06.12.03, 13:34
Czy mógłybys sie wypowiedzieć?
Mój Ojciec choruje na GPP jest po wielu operacjach , które polegały na
czyszczeniu okolic stawów z ziarniny.Dzisiaj pokazał mi okolice kolana ,
które było operowane na początku maja (zresztą po raz drugi na przestrzeni
10 lat) i kolano i obszar powyżej do granicy blizny zsiniało.Dotad po prostu
była to blizna.Boli go tak uciskowo i jest fioletowawe.Po takim czasie?W
ubiegłym tygodniu ponieważ standardowo ściągano mu z kolana tzw "wodę"
lekarz zlecił rutynowo z tejże "wody" posiew.Był jałowy.Zsinienie wystapiło
tydzień po ostatnim ściąganiu.Co o tym myślsz?Pozdrawiam.M
Obserwuj wątek
    • Gość: Mariusz Re: Mariusz ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.12.03, 14:35
      Nie potrafię wypowiedzieć się nie widząc pacjenta. Wynaczynienie krwi po
      punkcji? Raczej mało prawdopodobne ale możliwe. Jedyna rada to pokazać się u
      lekarza najlepiej tego, który wykonywał zabieg.
      Pozdrawiam.
    • Gość: Mariusz Jeszcze drobna uwaga IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.12.03, 14:38
      "ponieważ standardowo ściągano mu z kolana tzw "wodę"".
      W leczeniu gpp dażymy aby nie było konieczniości częstego powtarzania punkcji.
      Czy tata jest pod opieka reumatologa i bierze leki (zwłaszcza z grupy
      modyfikujących przebieg choroby)?
      • marina2 Re: Jeszcze drobna uwaga 06.12.03, 14:58
        Jest pod opieką reumatologa od wielu lat."Wodę" sciągano ponieważ umożliwia to
        jako takie przemieszczanie się."Woda" = opuchlizna i ból.Zastanawiałam się czy
        to nie jakiaś dziwna forma zakażenia .Do poniedziałku zatem mozna poczekać?
        Obecnie Ojciec bierze encorton.Ma 75lat.Pozdrawiam.M
        • Gość: Mariusz Re: Jeszcze drobna uwaga IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.12.03, 15:53
          "Do poniedziałku zatem mozna poczekać?". Jako lekarz mogę tylko odpowiedzieć w
          ten sposób: nie badałem pacjenta więc nie mogę dać wiążącej odpowiedzi.
    • Gość: hydrogen Re: Mariusz ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.12.03, 18:20
      GPP jest jedną z "klasycznych" chorób, której można pozbyć się za pomocą
      żywienia optymalnego i prądów selektywnych. Poczytaj sobie w książkach dr Jana
      Kwaśniewskiego jakie wyniki osiągał lecząc pacjentów z GPP w prowadzonej przez
      siebie Arkadii. Działo się to pod koniec lat 80-tych. Niestety do niektórych
      jeszcze te fakty nie dotarły. Najbardziej poszkodowani są jak zwykle chorzy,
      szczególnie ci którzy mają bezkrytyczne zaufanie do niedouczonych lekarzy.

Oczywiście kontrola lekarska (szczególnie w sytuacjach awaryjnych) jest bardzo
      ważna ale doradzałbym wziąć sprawy w swoje ręce.

Pozdr
      • marina2 do hydrogena 06.12.03, 21:06
        bla bla bla.Nigdy nie komentowałam Twoich wypowiedzi , bo nigdy nie wchodziłes
        mi w wątek.Mój Ojciec NA DŁUGO zanim ktokolwiek sformułował dietę optymalną
        żył nią.Jak widac nie uchroniło go to ani przed gpp ani cukrzycą ani
        nadciśnieniem.A nadwagę miał jak smok.Zatem stary odpuść sobie te brednie.M
        • Gość: hydrogen Re: do hydrogena IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.12.03, 22:10
          Mogę cię zapewnić, że sobie nie odpuszczę. Nie zraża mnie nawet poziom
          dyskutantów. jeśli ty nie skorzystasz z rady to może zrobi to ktoś odrobinę
          mądrzejszy, albo nieco bardziej przyparty do muru.

I jeszcze jedno: nie rozśmieszaj mnie swoją ignorancją. Zanim następnym razem
          powiesz, że twój ojciec stosował dietę optymalną zanim jej zasady zostały
          sformułowane lepiej się z nimi zapoznaj i potem zabieraj głos. Dieta optymalna
          to coś więcej niż tylko jedzenie dużych ilości tłuszczu. Przede wszystkim dodać
          do tego trzeba ograniczenie węglowodanów (cukrzyca dowodzi, że było ich w
          diecie twojego taty za dużo) i parę innych rzeczy.

Pozdr
        • Gość: Teresa Re: do hydrogena IP: *.devs.ac-net.pl 06.12.03, 23:03
          szkoda, ze i tym razem sobie nie odpuscilas, mielibysmy lepsze wyobrazenie o
          Tobie i nawet fakt, ze pytanie bylo do Mariusza, niczego nie zmienia

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka