Gość: candy25 IP: 212.244.106.* 23.01.02, 16:53 On złamał dzisiaj obojczyk. I nie moge sie z nim nawet zobaczyć do soboty. Powiedzcie mi , prosze , czym grozi złamanie obojczyka bo umieram z niepokoju Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
slav_ Re: Powiedzcie mi... 23.01.02, 21:40 Złamanie obojczyka zazwyczaj goi się dobrze, przy korzystnym ustawieniu złamania zwykle wystarcza unieruchomienie (gips) na 5 - 6 tygodni, po uzyskaniu zrostu rehabilitacja. Można liczyć na pełne odzyskanie sprawności. Powikłania (w pierwszym okresie potencjalnie nawet niebezpieczne, później związane raczej z problemami z uzyskaniem zrostu) na szczęście zdarzają się rzadko. Odpowiedz Link Zgłoś
candy25 Re: Powiedzcie mi... 24.01.02, 08:17 Dzięki, trochę mnie uspokoiłeś ale wspomniałaeś o niebezpiecznych powikłaniach. Czy to ma coś wspólnego z tętnicą podobojczykową ? Odpowiedz Link Zgłoś
slav_ Re: Powiedzcie mi... 24.01.02, 17:24 Tak. Uszkodzenie tętnicy podobojczykowej jest jednym z możliwych, na szczęście rzadko występującym, powikłaniem. Odpowiedz Link Zgłoś
candy25 Re: Powiedzcie mi... 25.01.02, 14:34 Dzięki za informacje ,bo ta sytuacja mnie wykańcza.Wczoraj powiedział mi przez telefon że bedą mu robić USG bo prawdopodobnie jest ucisk na splot naczyniowy albo coś takiego. I w efekcie nie wiem kiedy on wróci. Odpowiedz Link Zgłoś
slav_ Re: Powiedzcie mi... 25.01.02, 19:30 Ucisk na splot ramienny (unerwienie) lub tętnicę podobojczykową są mozliwymi powikłaniami. Należy je wykluczyć i być może temu posłużą planowane badania. W razie stwierdzenia ucisku może być wskazane leczenie operacyjne, jednak wskazania do operacji są ograniczone i złamania obojczyka raczej leczy się unieruchomieniem. Odpowiedz Link Zgłoś
candy25 Re: Powiedzcie mi... 28.01.02, 10:07 Jeszcze raz bardzo dziekuję - mam nadzieję ze wszystko dobrze sie skonczy a najwazniejsze że ON jest juz w kraju. Dzisiaj ma konsultację u chirurga naczyniowego. A swoja droga masz duża wiedzę na ten temat... Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś