Gość: iwona IP: *.pkobp.pl 28.08.03, 09:06 mam pytanie dotyczace tej choroby - czy moge prosic o objawy, sposob leczenie i ewentualne powiklania bede wdzieczna za kazde informacje Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: tangerines Borelioza IP: *.pop.e-wro.net.pl 28.08.03, 14:53 BORELIOZA a nie bolerioza. Dużo informacji jest w sieci. Wrzuć w wyszukiwarkę poprawną nazwę i poczytaj. Pierwszym objawem jest zaczerwienienie wokół miejsca ugryzienia kleszcza - taka obrączka. np: www.szczepienia.sanepid.pl/borelioza.php wiem.onet.pl/wiem/01385e.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jo Re: bolerioza IP: *.nwrk.east.verizon.net 28.08.03, 19:02 -ten watek byl juz pare razy na forum, poszukaj -wazne jest zeby wczesnie sie zorientowac i wlaczyc kuracje antybiotykowa (dlugie leczenie 21-28 dni) -czasem nie wystepuja pierwsze objawy:rumien , zle samopoczucie i goraczka mozna zrobic test w sanepidzie (platny, 80zl)lub w szpitalu na zakaznym(za darmo ale skierowanie potrzebne) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: iwona Re: bolerioza IP: *.pkobp.pl 29.08.03, 14:25 dzieki za ogolne wiadomosci - tyle to wiem wlasciwie sytuacja jest nietypowa - moj narzeczony (za 2 tygodnie slub) wlasnie z czyms takim poszedl do lekarza (ponoc specjalisty od chorob zakaznych i tropikalnych) i ten niestety nie wykluczyl boreliozy ale 100% nie dal bo objawy dosc nietypowe przepisal amotaks na 20 dni interesuje mnie jak w praktyce wyglada skutecznosc leczenia i ewentualne nawroty i powiklania Odpowiedz Link Zgłoś