Dodaj do ulubionych

ciśnieniomierze

IP: 195.116.95.* 28.10.03, 08:41
mam stary, tradycyjny ciśnieniomierz, w którym zaczyna się coś niedobrego
dziać z mankietem, tzn. guma, która jest w środku, pompuje się za mocno i w
miejscach, w których nie powinna. czy ktoś z was wymieniał taki mankiet? ile
to kosztuje?
poza tym zastanawiam się nad zakupem ciśnieniomierza elektronicznego -
podzielcie się opiniami na ich temat, jeśli używacie tego typu
ciśnieniomierzy. jakiego rzędu był to wydatek?
Obserwuj wątek
    • Gość: Ulik Re: ciśnieniomierze IP: *.netp0wer.net 28.10.03, 14:30
      Witaj! Ja używam ciśnieniomierz półautomatyczny firmy "OMRON" zapłaciłam za
      niego 200 zł i jestem z niego bardzo zadowolona.
      Pozdrawiam
      • Gość: ewcia Re: ciśnieniomierze IP: *.csfb.com 28.10.03, 14:50
        > Witaj! Ja używam ciśnieniomierz półautomatyczny firmy "OMRON" zapłaciłam za
        > niego 200 zł i jestem z niego bardzo zadowolona.
        Ja tez. Po wielu latach zrobila sie dziurka w gumce obok rekawa, ale kupilam
        nowa (w cenie jednej szostej nowego cisnieniomierza) i dalej dziala.
        Polecam!!
    • Gość: lekarka Re: ciśnieniomierze IP: *.bielsko.dialog.net.pl 28.10.03, 15:07
      Ja zdecydowanie jestem zwolenniczką tradycyjnych ciśnieniomierzy. Wszystkie
      elektroniczne (takoż termometry elektroniczne, zwłaszcza te do pomiaru temp. w
      uchu) lubią pokazywać cuda. Mierzą jako tako ciśnienie u osób zdrowych,
      natomiast w przypadku osób z nadciśnieniem czasem nie są w stanie pokazać nic
      (pomiar nieudany, wskazania: 0 ).
      Jeśli masz stary ciśnieniomierz z pompką i słuchawkami, zwłaszcza firmy Inco
      Veritas ,i umiesz się nim posługiwać, proponuję - zostań przy nim. Wymiana
      starego mankietu to koszt kilku-kilkunastu złotych, w każdym sklepie Cezal
      powinne być do kupienia części zamienne (nie tylko mankiet, ale też pompki,
      zegary, itd.)
      • Gość: ancymonka Re: ciśnieniomierze IP: 195.116.95.* 28.10.03, 15:16
        dzwoniłam do sklepu cezal, nowy mankiet to jakieś 16 złotych
        a co do ciśnieniomierza - ten mój staroć to jest chyba jeszcze ruski :), ma
        kupę lat, ale do dziś dnia pomiary wykonuje prawidłowe...
        • Gość: ewa Re: ciśnieniomierze IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 16.12.03, 12:30
          A jeżeli już elektroniczny , to jakiej firmy?
          • svetomir Re: ciśnieniomierze 16.12.03, 21:29
            Wspomnianego juz Omrona
            • Gość: ewa Re: ciśnieniomierze IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 22.12.03, 18:43
              A co to jest za firma? I dlaczego warto wybrać tę?
              • jadwiga_r Re: ciśnieniomierze 23.12.03, 11:24
                Jest to ciśnieniomierz produkcji japońskiej.Dystrybucją w Polsce zajmuje się
                firma w Konstancinie Jeziorna k.Warszawy.Mają też specjalne aparaty do
                mierzenia ciśnienia dla ludzi z arytmią serca typ M 4-I w cenie 319
                zł.Najlepiej poprosić metryczkę takiego aparatu w aptece i znajdziesz
                dystrybutora. U nich dowiesz sie jaki typ aparatu jest najlepszy przy danym
                schorzeniu.Apteka poinformowała mnie,że aparat MX 3 jest na zaburzenia
                rytmu,zaś dystrybutor podał właśnie typ M4-I.Dystrybutor ma lepsze
                rozeznanie.Zresztą czytałam w aptece opis aparatu MX 3 i nie było wzmianki,że
                ten aparat jest na artmie.
          • Gość: glabella Re: ciśnieniomierze IP: *.gdynia.mm.pl 23.12.03, 20:13
            A ja proponuję elektroniczny Hartmann'a . Ma trzy lata gwarancji.
            Fakt że elektroniczne nieraz podają różne wartości. Ale jak ktoś poćwiczy i
            robi seryjnie (nie jaden a kilka pomiarów każdorazowo) to jest to b.proste.
            Można też pożyczać starszym ludziom w rodzinie aby sobie samemu mierzyli w
            spokoju( nie ma zjawiska białego fartucha)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka