kaktusik13 07.01.09, 17:09 Mam 260 cholesterolu.Lekarz przepisał mi Egilipid. Czy to prawda że jak się zacznie brać leki na obniżenie cholesterolu to trzeba je brać do końca życia? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
lawenda1975 Re: Cholesterol a leki :) 07.01.09, 18:01 Niestety często tak jest. Wielu pacjetów mojego męża skarży się na to, że lekarze zapisali im leki i teraz wygląda to w ten sposób, że zaraz po odstawieniu poziom cholesterolu drastycznie wzrasta, ale nie jest to reguła. Nie chcę ingerować w polecenia lekarza, ale może warto by pomyślec o bardziej naturalnych metodach - zioła, miód, dieta itd., na okres powiedzmy 2-3 tygodni a nastepnie dopiero zacząć brać leki. Ale to tylko sugestia, nie sposób na odległość ocenić, za wiele czynników - dieta, otyłość, problemy z wątrobą ale moim zdaniem jest to godne uwagi. Pozdrawiam renata_stono@o2.pl Odpowiedz Link Zgłoś
tess77 Re: Cholesterol a leki :) 07.01.09, 19:16 260 to całkowity tak? A jak HDL i LDL bo to przecież ważniejsze. Przy wysokim HDL, niskich trójglicerydach nic nie warto brać. W ogóle nie jest to jakaś zawrotna wartość te 260. Powinna wystarczyć dieta i kontrola po kilku miesiącach. Lekarze często idą na łatwiznę. Odpowiedz Link Zgłoś
eciepecie8 Re: Cholesterol a leki :) 07.01.09, 19:51 lawendo, a skąd wiesz, na co skarżą się pacjjentki twojego męża? skasowano tajemnice lekarską? Odpowiedz Link Zgłoś
eciepecie8 Re: Cholesterol a leki :) 07.01.09, 19:43 a może jednak obie panie nie będą leczyć na odległość owego męża? Odpowiedz Link Zgłoś
eciepecie8 Re: Cholesterol a leki :) 07.01.09, 19:50 znaczy, nie męża, tylko autorkę wątku ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
jadwiga_r Re: Cholesterol a leki :) 07.01.09, 21:13 Przecież lawenda nie wymienia z nazwiska pacjentów skarżących się na przyjmowane leki na zmniejszenie cholesterolu. Gdzie tu ujawnianie tajemnicy lekarskiej? Odpowiedz Link Zgłoś