " Zachęcam do zrobienia sobie rezonansu magnetycznego głowy. Odpowiedz Link Zgłoś
kobra68 Re: Śluz w kale..... 16.03.07, 16:04 A co Ty robiłaś i nic nie znaleźli???? Szkoda bardzo mi przykro :-))) Odpowiedz Link Zgłoś
ja27-09 Proponuję przeczytać: 15.03.07, 19:39 www.polityka.pl/archive/do/registry/secure/showArticle?id=3353801 Odpowiedz Link Zgłoś
jeanne72 Re: Proponuję przeczytać: 15.03.07, 20:03 Świetny artykuł. Też radzę poczytać. Odpowiedz Link Zgłoś