Dodaj do ulubionych

Poziom glukozy we krwi

05.08.03, 18:09
Witam wszystkich. Robiłam sobie ostatnio badanie krwi i okazało się, że nie
mieszczę się w normie - poziom glukozy powinien wynosić od 4.2 mmol/l do 6.4
mmol/l, a ja mam 4.0. Bardzo mnie to dziwi, bo jem naprawdę dużo słodyczy.
Czy to może być cukrzyca lub jakaś inna choroba? Mam 23 lata.
Obserwuj wątek
    • Gość: Maria Re: Poziom glukozy we krwi IP: *.unknown.tele.dk 05.08.03, 18:31
      Dlatego, ze jesz za duzo slodyczy to masz za niski poziom glukozy we krwi.

To sie nazywa hipoglikemia.Twoja trzustka chyba (powtarzam chyba, bo tego nikt
      pewnie nie badal) produkuje za duzo insuliny.
      Slodyczami, bialym pieczywem, slodkimi napojami, tzw. szybkimi weglowodanami
      rozregulowujemy trzustke.Po zjedzeniu slodyczy poziom glukozy we krwi szybko
      i "wysoko" rosnie. Wtedy trzustka musi wyprodukowac duzo insuliny
      by "przerobic" ta glukoze. Jesli stan ten jest permamentny tzn. wciaz zjadasz
      za duzo slodyczy itp. to w pewnym momencie trzustka zaczyna produkowac wciaz
      za duzo insuliny i stad obnizony poziom glukozy we krwi.

Ale by to moc stwierdzic trzeba przeprowadzic 6- godzinna probe obiazania
      glukoza.
      Na czczo pobiera sie krew, potem podaje glukoze i potem co pol godziny pobiera
      sie krew w celu okreslenia zmian poziomu glukozy we krwi. Wykresla sie tzw.
      krzywa i ocenia jak sie zachowuje trzustka. Jest to dosc trudne badanie dla
      pacjenta, bo przez te 6 godzin nic nie wolno jesc.

Ale to musi sprwdzic lekarz, w kazdym badz razie zwroc uwage na swoja trzustke
      i ogranicz te slodycze.

Pozdr.
      Maria
      • matuszkiewicz Re: Poziom glukozy we krwi 05.08.03, 18:49
        Dziękuję za odpowiedź. A do jakiego lekarza mam pójść? Pierwszego kontaktu? Czy
        może najpierw spróbować przestać jeść słodycze i po jakimś czasie powtórzyć
        badanie krwi?
    • Gość: Mariusz Re: Poziom glukozy we krwi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.08.03, 18:54
      O cukrzycy mówimy gdy poziom glukozy jest odpowiednio wysoki (hiperglikemia), a
      nie niski. Wartość glikemii jaka wymieniasz na czczo jest prawidłowa. Możesz
      spać spokojnie. Wielokrotne oznaczenia glikemii należy rozważyć jeśli
      występowały obawy sugerujące hipoglikemii (zasłabniecia z potami, drżeniem rąk,
      biciem serca, niepokojem). Słodyczne warto ograniczyć bo za kilka/kilkanaście
      lat może nie być już tak słodko. Pozdrawiam.
      • matuszkiewicz Re: Poziom glukozy we krwi 05.08.03, 19:09
        Zdarza mi się coś takiego, że serce bije mi szybko bez powodu (a raczej wali),
        to przychodzi nagle i zwykle po krótkim czasie mija. No i nie da się ukryć, że
        ostatnio wciąż czuję taki dziwny niepokój. Ale wyniki są w normie? Aha, do
        jakiego lekarza mogłabym pójść?
        • Gość: amlutka Re: Poziom glukozy we krwi IP: armagedon:* 05.08.03, 19:29
          Wystarczy jeśli pójdziesz do internisty, który może zlecić badanie cukru na
          czczo i po posiłku.
        • Gość: Mariusz Re: Poziom glukozy we krwi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.08.03, 20:00
          Objawy hipoglikemii zwykle nie ustępują samoistnie i trwają dłużej, a poziom
          glukozy masz prawidłowy. Wniosek prosty: poziom glukozy o jakim pisałaś nie
          jest wskazaniem do wizyty u lekarza. Pozdrawiam.
    • matuszkiewicz Re: Poziom glukozy we krwi 11.08.03, 21:24
      Bardzo dziękuję wszystkim za odpowiedzi.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka