Dodaj do ulubionych

Pytanie do Dokiego ???

IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 27.10.03, 10:58
Witaj

Obecnie jestem w 15 tyg ciąży.Niedawno z wynikami badań dostałam na piśmie
zalecenie wykonania oceny poziomu AFP (16-18tyg)w celu wykluczenia otwartej
wady cewy nerwowej u dziecka. Ponieważ koszty są spore i moja wiedza na temat
owcn żadna nie wiem czy zdecydować się na nie.
Czy jest sens wykonywać tego typu badanie, właściwie jakie choroby on wykrywa
(czy m.in odrdzeniowy zanik mięśni, rozszczep kręgosłupa inne ?)i czy test
jest wiarygodny ? .
Będę wdzięczna za pomoc.
Aga
Obserwuj wątek
    • Gość: Doki Re: Pytanie do Dokiego ??? IP: *.246-200-80.adsl-fix.skynet.be 27.10.03, 11:20
      Ojoj, to brzmi groznie: zalecenie na pismie. Od kogo?
      Przypuszczam, ze chodzi o tzw triple test, wykonywany miedzy 15 a 22 tygodniem ciazy w celu wykrycie niektorych wad wrodzonych.
      Rozszczep kregoslupa: tak.
      Rdzeniowy zanik miesni: nie.

Inne: trisomie, np zespol Downa; takze bezmozgowie i defekty sciany brzucha, np przepuklina pepkowa sa wykrywane w ten sposob. Jest to tylko test przesiewowy. Test nie daje odpowiedzi tak-nie, ale procent prawdopodobienstwa wady. Jesli wyjdzie prawidlowy, nie ma 100% gwarancji, ze wszystko jest OK, ale tez nieprawidlowy wynik wymaga weryfikacji inna, bardziej dokladna metoda.

To jeden z tych testow, ktore jesli juz decydujesz sie wykonac, warto miec plan dzialania na wypadek kazdego wyniku. Aborcja jest nielegalna po 12 tygodniu. Nie ma przymusu by go zrobic, ale u starszych kobiet (tzn po czterdziestce), gdzie ryzyko wad wrodzonych plodu jest wyzsze, wydaje mi sie wart rozwazenia.

linki do stron z informacjami:

www.phd.msu.edu/afp/ttqa.html#Top
      my.webmd.com/content/healthwise/173/54818
      www.medizin-netz.de/frau/tripletest.htm

PZDR

Dane tu przedstawione mają jedynie wartość informacyjną i nie mogą zastąpić indywidualnej porady lekarskiej.
      • Gość: agaa5 Re: Pytanie do Dokiego ??? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 27.10.03, 12:09
        Wielkie dzięki.
        Z tego co widzę większość podanych wad wykrywalna jest na ogół podczas usg
        prenatalnego (przynajmniej bezmózgowie i rozszczepy kr.), które i tak planuję w
        22 tyg ciązy. Więc chyba nie ma sensu mnożyć badań, tym bardziej że są one
        dość kosztowne i w sumie ujawniają tylko prawdopodobieństwo choroby .
        Pozdrawiam serdecznie
        Aga

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka