Dodaj do ulubionych

Alergia a ból gardła

13.06.07, 22:38
Od przeszlo dwóch tygodni boli mnie gardło. Rodzinna dala mi bioparoks, ale nie bylo lepiej wiec dala skierowanie do laryngologa. Ten stwierdził, że nic mi nie jest, kazal płukac septosanem. Gardło wciąz boli, jak tylko przestaję systematycznie płukać to bol sie zwiększa. Migdalki małe, w jednym (w kraterze) było kilka białych kuleczek, ale te ponoc bardzo popularne. W każdym razie laryngolog je wydlubal, więcej nie widać. Rodzinna zasugerowała, że ten ból może być związany z moją alergią na pyłki traw. Rzeczywiscie wciąż mam katar, mimo brania leków. Nie wiem, czy przeczekać czy szukać jeszcze jakiegoś lekarza. Moze powinnam zrobic wymaz? Jeśli tak, to kiedy. Teraz plukam septosanem, psikam tymsalem.
Obserwuj wątek
    • zwierzchu Re: Alergia a ból gardła 13.06.07, 23:05
      A nie bierzesz zadnych sterydow wziewnych przypadkiem (np. Pulmicort)? One
      powoduja mikrouszkodzenia sluzowki i bol gardla. Mnie zawsze boli gardlo jak
      tylko probuje znow rozpoczac zazywanie Pulmicortu. Plukanie gardla po kazdym
      wziewie niestety nie pomaga.
      • alfa36 Re: Alergia a ból gardła 13.06.07, 23:15
        Na alergię biore tylko tabletki alertic i piję wapno. laryngolog zapisał na alergię do nosa budezonit (tak jakoś) ale zastanawiam sie nad wykupieniem, bo kilka lat temu mialam i nie pomagał.
        • zwierzchu Re: Alergia a ból gardła 14.06.07, 09:26
          Mnie budesonid pomaga, tylko trzeba go regularnie brac.
          A z tym Twoim gardlem - sprobuj moze przestac go leczyc i tylko nawilzaj? moze
          juz jest wyschniete i dlatego boli? Polecam tabletki isla do ssania, gume do
          zucia (slina pomaga), od czasu do czasu przegryzc tabletke vit. A+E (tylko nie
          codziennie, bo sie przewitaminizujesz).
        • embeel wapno 14.06.07, 09:43
          tak przy okazji: a czy to nie jest czasem tak, że albo leki p. histaminowe albo
          wapno? kiedyś nakrzyczano na mnie w poradni. ale to było wielki temu...może to
          się zmieniło.
    • wawan1 Re: Alergia a ból gardła 14.06.07, 13:32
      Właśnie od miesiąca mam to samo, a zaczęło się od drobnej infekcji w upalny
      dzień po jeździe autem z klimatyzacja. Ciągle mnie drapie gardło i jakby
      tchawica, jest leciutko zaczerwienione, a migdałki już mam dawno usunięte.
      Płuczę je i psikam Tymsalem. Kurcze jak znajdziesz coś skutecznego to napisz.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka