Dodaj do ulubionych

glutaminian sodu

IP: *.skierniewice.cvx.ppp.tpnet.pl 30.05.03, 10:45
Wiem, że glutaminian sodu obecny jest we wszystkich kostkach rosołowych i
innych tego typu przyprawach. Chciałabym wiedzieć co to za składnik i czy
daje jakieś szkodliwe skutki dla zdrowia?
Obserwuj wątek
    • Gość: Paweł Re: glutaminian sodu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.05.03, 11:16
      Raczej nie jest bezpieczny. Kiedyś na wakacyjnych wyjazdach w góry ( w domu
      nigdy) jadłem codziennie zupki Knorra doprawione tym syfem. Na popczątku było
      OK, ale po jakimś czasie (jakieś2-3 lata) po skonsumowaniu takiej zupki
      dostawałem mdłości i bólu głowy. Widać musi to jakoś uszkadzać układ nerwowy.
      Chyba na długo, bo objawy występowały też po rocznej przerwie. Od tego czasu
      staram się unikać tej substancji, co nie jest proste, bo dodają ją nie tylko do
      kostek rosołowych i zupek ale również do wyrobów mięsnych (boczek, szynka,
      kiełbasa).
      Pozdrawiam
    • Gość: gospodyni Re: glutaminian sodu IP: *.skierniewice.cvx.ppp.tpnet.pl 30.05.03, 12:32
      Tego się właśnie obawiałam. Dotychczas używałam sporo wegety ale od dzisiaj
      koniec. Dziękuję za informację i również pozdrawiam
    • Gość: Iwka Re: glutaminian sodu IP: *.rginternet.pl 30.05.03, 23:09
      Chyba to coś niedobrego dla zdrowia ponieważ jest zakazane używanie wegety itp
      rzeczy przy karmieniu piersią. Swoj`a drogą myślałam że nie da się bez tych
      wszystkich przypraw i kostek gotować a teraz wiem ze jest to kwestia
      przyzwyczajenia się do smaku. Ja tak gotuję.

Iwka
    • Gość: itsme Re: glutaminian sodu IP: *.gl.digi.pl 31.05.03, 10:33
      Ostatnio czytałam, że glutaminian sodu uszkadza wzrok. Porównano dwa narody,
      jeden używał go mało, drugi dużo (sosy sojowe). W drugim narodzie było
      nieporównywalnie więcej chorób oczu, które prowadziły do ślepoty.
      Po tym artykule zdecydowanie mniej używam tej przyprawy.
      Pzdr.
      • Gość: melmire Re: glutaminian sodu IP: *.w80-8.abo.wanadoo.fr 01.06.03, 00:54
        A u mnie dizsiaj widzialam w sprzedazy cale sopre worki glutaminianu!
        Nastepnym razem obejrze z bliska i zobacze do czego niby ma byc :)
        • Gość: ania Re: glutaminian sodu IP: *.dip.t-dialin.net 02.06.03, 12:55
          Znany rowniez jako natriumglutamat jest powodem tzw.syndromu restauracji
          chinskiej.
          Mialam ta przyjemnosc i nie zycze nikomu! Ponoc niegrozne, ale w najgorszym
          wypadku dochodzi do wydzielenia sie wody do pluc i zaburzen oddychania!
          O powiazaniu z chorobami oczu czytalam wielokrotnie.
          Jakby nie bylo, to chemia, wiec lepiej uwazac! Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka