maltakubaa 07.08.07, 13:24 Witam,jezeli ktos wie cos na temet tego leku a co najwazniejsze ma z nim doswiadczenie prosze pisac.Z góry dziękuje. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
corutons Re: Metoclopramid!!?? 07.08.07, 15:19 Dobrze działa ale otępia, spowalnia i usypia. Odpowiedz Link Zgłoś
corutons Re: Metoclopramid!!?? 07.08.07, 15:21 Większośc osób, które go stosuje odczuwa jakieś skutki uboczne. Odpowiedz Link Zgłoś
maltakubaa Re: Metoclopramid!!?? 07.08.07, 15:41 Ale jakie skutki?tylko sennosc itp.? Odpowiedz Link Zgłoś
corutons Re: Metoclopramid!!?? 07.08.07, 15:56 Ja się spotkałam z takimi: - ospałość - otępienie - trudności z koncentracją - spowolnienie ruchowe - bóle głowy - ucisk i kłucie w klatce piersiowej - przyśpieszony puls Oczywiście nie moje wszytskie, ale mam pół rodziny z chorym żołądkiem albo refluksem. Odpowiedz Link Zgłoś
74edyta Re: Metoclopramid!!?? 07.08.07, 19:52 Ja brałam ten lek 3 lata temu, z powodu nadżerki w dwunastnicy, ale nie miałam żadnych objawów ubocznych. Nawet nie byłam senna. Każdy organizm jest inny. Odpowiedz Link Zgłoś
melisa-bb Re: Metoclopramid!!?? 07.08.07, 20:37 Brałam kiedyś ten lek i kojarzy mi sie z jednym z najgorszych okresów mojego życia. Byłam skłonna popełnic samobójstwo. Zaczęło sie od straszliwej depresjii, zaniknęły miesiączki w piersiach pojawiło sie mleko, podejrzewano mnie o guza przysadki mózgowej, potem dostałam guzki w piersiach musiałam kontrolować, samopoczucie było fatalne nie chciało mi sie nawet wstać z łózka a miałam wtedy 2 letnie dziecko.Psychicznie czułam sie tak beznadziejnie,że nie miałam siły żyć.Lekarze myśleli że przesadzam i żaden nie spytał mnie co brałam na żołądek.Sama sie zorientowałam gdy pojechałam do rodziny i tam podobny przypadek u 17 letniej bratanicy ( zanikniecie miesiaczek), rodzice podejrzewali ja o ciążę, dopiero ja wyjaśniłam i dziewczyna leczyła sie hormonalnie.Oczywiście nie piszę o wszystkich perypetiach tylko ogólnie. - Odpowiedz Link Zgłoś
melisa-bb Re: Metoclopramid!!?? 07.08.07, 20:39 Chciałabym dodać,że w tej chwili na ulotkach dołączonych do opakowania depresja jest wymieniona jako objaw uboczny, kiedyś nie było. Odpowiedz Link Zgłoś
j2334 Re: Metoclopramid!!?? 07.08.07, 23:26 Metoclopramid-typowy lek p/wymiotny ,orza regulujacy prace jelit.Podawany doraznie na oddzialach szpitalnych.Nic szczegolnego. Odpowiedz Link Zgłoś
wawan1 Re: Metoclopramid!!?? 08.08.07, 08:04 No bo ten lek podwyższa pozim prolaktyny, stąd zaburzenia cyklu i wytwarzanie mleka. Podaje się go do tzw. testu z obciązeniem przy badaniu prolaktyny. Odpowiedz Link Zgłoś
malaga1234 Re: Metoclopramid!!?? 08.08.07, 20:26 Ten lek to jakiś przeżytek.Pamietam,że 20 lat temu brała moja babcia.Teraz są nowocześniejsze środki i bez takich skutków ubocznych. Odpowiedz Link Zgłoś
corutons Re: Metoclopramid!!?? 08.08.07, 22:59 Zgadzam się z tym, że ten lek to przeżytek, ale lekarze go uparcie przepisują. Być może dlatego, że kosztuje 1,83 zł. Ten lek nie jest tylko tak bardzo popluarny u nas, w Niemczech jest też przepisywany na zaburzenia żołądkowo- jelitowe. Ja na nudności biorę Torecan, który nie ma skutków ubocznych (przynajmniej u mnie). Odpowiedz Link Zgłoś
asia289s gasprid 09.08.07, 00:32 niestety na refluks regulujace motoryke przewodu pokarmowego sa tylko 2 lekimelcoprotamid i gaspir i kilka ich odpowiednikow pod innymi nazwami,nic innego poprostu nie ma,dlategolekarze toprzypisuja,uwazam ze gasprid jest lepszy,w malych dawkach nie ma skutkow ubocznych. Odpowiedz Link Zgłoś
asia289s Re: Metoclopramid!!?? 09.08.07, 00:33 pozatym ja na refluks biore teraz tylko 12,5 mch eurothyxu,czyli t4 ,jest tonajbardziejnaturalny lek na toale lekarze nie maja o tympojecia Odpowiedz Link Zgłoś
sacz1 Re: Metoclopramid!!?? 09.08.07, 09:58 UWAGA! ten lek podnosi dosc wysoko poziom prolaktyny (jako skutek uboczny) Dlatego jesli ktos ma gruczolaka badz nadczynosc przysadki i kłopoty z wysoka prl to radze uwazac i spytac sie lekarza! Metoclopramid stosowany jest do babania prolaktyny jako "TEST MTC" Odpowiedz Link Zgłoś