Dodaj do ulubionych

guz tarczycy

29.05.07, 08:42
Witam, szukam kogoś kto miał lub ma guza na tarczycy, ale szuka -a może już
znalazł-alternatywną metodę wyleczenia, np zioła czy wizyty u
Tybetańczyków.Wyniki mam w normie, nadczynności ani niedoczynności nie
stwierdzono , bynajmniej na razie, tylko na lewym płacie mam guza wielkości 4
cm.Pozdrawiam i życzę zdrowia.
Obserwuj wątek
    • zwierzchu Re: guz tarczycy 29.05.07, 09:40
      A co to za guz? Jesli zmiana lagodna albo torbiel, to leczenia nie potrzebuje.
      Jesli nowotwor zlosliwy - to natychmiast do onkologa. Zadne alternatywne metody
      raka nie wylecza. A zdecydowana wiekszosc nowotworow zlosliwych tarczycy
      swietnie sie leczy.
      Guz jest spory, warto go zbadac. Wiekszosc guzow tarczycy to gruczolaki, czyli
      zmiany lagodne. Ja mialam jedego gruczolaka i jednego mikroraka - w tym samym
      placie :-).
      Jesli masz jeszcze jaikies pytania - pisz.
      • kubarti1 Re: guz tarczycy 31.05.07, 10:48
        Witam dzięki za odpowiedź. Po 3 biopsji wynik opisany jest jako ,,tumor
        folicullaris", wcześniej był opisywany jako stan zapalny o charakterze łagodnym,
        zmiana pecherzykowa... Mam nadzieję, że to nie jest nowotwór. Obecnie piję
        zioła i robię okłady, dzięki temu nie mam dyskomfortu duszenia czy złego
        samopoczucia, co wcale nie przemawia za tym, że ten guz nie będzie rósł dalej.
        Mam nadzieję, że uda mi się uniknąć noża dzięki systematycznemu stosowaniu ziół.
        W ostateczności pójdę z wizytą do Tybetańczyków. Pozdrawiam.
    • remifa26 Re: guz tarczycy 29.05.07, 09:46
      Moja mama ma guza na prawym płacie tarczycy wielkości około 5 cm. Jest po
      badaniach, nadczynności ani niedoczynności nie stwierdzono, biopsja nie wykazała
      żadnych poważnych zmian. Obydwaj endokrynolodzy (konsultacja u dwóch dla
      pewności) polecili obserwację, czyli za pół roku mama ma się zgłosić do
      kontroli, żeby stwierdzić czy guz rośnie itp. aha guza ma prawdopodobnie od
      jakichś 15 lat.
      • kubarti1 Re: guz tarczycy 31.05.07, 10:42
        Serdeczne dzięki za odpowiedź,mój guz jest zmianą łagodną o charakterze
        pęchęrzykowatym. W sierpniu umawiałam się na operację w Wołominie, ale zaczynam
        odsuwać tą myśl, gdyż ostatnio dzięki ziołom i okładom jakie stosuję nie
        odczuwam żadnych dolegliwości związanych z guzem.Wiem, że na tą chorobę duży
        wpływ ma układ nerwowy, więc staram się żyć bezstresowo-choć jak wiadomo w
        dzisiejszych czasach jest ciężko. Mam nadzieję, że uda mi się uniknąć noża, ale
        idę jeszcze na konsultację do znanego chirurga w szpitalu Czerniakowskim. A tak
        na marginesie moja mam też ma takiego guza, tylko, że na prawym płacie.Zarówno
        sobie, mojej jak i Twojej mamie życzę zdrówka i braku wpływu tych guzów na nasze
        zdrowie i życie. Pozdrawiam.
        • zwierzchu Re: guz tarczycy 31.05.07, 23:07
          Kubarti, czemu zdecydowalas sie na operacje?
          Ze guzami pecherzykowatymi jest taki problem, ze biopsja nie daje pewnosci co
          do charakteru zmiany, dopiero badanie histopatol. materialu pooperacyjnego daje
          pewnosc. Nie strasze, bo rak tarczycy to tylko 5% wszystkich guzow (o ile
          pamietam), ale jesli lekarze zalecili Ci jednak operacje, to nie odkladaj i nie
          licz na to, ze ziola i oklady cokolwiek zalatwia. Ja z podobnym rozpoznaniem
          zdecydowalam sie na operacje, no i sie okazalo, ze to rak (ale nie podejrzany
          guzek okazal sie rakiem, tylko drugi, malutki :-).
          A jesli lekarze radza obserwowac, to obserwuj. Tylko pamietaj, ze wiekszosc
          guzow nie daje dolegliwosci, niektore moga powodowac niedoczynnosc, inne -
          dusznosci, itp., ale wiekszosc - nic.
          a w ogole to polowa Polakow ma guzki na tarczycy ;-).
          Zdrowka zycze!
        • sonatka55 Re: guz tarczycy 24.11.13, 18:50
          Proszę o pomoc.Wyniki usg tarczycy mojego męża,Tarczyca nisko położona.Echogeniczność o niejednorodna ze zmianami ogniskowymi o mieszanej echogeniczności.o wymiarach po stronie prawej od 5do 24x16 mm,po lewej o Sredn,6-16 mm.Płat prawy 27x23xx ok 65 mm,płat lewy 29x23xxok.70 mm,cieśńo szer.5 mm,węzłychłonne wzdłużnaczyńszyjnych niepowiększone.Bardzo proszę o odpowiedź
    • wiki531 Re: guz tarczycy 31.05.07, 20:36
      Mam prośbę podaj mi jakie zioła stosujesz i okłady z czego. Ja też mam guzek
      ale mam niedoczynność i hashimoto.
      • betka801 Re: guz tarczycy 01.06.07, 09:04
        Dziewczyny!Jakie zioła?
        Sprawdż sobie w internecie interpretacje Twojego guza.Koniecznie.
        Ja jestem po operacji takiego guza i radzę Tobie-dobry endokrynolog-im szybciej
        tym lepiej.Powodzenia.
        • kubarti1 Re: guz tarczycy 01.06.07, 23:14
          Witam, dzięki za odpowiedź.Kto Cię operował i gdzie, jeśli można wiedzieć. Czy
          po takiej operacji trzeba brać hormony?, a czy są jakieś inne dolegliwości lub
          taka operacja ma wpływ w jakiś sposób na życie kobiety? Czy jest wpływ na
          płodność? Mam pytanko, czy ten guz czasem dawał Ci znać o sobie? Pozdrawiam.
          • zwierzchu Re: guz tarczycy 01.06.07, 23:39
            Ziolami guza nie wyleczysz.
            Po operacji z reguly trzeba brac hormony, przynajmniej jakis czas, choc zdarza
            sie, ze np. po wycieciu jednego plata drugi wystarcza za oba. Te hormony to
            jest tabletka przed sniadaniem i po sprawie.
            Dolegliwosci po operacji nie ma. Guzy najczesciej nie daja o sobie znac - rzuc
            okiem na moj wczesniejszy post.
            Wplyw na plodnosc ma nie tyle sam guz, ile praca tarczycy - nadczynnosc badz
            niedoczynnosc. Generalnie lepiej zrobic porzadek z tarczyca przed ciaza
            (nieleczona niedoczynnosc w tracie ciazy jest grozna dla plodu).

Zajrzy tez tutaj, gdzies w polowie pliku jest artykul o skutecznosci
            diagnostycznej biopsji: www.ptendo.org.pl/arch/03_1_o.pdf
            4 cm to spory guz, moze warto go usunac i miec pewnosc, ze to nie rak (ryzyko
            jest niewielkie, kilkanascie procent, ale zawsze)?
            Pzdr
          • mariolq20 Re: guz tarczycy 01.11.22, 22:15
            Cześć, zaglądasz tutaj jeszcze? Mam parę pytan:)
      • kubarti1 Re: guz tarczycy 01.06.07, 23:18
        Nie mogę dać Ci gwarancji, że te zioła Ci pomogą. Ja piję herbatkę z przytulii,
        zioła od Bonifratrów oraz robię okłady właśnie z przytulii, skrzypu lub maści
        nagietkowej. Piję jeszcze krople na oczyszczenie tarczycy wg przepisu Tombaka.
        • betka801 Re: guz tarczycy 02.06.07, 09:40
          Byłam operowana w Szczecinie,12 lat temu.
          Do końca życia będę brała i biorę letrox,jedynie jednostki mam dozowane po
          zrobieniu testu/raz w roku/
          Czuję się dobrze,ale jestem pod kontrolą endokrynologa,czasami robię USG,
          niestety guzy mam znowu,ale raz na dwa lata biopsja,żeby wykluczyć złosliwość.
          U mnie tarczyca była bardzo duża.Operacja była konieczna.
          Jesteś osobą młodą nawet nie wiesz jakie spustoszenia w organiżmie robi
          żle funkcjonująca tarczyca.
          Nie lecz się na własną rękę,a udaj się do dobrego endokrynologa.Życzę Ci dużo
          zdrówka i pozdrawiam.
        • mariolq20 Re: guz tarczycy 01.11.22, 22:15
          Cześć? Jesteś?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka