01.12.07, 18:31
Dostałam ten lek na astme. Mam go brać przez 10 dni po 3 tabletki
dziennie. Lekarz mi nic nie powiedział że to sterydy dopiero w domu
wyczytałam co to za lekarstwo .Jestem w szoku-tyle skutków
ubocznych.Może ktoś z Was ma już jakieś doswiadczenie w braniu tych
tabletek i napisze jak się po nich czuje i po jakim czasie zauważył
pierwsze skutki uboczne.
Obserwuj wątek
    • gogol-3 Re: encorton 01.12.07, 19:58
      Zauważyłem, że lekarze bardzo rozrzutnie przepisują sterydy. Być może w Twoim
      przypadku to konieczność, ale ja bym poszedł do jeszcze jednego lekarza, pozdrawiam
    • livy Re: encorton 02.12.07, 10:40
      Nic Ci się po tym leku strasznego nie stanie w ciągu 10 dni brania. Brałam go
      jakies 1,5 miesiąca. Zaczynałam od 5 tabletek dziennie, a potem zmniejszanie
      dawki. Być może od tego dostałam dosyć sporego trądziku, ale ja mam w ogóle
      skłonności do łojotoku, więc ten lek tylko nasilił. Po odstawieniu uspokoiło
      się. Warto też kupić sobie tabletki z potasem w aptece, bo encorton powoduje
      zatrzymanie sodu i wody w organiźmie.
      Aha, mam nadzieje, ze lekarz przepisał Ci też lek na nadkwaśność, bo powinno się
      brać przez cały czas kuracji encortonem, który mocno nasila wydzielanie kwasu
      solnego w żołądku.
    • jeanne72 Re: encorton 02.12.07, 12:17
      Na źle leczoną astmę można nawet umrzeć. Lekarz przepisując sterydy wie, co
      robi. Nikt nie zaleca ich bez potrzeby.Sterydy to tak naprawdę jedyne leki,
      ktore mają wplyw na przebieg choroby. Nie dają może natychmiastowych rezultatów,
      ale na pewno dzialają.
      Astmy nie wolno lekceważyć i w sprawach leczenia należy ZAWSZE sluchać lekarza,
      a nie przygodnych forumowiczów, ktorzy w dodaku nie znają Twojej historii choroby.
      • gogol-3 Re: encorton 02.12.07, 17:08
        Lekarz przepisując sterydy wie, co
        > robi. Nikt nie zaleca ich bez potrzeby.

Byłem u lekarza dermatologa w związku z łojotokowym zapaleniem skóry na twarzy.
        Na dzień dobry dostałem sterydy Advantan i Diprosalic!!. Poszedłem do innego,
        zapisał Metronidazol (żaden steryd), który okazał się być wystarczająco
        skutecznym. I też się złapał za głowę jak mu na końcu wizyty powiedziałem, co
        przepisał poprzednik.
        • jeanne72 Re: encorton 02.12.07, 17:24
          Jeśli nie zauważylaś, to ten post dotyczy leczenia astmy, a nie lojotokowego
          zapalenia skóry. Zapewniam Cię, że konsekwencje niedostatecznie skutecznego
          leczenia jednego i drugiego znacznie się różnią.

I też się złapał za głowę jak mu na końcu wizyty powiedziałem, co
          > przepisał poprzednik.

Różni lekarze stosują rożne metody leczenia, zgodne ze swoimi doświadczeniami i
          wiedzą. Nie da się powiedzieć, czy akurat ten czy inny sposób jest lepszy, bo to
          co jednemu pacjentowi pomoże, u innego spowoduje zaostrzenie choroby.
          • gogol-3 Re: encorton 02.12.07, 17:40
            jeanne72 napisała:

> Jeśli nie zauważylaś, to ten post dotyczy leczenia astmy, a nie lojotokowego
            > zapalenia skóry.

Jeśli nie zauważylaś, to moje posty dotyczą... czytaj mój pierwszy post
    • snajper55 Re: encorton 02.12.07, 16:15
      Brałem encorton w większych dawkach przez pół roku. Zero skutków ubocznych.

S.
    • agiatami sa nowsze typy sterydow 02.12.07, 18:06
      ja po encortonie przytylam 20kg,i 10 minut po zazyciu nie mialam sily reki podniesc wiec siedzialam w fotelu i czekalam az minie. jak sie schylilam to tchu mi brakowalo. lek bardzo tani ale nowe ubrania -wszystko nowe trzeba kupic na caly rok-drogie i trudno kupic duzy rozmiar. zle na niego reagowalam wiec po wizytach u profesorow polozono mnie na oddzial i dostalam steryd dozylnie. ostatnio wzielam 400-sta tabletek niemieckiego sterydu i utylam tylko 5kg. dawka uzalezniona byla od wagi ciala i terapia rozpisana na kazdy dzien,dawka zmniejszala sie do 1 tabletki ostatniego dnia.rozmawialam z ludzmi,ktorzy nie mieli problemow z encortonem. lekarz nie powie ci ,ze jest lepszy lek tylko drozszy .ty musisz poszukac w internecie na kazda strone wejsc.na polska recepte kupisz w niemczech lek.chodzi o to ,ze encorton musi sie w watrobie na cos zmienic a te nowe juz sa takie jak trzeba. wszystko musi byc pod kontrola, zaufanie tez. trzeba znac indeks glikemiczny pokarmow bo np. gotowana marchewka ma duzo cukru a surowa jest ok.a ja czulam glod i gotowanymi warzywami sie zapychalam i ta marchew mnie utuczyla.
    • pulisia Re: encorton 02.12.07, 18:42
      Myślę, że w ciągu 10 dni nie odczujesz negatywnych skutków działania tego leku.
      Ja brałam go prawie pół roku (nawet szukałam informacji o tym leku na tym
      forum:)), i niestety nie było ciekawie. Miałam olbrzymi apetyt, przytyłam 11 kg,
      miałam straszne wahania nastroju, a twarz jak księżyc w pełni. Ale ja brałam na
      początku 60 mg dziennie. Odstawiłam Encorton niecały miesiąc temu, twarz zaczyna
      już przypominać moją, schudłam 3 kg, mam nadzieję, że resztę też w miarę szybko
      zgubię :) A najważniejsze jest to, że nie jestem już ciągle głodna. No i
      oczywiście to, że efekt terapeutyczny był zadowalający.
      Teraz wiem, że będę unikała sterydów jeśli tylko będzie można. Ale są to
      najsilniejsze leki przeciwzapalne i czasem nie ma wyjścia :(
      Życzę powodzenia, i nie załamuj się, w ciągu 10 dni nie doczekasz się raczej
      skutków ubocznych. Pamiętaj tylko o osłonie żołądka, ja brałam Helicid i było ok.
      • bardu Re: encorton 03.12.07, 18:45
        Ja przyjmowałam sterydy przez 2 miesiące - zaczęłam od dawki 30 mg, potem
        stopniowo zmniejszałam. Też niestety utyłam (7 kg) - byłam bez przerwy głodna.
        Niestety, udało mi się schudnąć tylko 2 kg - ale szczerze mówiąc za bardzo się
        nie starałam. Podczas przyjmowania sterydów brałam też potas. Leki w moim
        przypadku zadziałały (wcześniej miałam inną kurację przeciwzapalną, ale nie było
        poprawy, dlatego lekarka włączyła sterydy). To silnie działające, ale dobre
        lekarstwo i są sytuacje, kiedy trzeba je podać. Zaufaj swojemu lekarzowi.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka