Dodaj do ulubionych

Powiedzcie mi...

IP: 212.244.106.* 23.01.02, 16:53
On złamał dzisiaj obojczyk. I nie moge sie z nim nawet zobaczyć do soboty.
Powiedzcie mi , prosze , czym grozi złamanie obojczyka bo umieram z niepokoju
Obserwuj wątek
    • slav_ Re: Powiedzcie mi... 23.01.02, 21:40
      Złamanie obojczyka zazwyczaj goi się dobrze, przy korzystnym ustawieniu złamania zwykle wystarcza unieruchomienie (gips) na 5 - 6 tygodni, po uzyskaniu zrostu rehabilitacja. Można liczyć na pełne odzyskanie sprawności.
      Powikłania (w pierwszym okresie potencjalnie nawet niebezpieczne, później związane raczej z problemami z uzyskaniem zrostu) na szczęście zdarzają się rzadko.
      • candy25 Re: Powiedzcie mi... 24.01.02, 08:17
        Dzięki, trochę mnie uspokoiłeś ale wspomniałaeś o niebezpiecznych powikłaniach.
        Czy to ma coś wspólnego z tętnicą podobojczykową ?
        • slav_ Re: Powiedzcie mi... 24.01.02, 17:24
          Tak. Uszkodzenie tętnicy podobojczykowej jest jednym z możliwych, na szczęście rzadko występującym, powikłaniem.
          • candy25 Re: Powiedzcie mi... 25.01.02, 14:34
            Dzięki za informacje ,bo ta sytuacja mnie wykańcza.Wczoraj powiedział mi przez
            telefon że bedą mu robić USG bo prawdopodobnie jest ucisk na splot naczyniowy
            albo coś takiego. I w efekcie nie wiem kiedy on wróci.
            • slav_ Re: Powiedzcie mi... 25.01.02, 19:30
              Ucisk na splot ramienny (unerwienie) lub tętnicę podobojczykową są mozliwymi
              powikłaniami. Należy je wykluczyć i być może temu posłużą planowane badania. W
              razie stwierdzenia ucisku może być wskazane leczenie operacyjne, jednak
              wskazania do operacji są ograniczone i złamania obojczyka raczej leczy się
              unieruchomieniem.
              • candy25 Re: Powiedzcie mi... 28.01.02, 10:07
                Jeszcze raz bardzo dziekuję - mam nadzieję ze wszystko dobrze sie skonczy a
                najwazniejsze że ON jest juz w kraju. Dzisiaj ma konsultację u chirurga
                naczyniowego.
                A swoja droga masz duża wiedzę na ten temat...
                Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka