smoga 31.08.08, 16:54 Zwracam się z pytaniem do lekarzy, którzy zaglądają na to forum , bo na innych forach nie uzyskałam odpowiedzi: czy podczas infekcji bakteryjnej dróg moczowych można przyjmować Sorbifer, czy nie będzie to pożywka dla bakterii? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
p.atryk Prosze zapytac lekarza prowadzacego 31.08.08, 17:05 Ten preparat nie moze stranowic "pozywki" dla bakterii, ale moze uposledzac wchlanianie niektorych antybiotykow. Prosze o konkrety zapytac lekarza prowadzacego. Odpowiedz Link Zgłoś
lil-a3 do P.atryka 31.08.08, 17:27 witaj, Proszę o wyjaśnienie , dlaczego np. Sorbifer, Ascofer bądź Hemofer jako preparaty żelaza nie mogą stanowić "pożywki" dla bakterii, które do zycia potrzebują żelaza, takich jak np. Pseudomonas Aeruginosa? Oczekuję poważnej odpowiedzi. Pozdrawiam.Lila. Odpowiedz Link Zgłoś
maga_luisa Re: do P.atryka 31.08.08, 22:02 Idąc tym tropem, można by zabronić pacjentowi stosującemu antybiotyk spożywania jakichkolwiek pokarmów - bo wszak bakterie czymś się odżywiają, prawda? ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
smoga Re: Prosze zapytac lekarza prowadzacego 31.08.08, 20:22 No właśnie jeden lekarz powiedział, że może być pożywką i żeby nie podawać, a inny że można preparat żelaza podawać, więc już w końcu nie wiem. Mama ma niedokrwistość i jest osłabiona, a antybiotyk (Zinnat)jeszcze bardziej ją osłabia. Odpowiedz Link Zgłoś
lil-a3 Re: Prosze zapytac lekarza prowadzacego 31.08.08, 23:19 No ale nikt mi nie odpowiedział, czy ładowanie żelaza w celu zapobieżenia anemii z niedoboru - w postaci preparatów np Sorbifer-przy infekcjach np chlamydiami pneumoniae , czy pseudomonas aeruginosa - potrzebującymi do rozwoju właśnie żelaza - jest wskazane. No i nawet , czy spożywanie pokarmów bogatych w ten pierwiastek (wątróbka np, czerwone mięso wołowe itp) nie sprzyja zaostrzeniu tego typu infekcji,pytam, bo i mnie to dotyczy, pozdrawiam i proszę o poważną odpowiedź.Lila. Odpowiedz Link Zgłoś
smoga Re: Prosze zapytac lekarza prowadzacego 01.09.08, 14:10 No to czekamy obie..... Odpowiedz Link Zgłoś
maga_luisa Re: Prosze zapytac lekarza prowadzacego 01.09.08, 15:01 Żelazo zmniejsza wchłanianie niektórych antybiotyków, ale samo z siebie nie stymuluje wzrostu flory bakteryjnaj. Odpowiedz Link Zgłoś
p.atryk To nie miejsce na wyklady z mikrobiologii... 02.09.08, 16:18 Powtorze jeszcze raz-z pytaniami prosze sie zglaszac do lekarza prowadzacego. "Teoria", jakoby zwiekszona podaz zelaza wplywala na wzrost populacji bakterii jest bledna. Podaz zelaza nie jest jedynym czynnikiem ,ograniczajacym ten wzrost.Tych czynnikow jest sporo (za wiele by wymieniac)- jesli ich rownolegle nie zmienisz, miano bakterii tez nie ulegnie zmianie. Odpowiedz Link Zgłoś