babobabka 05.10.08, 10:56 Czy MRI mózgu wykazałoby obecność tętniaka (pozwoliło wysunąć podejrzenie) czy w tym celu należy mieć wykonane angio-CT? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
milania Re: MRi a angio-CT 05.10.08, 20:22 Podbijam pytania. Dlaczego pytasz? Czy miałaś może wykonane MR? I czy cos wyszło niepokojącego i teraz masz mieć angio-CT? Odpowiedz Link Zgłoś
magosiaa Re: MRi a angio-CT 05.10.08, 20:39 Mąż miał 2x CT glowy - wynik prawidłowy, dopiero w MRI opisano podejrzenie tętniaka, co zostało potwierdzone w badaniu 64 rzędowym CT na Szaserów. Odpowiedz Link Zgłoś
milania Re: MRi a angio-CT 05.10.08, 21:04 qrcze ja miałam robiony MR i wszystko wyszło ok, a teraz ma skierowanie na angio-CT. Zastanawiam się, że skoro Mr ok to po co jeszcze to angio CT. Odpowiedz Link Zgłoś
babobabka Re: MRi a angio-CT 05.10.08, 23:26 miała mri i zastanawiało mnie czy to wyklucza tętniaka, mri wyszło ok Odpowiedz Link Zgłoś
mamajulki05 Re: MRi a angio-CT 06.10.08, 10:07 Witam,kiedyś rozmawiałam z neurologiem na ten temat.Powiedziała,że jeżeli tętniak jest duży to wyjdzie na tk a tym bardziej na rezonansie,ale generalnie jest tak,że robi się badanie angio tk lub angio mr.Ja miałam robioną tk,która wyszła prawidłowo,ale nie dawało mi to spokoju i zrobili angio,które na szczęscie też wyszło prawidłowo.Acha,z koleji koleżance inny neurolog powiedział,że w tk i rezonansie jest ciężko wykryć tętniaka i trzeba robić angio!Bądż tu mądry.Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
kasiulek25 Re: MRi a angio-CT 06.10.08, 16:14 konieczne jest angio CT - tylko angiografia bada żyły Odpowiedz Link Zgłoś
milania Re: MRi a angio-CT 08.10.08, 19:57 babobabka, a na kiedy masz toTk? Daj znać co i jak Odpowiedz Link Zgłoś
babobabka Re: MRi a angio-CT 08.10.08, 21:25 nie mam skierowania, dopiero idę do neurologa lekarz innej specjalności udzielił mi informacji ,że MRI wykazało by tętniaka nie zgodziłam się ,objawy sugerują taką ewentualność ( rzadko się to zdarza ale jednak), średnio chce się mi iść do neurologa myślałam a nuż babeczka miała rację Odpowiedz Link Zgłoś
milania Re: MRi a angio-CT 08.10.08, 21:29 A jakie masz objawy? JAmam właśnie skierowanie od neurologa. Odpowiedz Link Zgłoś
babobabka Re: MRi a angio-CT 08.10.08, 21:43 nie będę o nich pisać, zadecyduje neurolog wybiorę się do niego choć miałam ochotę zrezygnować Odpowiedz Link Zgłoś
minniemouse Re: MRi a angio-CT 08.10.08, 22:39 bo wszystko zalezy od wielkosci, umiejscownienia, rodzaju 'guza' czy narosli, jedne widac na TK jedne na RM jedne tylko z kontrastem, inne jeszcze pod badaniem przeplywu w zylach. to nie jest tak ze jedno badanie jest "lepsze" a drugie "gorsze". Minnie Odpowiedz Link Zgłoś