Dodaj do ulubionych

pytanie do lekarzy : Sorbifer a ZUM

31.08.08, 16:54
Zwracam się z pytaniem do lekarzy, którzy zaglądają na to forum , bo na innych
forach nie uzyskałam odpowiedzi: czy podczas infekcji bakteryjnej dróg
moczowych można przyjmować Sorbifer, czy nie będzie to pożywka dla bakterii?
Obserwuj wątek
    • p.atryk Prosze zapytac lekarza prowadzacego 31.08.08, 17:05
      Ten preparat nie moze stranowic "pozywki" dla bakterii, ale moze
      uposledzac wchlanianie niektorych antybiotykow. Prosze o konkrety
      zapytac lekarza prowadzacego.
      • lil-a3 do P.atryka 31.08.08, 17:27
        witaj, Proszę o wyjaśnienie , dlaczego np. Sorbifer, Ascofer bądź Hemofer jako
        preparaty żelaza nie mogą stanowić "pożywki" dla bakterii, które do zycia
        potrzebują żelaza, takich jak np. Pseudomonas Aeruginosa? Oczekuję poważnej
        odpowiedzi. Pozdrawiam.Lila.
        • maga_luisa Re: do P.atryka 31.08.08, 22:02
          Idąc tym tropem, można by zabronić pacjentowi stosującemu antybiotyk spożywania
          jakichkolwiek pokarmów - bo wszak bakterie czymś się odżywiają, prawda? ;-)
      • smoga Re: Prosze zapytac lekarza prowadzacego 31.08.08, 20:22
        No właśnie jeden lekarz powiedział, że może być pożywką i żeby nie podawać, a
        inny że można preparat żelaza podawać, więc już w końcu nie wiem. Mama ma
        niedokrwistość i jest osłabiona, a antybiotyk (Zinnat)jeszcze bardziej ją osłabia.
        • lil-a3 Re: Prosze zapytac lekarza prowadzacego 31.08.08, 23:19
          No ale nikt mi nie odpowiedział, czy ładowanie żelaza w celu zapobieżenia anemii
          z niedoboru - w postaci preparatów np Sorbifer-przy infekcjach np chlamydiami
          pneumoniae , czy pseudomonas aeruginosa - potrzebującymi do rozwoju właśnie
          żelaza - jest wskazane. No i nawet , czy spożywanie pokarmów bogatych w ten
          pierwiastek (wątróbka np, czerwone mięso wołowe itp) nie sprzyja zaostrzeniu
          tego typu infekcji,pytam, bo i mnie to dotyczy, pozdrawiam i proszę o poważną
          odpowiedź.Lila.
          • smoga Re: Prosze zapytac lekarza prowadzacego 01.09.08, 14:10
            No to czekamy obie.....
            • maga_luisa Re: Prosze zapytac lekarza prowadzacego 01.09.08, 15:01
              Żelazo zmniejsza wchłanianie niektórych antybiotyków, ale samo z siebie nie
              stymuluje wzrostu flory bakteryjnaj.
              • p.atryk To nie miejsce na wyklady z mikrobiologii... 02.09.08, 16:18
                Powtorze jeszcze raz-z pytaniami prosze sie zglaszac do lekarza
                prowadzacego.
                "Teoria", jakoby zwiekszona podaz zelaza wplywala na wzrost
                populacji bakterii jest bledna. Podaz zelaza nie jest jedynym
                czynnikiem ,ograniczajacym ten wzrost.Tych czynnikow jest sporo (za
                wiele by wymieniac)- jesli ich rownolegle nie zmienisz, miano
                bakterii tez nie ulegnie zmianie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka