Dodaj do ulubionych

Śluz w kale.....

09.03.07, 15:56
mam pytanie odnośnie pojawiającego się śluzu w kale. czy ktoś z Was może miał
taki przypadek. Nie mam innych obiawów typu ból czy krew oprócz śluzu. czym to
może być spowodowane i jaką dietę należy stosować?
Obserwuj wątek
    • jeanne72 Re: Śluz w kale..... 09.03.07, 17:03
      Może być spowodowane wieloma stanami chorobowymi w obrębie przewodu pokarmowego.
      Od mniej, do bardzo powaznych. Dlatego wybierz się do lekarza.
      • kobra68 Re: Śluz w kale..... 10.03.07, 16:42
        Wszystko się zgadza . Byłam już u 2 lekarzy i ten ostatni czyli chirurg wysyła
        mnie na kolonoskopię. bardzo boję się tego badania bo wiem jakie to bolesne i
        nieprzyjemne. Zastanawiam się dlaczego nie badają pod innymi kontami tylko
        odrazu dają tak inwazyjne badania??!!
        • jeanne72 Re: Śluz w kale..... 10.03.07, 16:47
          Dlatego, że to najlepsze, najbardziej miarodajne badanie. I powinnaś się
          cieszyć, że lekarz Cię na nie skierował. Rak jelita grubego to wciąż nasz
          najczęstszy nowotwór, wcześnie wykryty jest całkowicie uleczalny. O
          kolonoskopii możesz sobie trochę poczytać tu w wątku Lizki "badanie
          kolonoskopowe".
          • jeanne72 Re: Śluz w kale..... 10.03.07, 16:49
            Aha, i pamietaj, że nawet jeśli będziesz mieć kolonoskopię bez znieczulenia, to
            badanie DA SIĘ PRZEŻYĆ! I wcale nie jest straszne. żadne inne badanie nie da ci
            miarodajnego wyniku.
          • anilah777 Re: Śluz w kale..... 11.03.07, 08:37
            to badanie nie jest bolesne-wykonują je w lekkim znieczulenia, na zdecydowany wniosek pacjenta stosują narkozę.Bolesność zależy od wykonującego-ja nie czułam nic, nic nie bolało,ale lekarz był super, zresztą robiłam prywatnie
            • kobra68 Re: Śluz w kale..... 14.03.07, 17:01
              Witam. dziękuję za opis badania. Wiem na czym on konkretnie polega i dlatego się
              boję. Niestety w naszym szpitalu robią to w bardzo mało przyjemny sposób i
              jeszcze nie słyszałam opinii że jest to zabieg bezbolesny. Dałabym wszystkie
              pieniądze za to żeby to nie bolało. Może ktoś zna w województwie pomorskim
              jakiegoś dobrego specjaliste wykonującego to badanie jak lekarz a nie jak rzeźnik.
              pozdrawiam
    • dana303 Re: Śluz w kale..... 10.03.07, 18:27
      Sluz w kale,jesli nie masz zadnych innych objawów może byc przyczyną grzybicy.
      • jeanne72 Re: Śluz w kale..... 10.03.07, 18:38
        Bardzo interesujące, aczkolwiek nieprawdziwe stwierdzenie.
        • dana303 Re: Śluz w kale..... 10.03.07, 18:42
          piszę to z własnego doświadczenia,więc jest prawdziwe
          pozdrawiam
      • anilah777 Re: Śluz w kale..... 11.03.07, 08:38
        śluż może być przyczyną zespołu jelita drażliwego-ja mam śluz na okrągło.
        • jeanne72 Re: Śluz w kale..... 11.03.07, 10:17
          Oczywiście, że może być skutkiem jelita drażliwego. Ale aby owo jelito drażliwe
          zdiagnozować, trzeba wykluczyć najpierw wszelkie inne choroby. I do tego
          kolonoskopia jest niezbędna.
          • kobra68 Re: Śluz w kale..... 14.03.07, 17:02
            Tylko jest jedno ale, przy jelicie drazliwym występują zaparcia lub biegunki i
            bolesność brzucha. Ja nie mam takich objawów.
            • jeanne72 Re: Śluz w kale..... 14.03.07, 17:07
              kobra, niekoniecznie. Nie zawsze objawy choroby są dokładnie takie, jak te
              opisane w książkach; zresztą śluz w kale jest jednym z objawów zespołu jelita
              drażliwego, a nikt nie powiedział, że inne objawy muszą wystąpić.
              Jednak rozpoznanie zespołu jelita drażliwego polega na WYKLUCZENIU wszelkich
              innych chorób. Na podstawie objawów nie można postawić diagnozy; nie da się
              stwierdzić, czy dolegliwości nie są spowodowane np. nowotworem, owrzodzeniami
              itp.
              • kobra68 Re: Śluz w kale..... 15.03.07, 14:58
                Dziękuję pani za wykład. Myslałam że odpowie mi ktoś kto ma podobne objawy do
                moich a nie oczekiwałam książkowych wykładów które przerabiałam już raz w szkole.
                • jeanne72 Re: Śluz w kale..... 15.03.07, 16:35
                  Więc radzę pani przypomnieć sobie to, czego się pani uczyła. Pani postawa mnie
                  zadziwia, biorąc pod uwagę, że pracuje pani w szpitalu i jest osobą dojrzałą, a
                  nie rozchwianą emocjonalnie nastolatką. Ja kolonoskopię miałam w wieku 19 lat,
                  bez jakiegokolwiek znieczulenie, robioną przez niewprawioną młodą lekarkę,
                  która zafundowała mi godzinę porządnych męczarni. I jakoś od tego nie umarłam i
                  do głowy mi nie przyszło, by nie robić badania z powodu strachu i bólu ( a ten
                  był, zapewniam, znaczny). Poza tym, skoro "gotowa jest pani zapłacić każde
                  pieniądze, by tak nie bolało", można wykupić znieczulenie. Jestem naprawdę
                  zdumiona taką postawą pracownicy służby zdrowia.
                  • martalek Re: Śluz w kale..... 15.03.07, 19:23
                    Ja tez mam sluz w kale a do tego od czasu do czasu krew, wyniki lekko odbiegaly
                    od normy. Zdecydowalam sie na kolonoskopie, dali mi tylko glupiego jasia gdyz
                    narkozy nie chcialam. Badanie trwalo 30 minut, w trakcie wykryto i usunieto
                    polipa, a do tego mam dwa rodzaje zapelen jelit. Wmawiano mi ze to zespol
                    jelita wrazliwego. Teraz lecze sie na te zapalenia i jest w miare dobrze.
                  • kobra68 Re: Śluz w kale..... 16.03.07, 16:02
                    Witam panią upierdliwą. Nie wiem skąd pani wzięła informację że jestem
                    pracownikiem służby zdrowia i nie daj Boże że pracuję w szpitalu!!!!! Tak jestem
                    osobą dojrzałą i dlatego próbuję dowiedzieć się czegoś więcej z doświadczeń
                    innych ludzi a nie tylko z mądrych książek. Idąc do lekarza zw łaszcza
                    podstawowej opieki medycznej w moim mieście muszę być kuta na obie łapy bo pani
                    doktor nie raczy ruszyć szarymi komórkami i najchętniej przepisywałaby leki
                    tylko które już zarzywałam. A najlepiej to żebym sama sobie postawiła diagnozę i
                    podała jakie leki ma mi wypisać. Więc prosze mi tu nie psuć humoru swoimi
                    wywodami bo mnie one nie interesują.
                    • jeanne72 Re: Śluz w kale..... 16.03.07, 16:18
                      Nie jest pani pracownikiem służby zdrowia?

No to nie ma pani pojęcia, jak mi ulżyło. Już zaczęłam tracić wiarę w ludzi i
                      okazuje się, że niepotrzebnie ;)
    • martalek Re: Śluz w kale..... 11.03.07, 22:03
      jedz wiecej produktow zawierajacych blonnik, kup sobie probiotyki
      • kate583 Re: Śluz w kale..... 15.03.07, 15:59
        kobra napisała:
        "Myslałam że odpowie mi ktoś kto ma podobne objawy do
        moich a nie oczekiwałam książkowych wykładów które przerabiałam już raz w
        szkole. "

Zachęcam do zrobienia sobie rezonansu magnetycznego głowy.
        • kobra68 Re: Śluz w kale..... 16.03.07, 16:04
          A co Ty robiłaś i nic nie znaleźli????
          Szkoda bardzo mi przykro :-)))
    • ja27-09 Proponuję przeczytać: 15.03.07, 19:39
      www.polityka.pl/archive/do/registry/secure/showArticle?id=3353801
      • jeanne72 Re: Proponuję przeczytać: 15.03.07, 20:03
        Świetny artykuł. Też radzę poczytać.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka